Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απειλεί με ρεβάνς ο φασισμός την Ευρώπη;


Γράφει ο Γιώργος Λυκοκάπης

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Βραζιλία πραγματοποιείται στις 28 Οκτωβρίου. Αναμένεται να αναδειχθεί νικητής ένας ακροδεξιός απόστρατος, διαβόητος για τις φασίζουσες απόψεις του. Όμως η ημερομηνία αυτή έχει μία σημαντική ιστορική σημειολογία. Ήταν η ημέρα που, 96 χρόνια πριν, ο Μπενίτο Μουσολίνι κατέλαβε την εξουσία στην Ιταλία με την «πορεία προς την Ρώμη» των μελανοχιτώνων. Η, εκτός απροόπτου, νίκη του Ζαϊρ Μπολσονάρου στη Βραζιλία, θα επιβεβαιώσει τους φόβους των μεγαλύτερων ΜΜΕ του κόσμου. Τους φόβους, ότι πλησιάζει το τέλος της «φιλελεύθερης δημοκρατίας».

Ο φασισμός μοιάζει πλέον να επανακάμπτει. Τα σημάδια είναι πολλά για να αγνοηθούν. Η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά σημειώνει τρομακτική δημοσκοπική άνοδο στην Ιταλία. Ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές στην Γερμανία, θα φέρουν το ακροδεξιό AFD στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακόμα και στον «σοσιαλδημοκρατικό παράδεισο» της Σουηδίας, ένα κόμμα με ναζιστικές καταβολές σημείωσε μεγάλη εκλογική επιτυχία.

Στις δημοσκοπήσεις οι φιλελεύθεροι ηγέτες καταποντίζονται, όπως αποδεικνύει το αρνητικό ρεκόρ δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου Μακρόν. Τα πράγματα είναι χειρότερα για την Άνγκελα Μέρκελ. Η γερμανίδα καγκελάριος θεωρείται «βαρίδι» μέχρι και για το ίδιο της το κόμμα. Στον αντίποδα, εθνικιστές ηγέτες έχουν υψηλά ποσοστά δημοφιλίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.


Τέλος η «θεωρία των δύο άκρων»

Στην παγκόσμια ελίτ έχει σημάνει συναγερμός. Ο διάσημος Αμερικανός φιλόσοφος Φράνσις Φουκουγιάμα, προειδοποίησε ότι «η οργή της μεσαίας τάξης θρέφει τον λαϊκισμό«. Ο συντηρητικός διανοητής έφτασε στο σημείο να προσδοκά μία «επιστροφή» του σοσιαλισμού. Τον θεωρεί «απολύτως απαραίτητο» ως αντίβαρο στον αναδυόμενο εθνικισμό.

Είχε προηγηθεί το πολύκροτο βιβλίο της Μαντλίν Ολμπράϊτ, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Φασισμός, μία προειδοποίηση«. Για την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, η απειλή για τη φιλελεύθερη δημοκρατία προέρχεται, αποκλειστικά, από την αναβίωση του φασισμού. Σημείωνε χαρακτηριστικά «ο κομμουνισμός είναι ιδεολογία γιατί βασίζεται σε γραπτά κείμενα. Ο φασισμός είναι μία μέθοδος κατάληψης της εξουσίας«.

Φυσικά η Μαντλίν Ολμπράϊτ, μόνο ως αριστερίστρια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. «Γεράκι» της κυβέρνησης Κλίντον, πρωταγωνίστησε στον βομβαρδισμό της Σερβίας το 1999. Βλέπουμε πως η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ κάνει το αμερικανικό πολιτικό κατεστημένο να αποτάσσεται την περίφημη «θεωρία των δύο άκρων». Αντιθέτως βλέπει στους «σοσιαλιστές βαρβάρους μία λύση», έναντι της φασίζουσας απειλής.

Επιστρέφει ο φασισμός;

Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μοσκοβισί, υπάρχουν «μικροί Μουσολίνι» σε χώρες της ΕΕ. Πράγματι μπορούμε να εντοπίσουμε αναλογίες στην σημερινή εποχή με τον Μεσοπόλεμο. Υπάρχουν όμως πολλές διαφορές. Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε κόμματα όπως το Εθνικό Μέτωπο ή την Λέγκα του Βορρά «εθνικιστικά», «ακροδεξιά», «αντιευρωπαϊκά», αλλά σε καμία περίπτωση φασιστικά. Πράγματι τα σημερινά ακροδεξιά κόμματα κερδίζουν τις ψήφους των αγανακτισμένων κοινωνικών στρωμάτων, όπως κατάφεραν παλαιότερα τα φασιστικά.

