Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι αλβανικές ενστάσεις για το GornaMacedonija και το Κοσσυφοπέδιο


Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η αλλαγή του συντάγματος είναι θέση της Ελλάδας και όχι των Σκοπίων. «Δεν βλέπω κανένα λόγο να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας. Στις συνομιλίες για το όνομα, η απαίτηση για αλλαγή του συντάγματος είναι μία θέση της Ελλάδας, αλλά εμείς έχουμε τη δική μας».

Δεν αλλάζουν το Σύνταγμα. Και να το αλλάξουν, ελάχιστη σημασία έχει. Ποια τιμωρία θα τους επιβάλουν; Θα τους διώξουν από το ΝΑΤΟ;

Ως συνέχεια στο χθεσινό άρθρο της Voria.gr για το ενδεχόμενο αναγνώρισης του Κοσσυφοπεδίου εκ μέρους μας, ως κράτος, προσθέτω μια επικίνδυνη άποψη, που ελπίζεται ότι δεν θα καταστεί κυρίαρχη. Φαίνεται ότι προετοιμάζουν το έδαφος για συμφωνία Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου, με ανταλλαγές εδαφών.

Ο 94χρονος Νίκολα Χαϊντίν, πρώην πρόεδρος της Σερβικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, σε συνέντευξή του δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει χαθεί από τη Σερβία. Το Κοσσυφοπέδιο ήταν μια αποτυχημένη υπόθεση και είναι απαραίτητο για τους σημερινούς ανθρώπους να συνηθίσουν ότι το Κοσσυφοπέδιο χάθηκε, υποστήριξε.

«Ποιο είναι το Σερβικό Κόσοβο; Πόσο φαντάζεσθε το Κοσσυφοπέδιο στη Σερβία; Μπορείτε να φαντασθείτε έναν Δήμο στην κεντρική Σερβία ή στη Βοϊβοντίνα, στον οποίο πρόεδρος να είναι Αλβανός; Φυσικά, δεν μπορείτε, όπως και εγώ», είπε ο Χαϊντίν.

Αν επικρατήσουν τέτοιες απόψεις στην Σερβία, και αν μάλιστα τις υιοθετήσουμε κι εμείς, τότε θα πρέπει να αποχωριστούμε τους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης; Θα βρεθεί Έλληνας που θα πει, ότι επειδή υπάρχει μουσουλμάνος δήμαρχος σε περιοχή της Θράκης, θα δεχτούμε να αποσχιστεί;

Ένα νομικά δεσμευτικό έγγραφο που θα ρυθμίζει τις σχέσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας πριν από την προσχώρηση της Σερβίας στην ΕΕ και θα επιμένει στο συνεχή διάλογο του Βελιγραδίου με το Κοσσυφοπέδιο αναμένουν οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

Ειδικότερα, ο Ταγιάνι δήλωσε ότι «είναι σημαντικό για την Ένωση να καταλήξει σε μια νομικά δεσμευτική συμφωνία που θα επιτευχθεί πριν από την είσοδο της χώρας στην ΕΕ». Ωστόσο, δεν χρησιμοποίησε τον όρο "πλήρη αναγνώριση", μια έννοια που η Σερβία απορρίπτει απερίφραστα.

Ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος "Συμμαχία των Αλβανών", Ζιαντίν Σέλα, μετά τη συνάντησή του με τον πρέσβη της ΕΕ, Σάμουελ Ζμπόγκαρ, δήλωσε ότι χαιρετίζει τη μετονομασία της εθνικής οδού και του αεροδρομίου ως μια προσπάθεια δημιουργίας εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κρατών. Ωστόσο, ο Σέλα, τάχθηκε ενάντια σε ένα όνομα (μιας λέξης) που δεν θα μεταφράζεται καν στα αλβανικά (όπως Γκορνομακεντόνια), το οποίο είναι το κύριο θέμα των συζητήσεων των τελευταίων ημερών.

Αν δεν υπογράψουμε τώρα, και καθυστερήσουμε λίγα χρόνια, όσο και να προσπαθούν οι Δυτικοί, Αλβανοί και Σλάβοι θα αλληλοεξοντωθούν. Έχουμε κάποιο λόγο να τους εμποδίσουμε;

"Κασκαβάλι Πίνδου" ή "Cascaval de Sãveni"; Και οι δύο ονομασίες αφορούν ένα παραδοσιακό κασέρι που παρήγαγαν οι Βλάχοι και πλέον, τουλάχιστον στα βλαχοχώρια της Ηπείρου, έχει εγκαταλειφθεί. Ωστόσο, η Ρουμανία, η οποία διεκδικεί τους Έλληνες Βλάχους ως δικούς της και κάνει λόγο για ρουμανική "βλάχικη" μειονότητα στην Ελλάδα, έχει ήδη καταθέσει από τον Απρίλιο του 2017 φάκελο για την αναγνώριση του ΠΓΕ "Cascaval de Sãveni". Η περιφέρεια Ηπείρου, επιχειρεί να καθιερώσει ως ελληνικό το κασέρι κασκαβάλι.

Καλλισθένης εν δήμω
Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Τηβ δεκαετία του 90 και γιατί όχι ακόμα ,στην πρεσβεία της Ρουμανίας, ρωτούσαν τους γονείς των παιδιών,που πήγαιναν για σπουδές στην Ρουμανία,αν ήθελαν να δηλώσουν Βλάχοι,ρουμανίζοντες φυσικά,ώστε να σπουδάσουν δωρεάν.Και ποιά ήταν η αντίδραση της Ελλάδας για όλα αυτά;Τους βάλαμε στην Ε.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ωστόσο, η Ρουμανία, η οποία διεκδικεί τους Έλληνες Βλάχους ως δικούς της και κάνει λόγο για ρουμανική "βλάχικη" μειονότητα στην Ελλάδα, έχει ήδη καταθέσει από τον Απρίλιο του 2017 φάκελο για την αναγνώριση του ΠΓΕ "Cascaval de Sãveni". "

    Το 1900 ο Ρουμάνος Λαζαρέσκο Λεκάντα δημοσιογράφος από το Βουκουρέστι και

    πρώην επιθεωρητής ρουμανικών σχολείων στην Μακεδονία αναφέρει σε άρθρο του

    τα εξής:

    «Αρκεί να επισκεφτεί κάποιος την Μακεδονία για να πεισθεί ότι οι πληθυσμοί

    των Βλάχων, με εξαίρεση τα μισθωτά οργανά μας, παραμένουν Ελληνικώτατοι σε

    ιδέες και σε αισθήματα παρά την 40ετή προπαγάνδα μας».

    Το 1902 ο Βούλγαρος υπουργός Παιδείας Κήτσεφ γράφει:

    «Η ρουμανική Εθνική κίνηση εμφανίστηκε υπό την επιρροή της Βουλγαρικής

    Εθνικής κίνησης.Οι Βούλγαροι βοήθησαν αυτή κατά το δυνατόν,αλλά δυστυχώς

    δεν επετεύχθη τίποτα,διότι ο Κουτσοβλαχικός πληθυσμός είναι μικρός και

    διασκορπισμένος.Εξαιτίας τούτου ο Ελληνισμός κατόρθωσε να κατακτήσει τις

    καλύτερες δυνάμεις της Κουτσοβλαχιάς».


    Πηγή: «Η εναντίον της Μακεδονίας βουλγαροκομμουνιστική επιβουλή»
    Συγγραφέας: Γ.Α.Λ

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]