Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ η «πραγματική αριστερά»;


Η πραγματικότητα την οποία ζούμε μας λέει πώς ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διατείνεται πως είναι ο φορέας της αριστεράς στην Ελλάδα αυτά τα οποία κάνει πόρρω απέχουν από αυτά τα οποία μας έλεγε 40 χρόνια ως αντιπολίτευση και τα οποία ήταν η πολιτική της «πραγματικής» αριστεράς. Το γεγονός πως για τον ΣΥΡΙΖΑ ισχύει η παροιμία «αυτά που λες παπάς, διάκος δεν μας τα ‘λέγες» δεν χωράει αμφισβήτηση. Αυτό συνεπάγεται την ερώτηση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ η «πραγματική» αριστερά ή όχι. Και αυτή η ερώτηση είναι που μας διχάζει ως εκλογικό σώμα.

Η μια πλευρά υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πραγματικό αριστερό κόμμα και ότι δεν ψηφίστηκε ως τέτοιο. Υποστηρίζει ότι υπάρχει μια άλλη πραγματική αριστερά η οποία δεν εκφράζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ταχύτατα μεταλλάσσεται σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Το σημαντικό τους επιχείρημα είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίστηκε από αριστερούς αλλά από όλες τις ιδεολογικές πτέρυγες για να καταργήσει τα μνημόνια το οποίο εν μέρει ισχύει αλλά δεν απαντά στο ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερός ή όχι.

Η άλλη πλευρά υποστηρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πραγματική αριστερά και ακολουθεί την ιστορική πορεία όλων των αριστερών κομμάτων που βρέθηκαν στην εξουσία ανά τον κόσμο τροποποιημένη έτσι ώστε να χωράει στην ΕΕ. Είναι αυτό που λέει ότι η αριστερά σε γνώση της πραγματικότητας χρησιμοποιεί επιχειρήματα που δεν στέκουν έτσι ώστε να καταλάβει την εξουσία. Η πλευρά αυτή ισχυρίζεται πως αυτό που βλέπουμε ως αριστερά αυτό είναι και στην πραγματικότητα.


Αυτές οι δύο πλευρές συνδιαλέγονται μεταξύ τους και μπλέκουν σε μια ατέρμονη ιδεολογική συζήτηση η οποία στερείται νοήματος και η οποία εν τέλει ωφελεί τον ΣΥΡΙΖΑ διότι ο ίδιος διατείνεται πως είναι η αριστερά και τελικά κερδίζει ανέλπιστα ψηφοφόρους οι οποίοι θα πιστέψουν το αφήγημα (δηλαδή το παραμύθι στην νεοελληνική κοινή) πως η κυβέρνηση ήθελε να κάνει πραγματική αριστερή πολιτική αλλά δεν την άφηναν τα μνημόνια. Τούτο είναι αυταπόδεικτα ψευδές αφού αν πίστευε στην προεκλογική του ρητορική ο Τσίπρας θα έπρεπε να έχει επιλέξει τον τόμο του GREXIT που του παρουσίασε ο Σόιμπλε και τότε δεν θα υπήρχαν μνημόνια να τον εμποδίσουν.

Η συζήτηση για το πιστοποιητικό αριστερότητας του ΣΥΡΙΖΑ είναι λάθος όμως γιατί δεν είναι δική μας αρμοδιότητα να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα. Αυτοί που έχουν το δικαίωμα αλλά κυρίως την υποχρέωση να απαντήσουν είναι οι αριστεροί ψηφοφόροι. Αυτοί είναι που ενδιαφέρονται για τον ορισμό της αριστεράς και την ηθική της νομιμοποίηση. Ο βίος και η πολιτεία του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση απέχουν της «πραγματικής» αριστερής ιδεολογίας. Αυτοί, οι έμψυχοι φορείς της αριστεράς, καλούνται στις επόμενες εκλογές να αποδεχθούν δια της ψήφου τους ή όχι τον ισχυρισμό πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κεντρικός πυλώνας της αριστερής σκέψης στην Ελλάδα.

Πράγμα το οποίο βέβαια θα πρέπει να το μάθουμε κι εμείς που δεν είμαστε αριστεροί. Υπάρχει ένας τρόπος να εξάγουμε την απάντησή τους ως συμπέρασμα χρησιμοποιώντας απλά εκλογικά μαθηματικά.

Σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες από το 1974 και εντεύθεν αλλά και προδικτατορικά υπήρχε ένα ποσοστό περίπου 13% το οποίο ψήφιζε τα αριστερά κόμματα χωρίς να περιμένει τα κόμματα αυτά να κυβερνήσουν. Αυτούς μπορούμε με ασφάλεια να τους πούμε αριστερούς. Ήταν οι μόνοι αριστεροί στην Ελλάδα; Όχι. Οι αριστεροί που εκφράζονταν εκλογικά μαζί με τους αριστερούς που ψηφίζαν άλλο κόμμα (κυρίως το ΠΑΣΟΚ) κατ’ εκτίμηση συγκεντρώνουν ένα ποσοστό κοντά στο 25%, όσο περίπου έπαιρναν αθροιστικά οι αριστεροί στις δημοτικές ή φοιτητικές εκλογές. Αλλά αυτό αποτελεί εκτίμηση και αν πάρουμε σαν βάση συλλογισμού μας το 13% μιλάμε με βεβαιότητες.

Σε αυτό το «σκληροπυρηνικό» 13% στις δύο εκλογές του 2012 και εντεύθεν ο ΣΥΡΙΖΑ κυριάρχησε με το ΚΚΕ από το περίπου 10% των εκλογών του Μαΐου του 12’ να περιορίζεται σε κάτω του 5% στις εκλογές του Ιουνίου με τις απώλειες να θέλγονται από το σύνθημα του Τσίπρα «πρώτη φορά αριστερά». Έκτοτε το ΚΚΕ συγκεντρώνει δυνάμεις πέριξ του 5%.

Αυτή η δυναμική διατηρήθηκε αναλλοίωτη ως και τον Ιανουάριο του 2015. Από εκεί και μετά άρχισε να κρίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ όχι από τη ρητορική του αλλά από τις πράξεις του. Και στις επόμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου σε καθεστώς «ηγεμονίας» του Τσίπρα έχασε από το σκληροπυρηνικό κομμάτι άλλο ένα 3 % προς τη ΛΑΕ, όταν ακόμα υπήρχαν αμφιβολίες για το πώς θα εξελιχθεί η «πρώτη φορά αριστερά».

Αυτό το σκληροπυρηνικό 13% το οποίο είναι πέραν αμφιβολίας αριστερό είναι ένας αξιόπιστος δείκτης για το εάν οι αριστεροί επιδοκιμάζουν δια της ψήφου τους των ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα το άθροισμα των αριστερών πλην ΣΥΡΙΖΑ κομμάτων στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Αν το ΚΚΕ, η ΛΑΕ και η Ζ. Κωνσταντοπούλου παραμείνουν κολλημένοι στα ποσοστά του 2015 ή παρακάτω πάει να πει πως οι αριστεροί θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ αριστερό κόμμα. Αν ανεβάσουν σημαντικά τα ποσοστά τους τότε μπορούμε να πούμε πως οι αριστεροί δεν θεωρούν τον Τσίπρα «πραγματικό» αριστερό.

Η τιμή λοιπόν της αριστεράς βρίσκεται στα χέρια των ψηφοφόρων της. Αυτοί θα αποφανθούν για το ποιος είναι και ποιος δεν είναι πραγματικός αριστερός.

Κάποια Κυριακή θα το μάθουμε κι εμείς.

Κάσσανδρος
AntiNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

 1. Με αυτό το άρθρο αποκαλύπτεται η ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ιδεολογία της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ σε όλο της το μεγαλείο.

  Εάν με 80% και βάλε φόρους στο εισόδημα , που έχει ως αποτέλεσμα να δουλεύουμε όλοι για τους – φανερούς και κυρίως κρυφούς - ιδιοκτήτες του κράτους μας κομμουνιστές και μετά από ολα τα αντιχριστιανικά ανθελληνικά διεθνιστικά αντιρατσιστικά σεξουαλοδιαστροφικά μέτρα που πήρε και νομοθέτησε η κυβέρνηση του συριζα , η νέα δημοκρατία την θεωρεί ΜΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ και άρα ΔΕΞΙΑ , τότε το πρόβλημα δεν είναι εάν ο συριζα είναι αριστερός , αλλά εάν η νεά δημοκρατία είναι δεξιό η έστω οικονομικά φιλελεύθερο κόμμα.