Όμως δεν έχουν τη μαζική συγκρότηση των φασιστικών κομμάτων του Μεσοπολέμου. Δεν έχουν παραστρατιωτικές ομάδες, όπως οι Γερμανοί ναζί ή οι Ιταλοί φασίστες. Τα τάγματα εφόδου του Χίτλερ και οι «squadistras» του Μουσολίνι είχαν αμφισβητήσει ευθέως την εξουσία του στρατού και της αστυνομίας. Προφανώς αυτό το φαινόμενο δεν συμβαίνει στις μέρες μας. Τα επεισόδια που προκάλεσαν ομάδες νεοναζί στο Κέμνιτς, οφείλονται περισσότερο στον αιφνιδιασμό των γερμανικών αρχών.

«Τίποτα έξω από το κράτος, τίποτα ενάντια του κράτους«, έλεγε ο Μπενίτο Μουσολίνι. Ο φασισμός ασκούσε ολοκληρωτικό έλεγχο σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, από τον αθλητισμό, μέχρι την τέχνη. Τα σημερινά ακροδεξιά κόμματα δεν έχουν τέτοια δυνατότητα, ακόμα και αν το ήθελαν. Είναι αλήθεια πως οι εθνικιστικές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας κατηγορούνται πως ασκούν ασφυκτικό έλεγχο στην δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ. Μπορούμε να μιλήσουμε για αυταρχικές τάσεις, όχι όμως για φασισμό.

Η σημερινή ακροδεξιά χαρακτηρίζεται από απομονωτισμό στις διεθνείς υποθέσεις. Δεν υποστηρίζει φιλόδοξους στρατιωτικούς στόχους, οι οποίοι αιματοκύλισαν την ανθρωπότητα στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Πολεμοχαρείς» ήταν οι παραδοσιακές κυβερνήσεις του πολιτικού κατεστημένου, σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Αυτές αποπειράθηκαν να «εξάγουν» τη δημοκρατία στην Μέση Ανατολή μέσω πολέμων. Αρχικά ο Τζορτζ Μπους με την «συμμαχία των προθύμων» στην εισβολή στο Ιράκ και αργότερα η κυβέρνηση Ομπάμα με την επέμβαση στην Λιβύη. Ο στόχος αυτός ήταν πολύ μεγαλεπήβολος για να πετύχει. Τα αποτελέσματα φάνηκαν με την έξαρση της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας στην Μέση Ανατολή και τα κύματα των προσφύγων που κατέκλυσαν την Ευρώπη.

Οι «χρήσιμοι ηλίθιοι» των λαϊκιστών

Με τους πολέμους τους στο Ιράκ και την Λιβύη, οι Τζορτζ Μπους, Τόνι Μπλερ και Νικολά Σαρκοζί κατάφεραν να γιγαντώσουν τον λαϊκισμό. Εάν προσθέσουμε την οικονομική κρίση και την διαφθορά των παραδοσιακών πολιτικών κομμάτων, καλλιεργείται ένα εκρηκτικό «πολιτικό κοκτέϊλ». Υπάρχει ήδη το πρόσφορο έδαφος για την απονομιμοποίηση του δημοκρατικού συστήματος. Όμως οι σημερινοί ακροδεξιοί πολιτικοί, στην πλειονότητα τους, ομνύουν στον κοινοβουλευτισμό και στην νομιμότητα. Είναι άλλη μία διαφορά με τους μεσοπολεμικούς φασίστες ηγέτες.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι πως το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα δεν μαθαίνει από τα λάθη του. Για παράδειγμα στην περίπτωση της Ιταλίας, το ευρωπαϊκό κατεστημένο «παίζει με την φωτιά». Εμμένει σε οικονομικά μέτρα λιτότητας, τα οποία έχει απορρίψει η «λαϊκίστικη», αλλά νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση. Η πολιτική ελίτ αρκείται στο να «κουνά το δάχτυλο» και να περιφρονεί μονίμως τις κοινωνικές ανησυχίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αλλαζονική δημόσια συμπεριφορά του Γάλλου προέδρου Μακρόν ή οι δηλώσεις της Χίλαρι Κλίντον για τους «αξιοθρήνητους» οπαδούς του Τραμπ. Με τις πράξεις του το πολιτικό κατεστημένο αποδείχτηκε ο ιδανικός «χρήσιμος ηλίθιος» των λαϊκιστών. Το να τους αποκαλεί «μικρούς Μουσολίνι» δείχνει πως δεν έχει καταλάβει απολύτως τίποτα και καταλήγει στο τέλος «να πυροβολεί τα πόδια του».

