Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν και οι άλλοι


Της Νατάσας Στασινού

Τον Ιούλιο του 2016 το Forbes έγραφε: «πετάξτε την Τουρκία έξω από το ΝΑΤΟ. Δεν χρειαζόμαστε μία "πολιτική δικτατορία" ή μία στρατιωτική χούντα". Αναφερόταν στον αυταρχισμό του σουλτάνου, επιχειρηματολογούσε για το πώς έχει περιοριστεί η σπουδαιότητα της χώρας ως περιφερειακής δύναμης θύμιζε τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας και την κατοχή της Κύπρου. Αλλά και ο γερμανικός Τύπος το 2017 έβλεπε τους γείτονες «διεθνώς απομονωμένους». Οι σχέσεις τόσο με την Ε.Ε. όσο και με τις ΗΠΑ ήταν στο ναδίρ.

Έκτοτε οι παραληρηματικές επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ένωσης και της Βορειοατλαντικής συμμαχίας πολλαπλασιάζονται, η ολίσθηση στον αυταρχισμό συνεχίζεται, όπως και το κυνήγι κάθε είδους πραγματικού ή φανταστικού αντιπάλου. Κι όμως εκείνος φαίνεται να ενισχύει τη φωνή του στη διεθνή σκακιέρα, όχι να οδηγείται στο περιθώριο.

Το ΝΑΤΟ όχι μόνο αποφεύγει να απαντήσει στα λεκτικά πυρά της Άγκυρας, αλλά όταν ρωτήθηκε για την κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών, με τη φράση είναι «διμερές θέμα» ξεκαθάρισε ότι δεν συμμερίζεται τα περί φθίνουσας στρατηγικής σημασίας της Τουρκίας. Όσο για την Ε.Ε., μπορεί να εξαπολύει φραστικά βέλη κατά του σουλτάνου και των νεοοθωμανικών βλέψεων, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να χορηγήσει επιπλέον 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία Τα χρήματα δίνονται για τη στήριξη 3,5 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων επισημαίνουν οι Βρυξέλλες. Η αλήθεια είναι πως χωρίς αυτά η συμφωνία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης θα πάψει να υφίσταται. Τι κι αν είναι «συμφωνία με το διάβολο», τι και εάν έχει εγείρει θύελλα αντιδράσεων από οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ε.Ε. δεν βρίσκει άλλο τρόπο να ανακόψει τις προσφυγικές ροές.

Η Δύση παρακολουθεί την κατάληψη της Αφρίν αδύνατη ή απρόθυμη να αντιδράσει. Αμήχανη παρακολουθεί και την αναζωπύρωση του φλερτ της Άγκυρας με τη Μόσχα (και δευτερευόντως με το Ιράν). Είναι η προσέγγιση Πούτιν- Ερντογάν μία στρατηγική συμμαχία με μέλλον; Το παρελθόν μαρτυρά ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί εύθραυστη, μία τακτική βραχυπρόθεσμου ορίζοντα. Στην μεταψυχροπολεμική περίοδο οι ρωσοτουρκικές σχέσεις είχαν έντονα σκαμπανεβάσματα. Πέρασαν διάφορες κρίσεις τη δεκαετία του 90, αλλά και το 2015, όταν η Τουρκία έπαιξε ρώσικη ρουλέτα με την κατάρριψη αεροσκάφους, για να λάβει το πικρό μάθημα των οικονομικών κυρώσεων. Ο ηγέτης, που θέλει να γίνει Ατατούρκ στη θέση του Κεμάλ, ίσως μάθει σύντομα αν για τον Πούτιν είναι σύμμαχος ή απλό εργαλείο.

Ερντογάν: Μετά το Αφρίν, έχουν σειρά και άλλες πόλεις των Κούρδων

Την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, μαζί με Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, σε άλλες κουρδοκρατούμενες πόλεις της βόρειας Συρίας, μετά το Αφρίν, προανήγγειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Την Κυριακή, η πόλη Αφρίν, πρωτεύουσα του ομώνυμου καντονιού, έπεσε στα χέρια του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, μετά την υποχώρηση των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Η Τουρκία θεωρεί απειλή για την εθνική της ασφάλεια τον έλεγχο της συριακής πλευράς των τουρκοσυριακών συνόρων από τις YPG, λόγω των δεσμών τους με το παράνομο στο τουρκικό έδαφος Κόμμα Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK). Τόσο το πολιτικό σκέλος των YPG, PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) όσο και το PKK αναγνωρίζουν ως ηγέτη και καθοδηγητή τους τον έγκλειστο από το 1999 στην Τουρκία Αμπντουλάχ Οτζαλάν.

Ναυτεμπορική


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]