  Οικονομικά φιλελεύθερο κόμμα ΔΕΝ είναι διότι άλλως δεν μας προέκυπτε η μεταπολιτευτική σοβιετία στην οποία διαβιούμε.
  Όσο και εάν τα κόμματα πασοκ και κκε έσπρωχναν προς τα αριστερά , θα υπήρχε ένα ανάχωμα.
  Δεν υπήρξε όχι γιατί η Ν.Δ. δεν μπορούσε να κινητοποιήσει τους δεξιούς πολίτες αλλά γιατί δεν ήθελε. Όπως ακριβώς συμβαίνει και σήμερα.
  ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ να αντιταχθεί στα καταστροφικά μέτρα της κομμουνιστικής κυβέρνησης του συριζα διότι πολύ απλά συμφωνεί με όλα αυτά.
  Η μόνη τους διαφορά είναι στο ποιος θα χειρίζεται την κουτάλα στο βαρέλι που γεμίζει από τους αριστερούς κεφαλικούς φόρους της...αναδιανομής!

  Ολοφάνερος και διπλός λοιπόν ο στόχος του παρόντος άρθρου.
  Αφενός απαλλάσσει ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΘΩΩΝΕΙ(!!!;;;;!!!) την αριστερά από όλα όσα μέχρι σήμερα έκανε η κυβέρνηση συριζα και αφετέρου στρέφουμε τους εναπομείναντες αριστερούς ψηφοφόρους προς άλλα “γνήσια” αριστερά κόμματα που “δεν κυβέρνησαν” για να αποδυναμωθεί ο συριζα και να γίνουν έτσι αδιαμφισβήτητοι κυρίαρχοι του πολιτικού σκηνικού!
  ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΞΑΝΑΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΥΤΑΛΑ ...


  ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΡΩΜΕ , ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΠΙΑ ΣΑΝΟ ΟΠΩΣ ΑΚΟΜΑ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΧΡΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΥ = ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ!!!
  ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ
  ΕΑΝ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ η ΟΧΙ αλλά

  Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ , ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΚΑΙ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΞΕΚΟΥΜΠΙΣΤΕΙΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΗΡΕΜΑ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κ. Καραμανλής: Στη ΝΔ είμαστε φιλελεύθεροι και στα οικονομικά ζητήματα αλλά και στα κοινωνικά
  https://www.liberal.gr/arthro/171031/epikairotita/2017/k-karamanlis-sti-nd-eimaste-fileleutheroi-kai-sta-oikonomika-zitimata-alla-kai-sta-koinonika.html

  ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΕΥΘΕΡΟΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ;;;;;;
  Η ΣΤΑΛΙΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΖΕΙ ΔΕΞΙΟΥΣ.
  ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΔΕΞΙΟ ΚΟΜΜΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΕΙΑ ΟΙ ΛΟΙΠΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΥΛΑ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΠΑΣΟΚ ΚΚΕ ΝΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ ΧΟΥΝΤΙΚΑ ΚΛΠ.
  (ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΣΥΡΙΖΑ ΔΗΜΑΡ ΛΑΕ ΜΑΕ ΣΧΕΔΙΟ Β ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΠΛΕΥΣΕΙΣ ΓΕΥΣΕΙΣ ΑΡΔΗΝ ΜΙΓΔΗΝ ΦΙΓΔΗΝ ΚΑΖΑΚΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΓΡΙΟΥΣ,
  ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΟ ΜΑΟ , ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΕΡΔΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΔΑΕΙΣ. ΓΙΑ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ...ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ. ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΕΠΙΓΕΙΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ ΚΑΙ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΥΤΑΛΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ!!!)

  ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  "ΠΡΩΚΤΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ…ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

  Γράφει ο Ιωάννης Αυξεντίου

  Μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, η ΝΔ έπαυσε και επισήμως να είναι η παράταξη της ''Δεξιάς'' (ουσιαστικά ποτέ δεν ήταν) και έγινε το μεγάλο κόμμα των φιλελεύθερων. Πριν την εκλογή του, ο Κ. Μητσοτάκης έκανε μία εμβληματική πράξη: ψήφησε υπέρ του συμφώνου συμβίωσης για τους γκέι. Το έπραξε διότι έχει κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτή την κατηγορία ατόμων; Μάλλον όχι. Η πράξη του αυτή είχε ως σκοπό να φανερώσει και να σηματοδοτήσει την ιδεολογία του: δηλαδή, ότι είναι ένας πολιτικός αυθεντικά φιλελεύθερος. Πρέπει να επισημάνουμε, ότι τα τελευταία χρόνια δημιουργείται στην Ελλάδα ένας πόλος, αποτελούμενος από κόμματα και πολιτικούς (ΝΔ, Ποτάμι, Μάνος κλπ) μαζί με κάποιους ''περισπούδαστους'' δημοσιογράφους, ο οποίος (πόλος) πρεσβεύει τον οικονομικό και φιλοσοφικό φιλελευθερισμό: ένα μίγμα αποτελούμενο από την προάσπιση της ελεύθερης αγοράς και των ελεύθερων χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων και ταυτόχρονα την υπεράσπιση των ''ατομικών δικαιωμάτων'', δηλαδή την εξύψωση της βούλησης του κάθε ατόμου πέραν από κάθε κοινωνικό, θρησκευτικό και ηθικό δεσμό.

  Αυτό το μίγμα αποτελεί την πιο καθαρή και βαθιά έκφραση του καπιταλιστικού πνεύματος: εκείνου δηλαδή του πνεύματος, που αναδύθηκε μέσα από το προτεσταντικό (πουριτανικό) - γνωστικό -διαφωτιστικό ρεύμα που σάρωσε τις ευρωπαϊκές κοινωνίες κατά τον 17ο και 18ο αιώνα. Κάποιος ίσως να παρατηρήσει, ότι σε αυτόν το πόλο που προαναφέραμε, διαφαίνεται όμως και κάποια μορφή ''συντηρητισμού''. Πράγματι υπάρχει, και μάλιστα θα λέγαμε ότι αυτή η μορφή ''συντηρητισμού'' έχει μία αγγλοσαξονική απόχρωση (εξάλλου αφού μιλάμε για φιλελευθερισμό και πουριτανισμό, τι άλλη απόχρωση θα είχε;). Πως όμως εκφράζεται αυτός, ο κατά κάποιο τρόπο, ''συντηρητισμός'';

  Κάπως έτσι:
  • Να παντρεύονται ελεύθερα οι γκέι; Βεβαίως, αλλά με…ΤΑΞΗ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
  • Να αναμιχθούμε όλοι μαζί, λευκοί, μαύροι, κίτρινοι, και να γίνουμε μιγάδες; Βεβαίως, αλλά με …ΤΑΞΗ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
  • Να ξεριζωθεί το θρησκευτικό πνεύμα από την κοινωνία; Βεβαίως, αλλά με…ΤΑΞΗ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
  • Να εδραιωθεί ο καπιταλισμός και η εκμετάλλευση της εργασίας; Βεβαίως, αλλά με…ΤΑΞΗ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

  Καταλάβατε τώρα που έγκειται ο ''συντηρητισμός''; Πάρτε για παράδειγμα την νέα Βαβέλ, το Λονδίνο: μαύροι, κίτρινοι, λευκοί, μουσουλμάνοι, προτεστάντες, ινδουιστές, γκέι, λεσβίες και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους σας, αλλά, παρακαλώ πολύ, όλα με απόλυτη ΤΑΞΗ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

  ...
  http://theodotus.blogspot.com/2016/03/blog-post.html

  Και για όποιον κάνει πως ακόμα δεν καταλαβαίνει

  ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ: Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
  ...
  http://theodotus.blogspot.com/2015/02/blog-post_17.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Νομίζω ότι ο συριζα είναι αριστερό κόμμα, όμως το ίδιο είναι και η πασοκονδ που συνέχισαν τα μνημόνια και έφεραν τον ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσε ο Τσίπρας.
  Προσωπικά δεν βλέπω διαφορά και στα τρία κόμματα, αντιθέτως ψηφίζουν όλοι μαζί τα καταστροφικά μνημόνια εν μέσω κατηγοριών μόνο και μόνο για την καρέκλα. Θα δούμε στις επερχόμενες εκλογές να συμπράττουν συριζα με νδ, όπως έκαναν σύμπραξη στο παρελθόν πασοκ-νδ.
  Να ξεκουμπιστούν όλοι μαζί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]