SLPress


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

5 σχόλια :

  1. Είναι εκπληκτικό οτι δεν βλέπουν ούτε την τύφλα τους! Τον φασισμό τον φέρνουν ακριβώς οι Μοσκοβισί, οι Γιουνκέρ, οι Σουλτς, οι Μακρόν, οι Μέρκελ, και όλο το ευρωιερατείο του Βρυξελίνου που χειραγωγεί βάναυσα λαούς και πολιτισμούς.
    Α Υ Τ Ο Ι είναι οι αληθινοί φασίστες! Κι εμείς καθεύδουμε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τσίπρας για 28η: «Να μην δούμε ποτέ ξανά το φάντασμα του φασισμού»
      Εδώ πέφτει κλαυσίγελως. Παριστάνει ο "μεγάλος" ότι δεν αντιλαμβάνεται πως ο φασισμός σήμερα παίρνει σάρκα και οστά (και σπάει τα κόκκαλα εθνών και ανθρώπων) από τους ηγέτες της Νέας Τάξης και το υπηρετικο τους προσωπικό, όπως ο Τσίπρας και το κόμμα του και οι ψευτοκουλτουριάρηδες του "καθηγητάδες" μέσα στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Τσιράκια όλοι αυτοί του Σόρος και κάργα ανθέλληνες.
      Ξύπνα λαέ και κάνε κάτι πριν σε λιώσουν.

      Διαγραφή
    2. Ένα κείμενο του 1922 που γνώρισε πολύ επιτυχία στους ιταλικούς κομμουνιστικούς κύκλους, γραμμένο από τον άναρχο-κομμουνιστή Luigi Fabbri, όριζε το Φασισμό ως μία ‘προληπτική αντεπανάσταση’, οπότε ο Φασισμός δεν γεννιόταν από το τίποτα αλλά αναδυόταν ακριβώς για να εμποδίσει και να προλάβει την κομμουνιστική επανάσταση.

      http://theodotus.blogspot.com/2018/10/blog-post.html#more

      Σταματήστε να γίνεσται γελείοι ονομάοντας φασισμό τον κομμουνισμό!

      Διαγραφή
  2. Τάγματα εφόδου και έλεγχος των media υπάρχει και στην Ελλάδα, μόνο που δεν είναι από την ακροδεξιά. Ναζιστική είναι η €υρωπαϊκή Ένωση και ευτυχώς οι λαοί άρχισαν να το καταλαβαίνουν και να αντιδρούν. Αν δεν αντιδράσουμε σύντομα ο σκοταδισμός και η σαρία θα κυριαρχήσουν στην ήπειρό μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σόρος και κάργα ανθέλληνες.

    "Σουηδοί ευρωβουλευτές, οι πιο πρόθυμοι «σύμμαχοι» του Σόρος . Ποιοι Έλληνες είναι στη λίστα …

    Από Ελλάδα στην σχετική λίστα αναφέρονται οι:
    Κώστας Χρυσόγονος (ΣΥΡΙΖΑ) Μανώλης Γλέζος (πρώην ΣΥΡΙΖΑ, νυν ΛΑΕ) Γιώργος Κατρούγκαλος (ΣΥΡΙΖΑ) Μιλτιάδης Κύρκος (Το Ποτάμι) Δημήτριος Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) Σοφία Σακοράφα (πρώην ΣΥΡΙΖΑ, νυν ανεξάρτητη)
    Προηγουμένως, ο 86χρονος χρηματιστής Τζορτζ Σόρος, βρέθηκε να χρηματοδοτεί τους Σουηδούς ακροαριστερούς ακτιβιστές Expo για να εκπαιδεύσει αριστερούς στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής προεκλογικής εκστρατείας. Επιπλέον, ο Σουηδός επιχειρηματίας Daniel (((Sachs))) βρέθηκε να έχει λάβει επιδότηση από τον Σόρος για την καταπολέμηση του «εθνικισμού» κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών του 2014.

    Το 2014, εκατομμύρια δολάρια δόθηκαν σε διάφορες ευρωπαϊκές οργανώσεις από το Open Society, σε μια προσπάθεια να χειραγωγήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών που πραγματοποιήθηκαν στην Ευρώπη εκείνο το έτος, ανέφερε νωρίτερα η Fria Tider, επικαλούμενη το DC Leaks portal, όπου περίπου 2.500 έγγραφα από το Open Society δόθηκαν στη δημοσιότητα."
    ...
    https://grothia.gr/enimerosi/sionismos/46160/souidi-evrovouleftes-pio-prothymi-symmachi-tou-soros/

    Τόσο άσχετοι είσαστε που ακόμα δεν καταλάβατε πως οι τραπεζίτες χρηματοδότησαν και χρηματοδοτούν τον κομμουνισμό και τους κομμουνιστές χρήσιμους ηλίθιους με σκοπό να κυριεύσουν όλα τα έθνη και να καταστήσουν τους πολίτες των εθνών κρατών δούλους των διεθνιστών τραπεζιτών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]