Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τελευταία στιγμή απετράπη προβοκάτσια Τσάμηδων στη Θεσπρωτία


Μια ακόμη προβοκάτσια προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν οι Τσάμηδες της Αλβανίας διοργανώνοντας «Προσκύνημα» στην Ήπειρο. Στόχος τους όπως κάθε φορά η ανάδειξη της αναγνώρισης της υποτιθέμενης «γενοκτονίας» τους το 1944 και η επιστροφή των περιουσιών τους στην Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα 30 άτομα… μετέβησαν με λεωφορείο μέχρι τα Ελληνοαλβανικά σύνορα επιδιώκοντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους στη Θεσπρωτία. Το ταξίδι όμως αυτό έληξε άδοξα αφού οι Ελληνικές Αρχές που είχαν ενημερωθεί εγκαίρως για την νέα Τσάμικη προβοκάτσια ειδοποίησαν την Αλβανική Αστυνομία η οποία και τους εμπόδισε να φτάσουν στα σύνορα, ενώσω αυτοί ταξίδευαν προς το συνοριακό πέρασμα του Μαυροματίου στην Θεσπρωτία.

Η συγκεκριμένη απόπειρα των 30 Τσάμηδων στην Θεσπρωτία είναι η πρώτη μαζική προσπάθεια εισόδου Τσάμηδων στην Ελλάδα με το πρόσχημα της εκδρομής στα «πάτρια» εδάφη.

Η απαγόρευση εξόδου των Τσάμηδων από την Αλβανική Αστυνομία προκάλεσε την αντίδραση των Τσάμηδων οι οποίοι από την μία πλευρά κατηγορούν την Ελλάδα επειδή «δεν επιτρέπει σε ηλικιωμένους κατοίκους να δουν τον τόπο που γεννήθηκαν» αφετέρου στρέφεται εναντίον της Κυβέρνησης του πρωθυπουργού Έντι Ράμα κατηγορώντας τον για ενδοτισμό.

Την ίδια ώρα Τσάμηδες διαδήλωσαν έξω από την Ελληνική Πρεσβεία στα Τίρανα, απαιτώντας την αναγνώριση της γενοκτονίας και την επιστροφή των περιουσιών.

Ο δε ηγέτης του κόμματος των Τσάμηδων Σφετίμ Ιντρίζι, δήλωσε ότι οι συμπολίτες του και υποστηρικτές του κόμματος του επιθυμούν πρώτα «μία συγγνώμη, προφανώς από τους Έλληνες, για τους χιλιάδες που σκοτώθηκαν στα σπίτια τους και όχι στη μάχη».

Επιπλέον ο Σφετίμ Ιντρίζι ζήτησε οι Τσάμηδες «να επιστρέψουν στα σπίτια τους, να πάρουν πίσω το καθεστώς που είχαν προτού εκδιωχθούμε» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι, «Δεν ζητάμε τα ακίνητά μας, θέλουμε την πατρίδα μας και η πατρίδα μας είναι η Τσαμουριά».

Σημειώνεται ότι μέσα στις επόμενες ημέρες οι οργανώσεις των Τσάμηδων της Ευρώπης ετοιμάζουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στο οποίο οι Τσάμηδες προσφύγει εδώ και έναν χρόνο.

EpirusPost


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]