Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ζάεφ: Κερδίσαμε μακεδονική γλώσσα, ταυτότητα, υπηκοότητα και όχι μόνο


Το «χαλί» κάτω από την επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει ως εθνικά ωφέλιμη τη Συμφωνία των Πρεσπών τραβάει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος ενόψει του δημοψηφίσματος στις 30 Σεπτεμβρίου για την έγκριση του νέου συνταγματικού ονόματος της πΓΔΜ, αναφέρει τα σημεία που κέρδισαν τα Σκόπια και εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου - Κοτζιά. Ουσιαστικά, με την προβολή των θετικών σημείων από τη Συμφωνία των Πρεσπών για τα Σκόπια επιβεβαιώνεται η σκληρή κριτική που έχει ασκηθεί κατά της ελληνικής κυβέρνησης.

Στην επίσημη ιστοσελίδα της σκοπιανής κυβέρνησης, αναρτήθηκε το φυλλάδιο σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών για την επίλυση του θέματος της ονομασίας και επισημαίνεται ότι η συμφωνία εξασφαλίζει την προστασία της «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας, η υπηκοότητα είναι «μακεδονική και τώρα και στο μέλλον», ο ύμνος, το εθνόσημο και η σημαία δεν αλλάζουν, ενώ το «ΜΚ» και το «ΜΚD» παραμένουν οι διεθνώς αναγνωρίσιμοι κωδικοί της FYROM.

Αναλυτικότερα, στο φυλλάδιο, που αναρτήθηκε από τις 7 Αυγούστου με tweet από τον Ζ.Ζάεφ και το επαναδημοσίευσε με tweet και τις επόμενες ημέρες, περιλαμβάνονται δέκα σημεία της συμφωνίας των Πρεσπών ως επιχειρήματα υπέρ του «ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, αναφέρει ότι με τη Συμφωνία «διαφυλάσσουμε την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά που δόξασε το «μακεδονικό» μας έθνος» και ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.


Σημειώνει ότι η «μακεδονική» ταυτότητα προστατεύεται, διότι «αποκτάμε το δικαίωμα να προσδιοριζόμαστε ως Μακεδόνες», ενώ, αναγνωρίζεται όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα που σχετίζονται με την ιστορία του εδάφους τους.

Τονίζει πως πια αναγνωρίζεται η ύπαρξη «Μακεδονικής γλώσσας», η υπηκοότητα που πια θα είναι «Μακεδονική» - πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και ο ύμνος, το εθνόσημο και η σημαία που διατηρούν σήμερα. Επίσης το «MK» και το «MKD» παραμένουν οι διεθνώς αποδεκτοί και αναγνωρίσιμοι κωδικοί της χώρας.

Τέλος προσθέτει ότι με τη Συμφωνία απομακρύνεται το τελευταίο εμπόδιο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ και ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, με τις προετοιμασίες να βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ με την υλοποίηση της Συμφωνίας θα σταματήσει να ισχύει η ονομασία FYROM (πΓΔΜ).



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]