Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεν θα αφήνουν την καρέκλα, ούτε ως μειοψηφία!


Του Γιάννη Σιδέρη

Οι καιροί της παντοδυναμίας πέρασαν, το μέλλον έχει πολλή ξηρασία και πολιτική μοναξιά. Η Τασία Χριστοδουλοπούλου παρότι εκτίμησε ότι η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- AΝΕΛ δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της, παραδέχτηκε ότι το κυβερνών κόμμα προετοιμάζει εναλλακτικές λύσεις, στην περίπτωση αποχώρησης Καμμένου. Μπορούν, όπως είπε, να προκύψουν μέσα από τις συνταγματικές διαδικασίες «είτε άλλες πλειοψηφίες είτε κυβερνήσεις ανοχής. Η πολιτική δεν έχει αδιέξοδα, αρκεί να υπάρχει η βούληση από τον βασικό εταίρο» - που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ!

Το έχουν κατά πως φαίνεται αποφασίσει να παραμείνουν ως κυβέρνηση ανοχής! Συνταγματικά θεμιτό, πολιτικά ρηξικέλευθο, κοινωνικά προκλητικό. Ποια λαϊκή συναίνεση έχει μια κυβέρνηση ανοχής;

Τα όσα είπε ο κ. Καμμένος στις ΗΠΑ, οι αντανακλάσεις τους στις ομιλίες των μελών της Κ.Ε. το Σ/Κ, η συνέχεια που έδωσε άμα τη επιστροφή του, χαρακτηρίζοντας συν τοις άλλοις ως «φουκαρά» βουλευτή του συγκυβερνώντος κόμματος, συνθέτουν μια επιθεωρησιακή κατάσταση υπό τον τίτλο «κυβερνητική κωμωδία», που αναζητεί τον συγγραφέα της. Κρίμα να μην υπάρχει ένας Ψαθάς ή ένας Πρετεντέρης.

Η παράσταση θα συνεχιστεί με πολλά επεισόδια, καθώς ο Πάνος έκανε το βασικό λάθος (με το πρίσμα της ωφελιμιστικής λογικής): Δεν έφυγε την Άνοιξη όταν άνοιξε το θέμα των Σκοπίων, ώστε να επαναπροσεγγίσει το δικό του ακροατήριο, εκείνο του κενόηχου μεγαλόστομου πατριωτισμού. Τώρα αφού επέτρεψε στην κυβέρνηση να υπογράψει την συμφωνία, ενώ στα Σκόπια εκκίνησαν οι θεσμικές διαδικασίες για την αλλαγή του ονόματος (ασχέτως τελικού αποτελέσματος), οι διαβεβαιώσεις του ότι θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του φαντάζουν αφερέγγυες. Και να το κάνει όταν το κάνει, παρήλθεν πλέον ο χρόνος για επιτυχή επανασυσπείρωση. Δεξιώθεν πρόβαλαν και άλλες μορφές, Βελόπουλοι και Μπαλτάκοι, που αρκούν για να του στερήσουν αυτά τα ελάχιστα ποσοστά που χρειάζεται για την είσοδο στη Βουλή.


Επειδή φυσικά η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, και επειδή ο ίδιος μάλλον για το αυθόρμητο και το αψίκορο διακρίνεται παρά για τον ψύχραιμο σχεδιασμό, στο μέλλον αναμένεται να ζήσουμε και άλλες εκρηκτικές καταστάσεις, στην αγωνιώδη προσπάθειά του να διαφοροποιηθεί και να προσπορίσει ψήφους (είναι και ειρωνεία της συγκυρίας: Η Ευρώπη πάει ακροδεξιά και αντισυστημικά, αλλά ο Πάνος καθεύδει!).

Ωστόσο δεν είναι μόνο θέμα προσωπικής πολιτικής θελκτικότητας του ΥΠΕΘΑ. Είναι πλέον σημείο των καιρών, καθώς όλη η κυβέρνηση συγκεντρώνει την απαρέσκεια ολοένα και περισσότερων κοινωνικών τμημάτων. Οι «ηρωικοί» καιροί του αντιμνημονίου πέρασαν. Το μπρουτάλ της συμπεριφοράς, ο τραμπουκισμός (λεκτικός του αρχηγού και των στελεχών, χειροδικών των οπαδών), ενοχλεί σφόδρα τους πολίτες. Αρχίζει να γίνεται συνείδηση η αναγκαιότητα για επιστροφή στην κανονικότητα της συμπεριφοράς. Η πολιτική διαμάχη να γίνεται με ακραίους μεν, αλλά πολιτικούς όρους δε. Να απομοιώνει πολιτικές θέσεις και όχι με ανοίκειο και ανήθικο, τρόπο την ηθική διάσταση των αντιπάλων.

Φυσικά οι κυβερνητικοί δεν το έχουν κατανοήσει, γι αυτό ο Πρωθυπουργός δεν έχει δώσει σήμα στον αρειμάνιο Παύλο να χαμηλώσει την ένταση του «volume». Προχθές στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως πρέπει να βάλουν κάποιους φυλακή για να κερδίσουν τις εκλογές. Μετά τον θόρυβο που ξεσήκωσε προσπάθησε χθες να ανασκευάσει. Απευθυνόμενος στον Μητσοτάκη και τον Άδωνι, και «σεβόμενος» τη θεσμική αλληλουχία, έγραψε στο twitter ότι η κυβέρνηση δεν φυλακίζει ούτε τιμωρεί, αποκαλύπτει και η Δικαιοσύνη αποφασίζει. Τα συνόδευσε όμως με τη φράση πως δεν είπε τίποτα διαφορετικό από αυτό που κουβεντιάζει όλη η Ελλάδα στα καφενεία, να τιμωρηθούν αυτοί που κατέκλεψαν και χρεοκόπησαν τη χώρα ( η ορθογραφία δική του). Επί πλέον συμπλήρωσε «πρέπει να σας έχει πιάσει σύγκρυο… Γιατί; Μήπως έχετε καμία μύγα;…».

Άρα η Δικαιοσύνη αποφασίζει, αλλά ο υπουργός την προλαμβάνει. Προτάσσει τη δικαιοσύνη των καφενείων η οποία… ξέρει ποιοι χρεοκόπησαν τη χώρα (προφανώς ο ίδιος δεν ξέρει τι άλλο συζητάνε στα καφενεία για την κυβέρνησή του), αφετέρου πάλι καταδικάζει διά της πλαγίας, κάνοντας διάγνωση ότι τους έχει πιάσει «σύγκρυο» - άρα είναι ένοχοι και φοβούνται.

Κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν κατανοήσει την αλλαγή κλίματος, αλλά είναι λίγοι ακόμη. Όπως ας πούμε ο Κώστας Πουλάκης, που δήλωσε στον 9.84 πως ούτε σε ταβέρνα δεν θα την έλεγε αυτή τη φράση (περί φυλακής για να κερδίσουν τις εκλογές).

Σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο, πέραν του ενδεχομένου να ανακοινωθεί ο νέος Πρόεδρος του ΣτΕ, ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει εκ νέου να δώσει κατευθύνσεις στο τσούρμο για λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά. Θα είναι άνευ αντικειμένου. Στο μόνο που προσβλέπουν πλέον είναι, εάν έρθει η συμφωνία, να κυβερνήσουν ως μειοψηφία εκμεταλλευόμενοι τις πρόνοιες του Συντάγματος.

Μεγίστη δόξα για την πρώτη φορά αριστερά…

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]