Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θρησκευτικός διωγμός στην Τουρκία…


Καθώς η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για τον πάστορα Μπράνσον συνεχίζεται, οι επικεφαλής των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων στην Τουρκία εξέδωσαν κοινή διακήρυξη αναφέροντας ότι δεν υφίστανται καμία καταπίεση στη χώρα. Η ανακοίνωση όμως, όπως ανέφερε ο Αρμένιος Γκάρο Παϊλάν δείχνει ακριβώς ότι δεν είναι ελεύθεροι.

Του Fehim Tastekin

Οι 18 ηγέτες χριστιανικών και εβραϊκών μειονοτήτων που υπέγραψαν τη διακήρυξη διαβεβαιώνουν ότι ασκούν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και ότι τα προβλήματα του παρελθόντος έχουν ξεπεραστεί. Όμως αυτό είναι εντελώς αναληθές.

Πρώτος στη διακήρυξη εμφανίζεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την ώρα που η ελληνική ορθόδοξη κοινότητα αναμένει 47 χρόνια για το εκ νέου άνοιγμα της θεολογικής σχολής. Ακολούθησε ο αρχιεπίσκοπος Αράμ Ατεσιάν της αρμενικής εκκλησίας, η οποία δεν μπορεί να εκλέξει δικό της πατριάρχη λόγω της τουρκικής κυβέρνησης.

Στον κατάλογο ήταν και το Γιουσούφ Τσετίν ενεργών πατριάρχης της συριακής κοινότητας πολλές εκκλησίες της οποίας έχουν αρπαχθεί από το τουρκικό κράτος. Το αυτό ισχύει πάνω κάτω και για τις άλλες κοινότητες.Τι όμως έκανε τους επικεφαλής να προχωρήσουν σε μια τέτοια διακήρυξη;

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της συριακής κοινότητας ζητήθηκε από τους επικεφαλής των κοινοτήτων να προχωρήσουν στη διακήρυξη αυτή, η οποία έγινε δύο μέρες πριν την συνάντησή του με τον Ιμπραήμ Καλίν, με στόχο την άμβλυνση των εντυπώσεων από την κράτηση του πάστορα Μπράνσον.


«Οι μειονότητες χρησιμοποιούνται κατά της Δύση, ενώ στο εσωτερικό της Τουρκίας χαρακτηρίζονται ως προμαχώνες της Δύσης», ανέφερε μέλος της συριακής κοινότητας. Η διακήρυξη, κατά τον ίδιο, είχε στόχο τη δυτική κοινή γνώμη και ο Ερντογάν την χρησιμοποίησε άμεσα.

Σύμφωνα με αρμενική εφημερίδα η διακήρυξη ήταν απάντηση στις δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Πενς ότι ο Μπράνσον είναι θύμα θρησκευτικής δίωξης και όποιος δεν υπέγραφε θα είχε πρόβλημα.

«Το κυβερνών ΑΚΡ διάλεξε τον δρόμο όλων των καταπιεστικών καθεστώτων χρησιμοποιώντας την ισχύ του για να συντρίψει ακόμα περισσότερο τις μειονότητες αν και έχουν απομείνει εξαιρετικά ολιγομελείς πλέον», ανάφερε Αρμένιος δημοσιογράφος.

Αν και ο Ερντογάν τα βλέπει όλα καλά οι μη μουσουλμανικές μειονότητες στην Τουρκία περνούν και πάλι δύσκολους καιρούς. Πολλά μέλη τους καταφεύγουν στη Δύση. Μεγάλο πρόβλημα είναι η αρπαγή περιουσιών. Βάσει του νόμου του 2012 έχουν καταπατηθεί περιουσίες.

Περιουσίες, εκκλησίες, μοναστήρια, κοιμητήρια αρπάχθηκαν. Παράλληλα με νομικούς μηχανισμούς τα ιδρύματα των μειονοτήτων έχουν παραλύσει. Τα μειονοτικά ιδρύματα δεν μπορούν καν να προχωρήσουν σε αρχαιρεσίες.

Η ορθόδοξη Θεολογική Σχολή της Χάλκης παραμένει κλειστή ενώ στο νησί ιδρύεται μουσουλμανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα. Η Θεολογική Σχολή ιδρύθηκε το 1844 με σκοπό την εκπαίδευση του ορθόδοξου κλήρου και έκλεισε το 1971. Οι προσπάθειες να ξανανοίξει έχουν καταστεί πολιτικό θέμα με εμπλοκή της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Ορισμένοι βλέπουν στις κινήσεις αυτές τουρκική προσπάθεια οριστικού κλεισίματος της Χάλκης. Μέλος της ορθόδοξης κοινότητας ανέφερε πως το όλο σχέδιο αφορά την εκδίωξη των χριστιανών από κει και από τα γειτονικά νησιά.

Ειδικά μετά το πραξικόπημα του 2016 ο αριθμός όσων φεύγουν αυξήθηκε. Όσον αφορά την συριακή κοινότητα μόλις 5.000 μέλη της ζουν πλέον στην Τουρκία.

Εν κατακλείδι η τουρκική κυβέρνηση κάνει τη ζωή δύσκολη στα μέλη των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων. Για να μην έχουν προβλήματα οι ολιγομελείς πλέον μειονότητες προσποιούνται πως όλα βαίνουν καλώς. Αυτό όμως ΔΕΝ συμβαίνει.

Al-Monitor


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]