Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέα Τουρκική εισβολή στο Ιράκ ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στη Συρία


Οι τουρκικές δυνάμεις με εντολή του Tayip Erdogan, πραγματοποίησαν νέα εισβολή χθες στο Ιρακινό έδαφος, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την πόλη Sidakan και συγκρούστηκαν με τις κουρδικές δυνάμεις.

Ιρακινοί αξιωματούχοι στη Βαγδάτη και την επαρχία Dohuk στο Κουρδιστάν, δήλωσαν δικαιολογία, ότι η εισβολή έλαβε χώρα μετά την επίθεση ενόπλων δυνάμεων από το PKK (Κουρδικό Εργατικό Κόμμα) στις τουρκικές δυνάμεις στα σύνορα.

Οι συγκρούσεις, που διαρκούσαν μερικές ώρες, ήρθαν λίγο μετά την ανακοίνωση ότι οι δυνάμεις που υποστηρίχθηκαν από την Τουρκία πήραν τον έλεγχο της βόρειας Συριακής πόλης Αφρίν, εκδιώκοντας τις κουρδικές δυνάμεις από την περιοχή.

Κούρδοι κάτοικοι των κοντινών χωριών έφυγαν προσωρινά από τα σπίτια τους για να ξεφύγουν από τους ήχους των βομβαρδισμών και των εκρήξεων και ανέφεραν ότι είδαν Τούρκους στρατιώτες και άρματα μάχης.

«Ο τουρκικός στρατός σκοπεύει να ξεκινήσει μια μεγάλη επίθεση στις κουρδικές θέσεις στο ιρανικό σύνορο του Ιράκ-Τουρκίας-Ιράν», δήλωσε ο Ihsan Chalabi, ένας υπάλληλος της περιοχής Sidakan, που επιβεβαιώνει τις συγκρούσεις.

Ο Hama Amin, μέλος της Συμμαχίας Κουρδιστάν, εξέφρασε την πεποίθησή του για την ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης του Haidar Al Abadi και της Άγκυρας που έδωσε στην Τουρκία «πράσινο φως» για να εισέλθει στο Ιράκ για να στοχεύσει στο ΡΚΚ. Τόνισε την πιθανή υποκρισία αυτής της θέσης, θεωρώντας την αντίθεση της Βαγδάτης στην κουρδική αυτονομία.

«Για μήνες λένε ότι όλα στο Ιράκ, συμπεριλαμβανομένων των συνόρων, είναι ευθύνη της κυβέρνησης της Βαγδάτης, πρέπει να δουν αυτή την τουρκική εισβολή ως παραβίαση της κυριαρχίας», δήλωσε o Amin.

Ο αγώνας μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και του ΡΚΚ έχει ενταθεί, καθώς η κατάπαυση του πυρός κατέρρευσε το 2015.

Ο τουρκικός στρατός συχνά διεξάγει αεροπορικές επιδρομές εναντίον μαχητών του ΡΚΚ που έχουν βάσεις στην ορεινή περιοχή του Qandil του Ιράκ και μερικές φορές τα στρατεύματα πραγματοποιούν εισβολές στην περιοχή. Ωστόσο, η χθεσινή τουρκική εισβολή έχει χαρακτηριστικά μεγάλης διάρκειας με βάση τον αριθμό, τα βαρέα όπλα και τη λογική υποστήριξη που τους ακολούθησε.

Συνέχεια στη Συρία;

Την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, μαζί με Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, σε άλλες κουρδοκρατούμενες πόλεις της βόρειας Συρίας, μετά την Afrin, προανήγγειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Tayip Erdogan.

Την Κυριακή, η πόλη Αφρίν, πρωτεύουσα του ομώνυμου καντονιού, έπεσε στα χέρια του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, μετά την υποχώρηση των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Η Τουρκία θεωρεί απειλή για την εθνική της ασφάλεια τον έλεγχο της συριακής πλευράς των τουρκοσυριακών συνόρων από τις YPG, λόγω των δεσμών τους με το παράνομο στο τουρκικό έδαφος Κόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK). Τόσο το πολιτικό σκέλος των YPG, PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) όσο και το PKK αναγνωρίζουν ως ηγέτη και καθοδηγητή τους τον έγκλειστο από το 1999 στην Τουρκία Abdullah Ocalan.

Η πόλη Manbij, δυτικά του Ευφράτη, στη βόρεια Συρία, αναμένεται να είναι ο επόμενος στόχος Τουρκίας – FSA, γεγονός που περιπλέκει την κατάσταση, καθώς εκεί σταθμεύουν και Αμερικανοί στρατιωτικοί, ως συνεργάτες των YPG και άλλων δυνάμεων στη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, η οποία όμως έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ.

Αντίθετα όμως από την Afrin, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί στην περιοχή έχουν κάνεις σαφές ότι δεν προτίθενται να απομακρυνθούν από την Manbij.

Τι θα συμβεί στην Afrin

Οι τουρκικές δυνάμεις δεν θα παραμείνουν στην πόλη Afrin, στη βορειοδυτική Συρία, και θα αφήσουν την περιοχή σε «αυτούς στους οποίους ανήκει πραγματικά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Bekir Bozdag, μετά την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων και των Σύρων ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) στην πόλη το Σαββατοκύριακο.

Ο κ. Bozdag πρόσθεσε επίσης μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι η Τουρκία μείωσε σημαντικά τις απειλές στα σύνορά της μετά την κατάληψη της πόλης Afrin στην Συρία.

Η δήλωση αυτή όμως αμφισβητείται καθώς μόλις προ τριημέρου ο τούρκος πρόεδρος Erdogan, είχε δηλώσει πως «δεν πρόκειται να παραδώσουμε την Afrinστα χέρια του Assad”.

Η Άγκυρα, σημείωσε εξάλλου, συγκέντρωσε «τα περισσότερα» από τα όπλα που είχαν δοθεί στους Κούρδους μαχητές της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από τις ΗΠΑ και διευκρίνισε ότι αυτοί άφησαν πίσω τα όπλα τους, όταν εγκατέλειψαν την πόλη.

Την ίδια ώρα Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε ότι περισσότεροι από 200.000 από τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από την Afrin εξαιτίας της υπό τουρκική ηγεσία επίθεσης στην πόλη, δεν έχουν καταφύγιο ούτε πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό στις γύρω περιοχές και χρήζουν βοήθειας.

«Αυτοί που έχουν αυτοκίνητα κοιμούνται σε αυτά, αυτοί που δεν έχουν κοιμούνται κάτω από τα δέντρα μαζί με τα παιδιά τους», δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters ο Hevi Mustafa, υψηλόβαθμο στέλεχος της κουρδικής πολιτικής αρχής στην περιοχή της Afrin.

Οι άμαχοι που εξακολουθούν να βρίσκονται στην πόλη αντιμετωπίζουν απειλές από τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία οργανώσεις, σημείωσε επίσης ο κ. Mustafa.

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]