Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα πέντε θεσμικά φάουλ της Κυβέρνησης


Σοβαρότατες επισημάνσεις του συνταγματολόγου κ. Κων. Μποτόπουλου, που φέρνουν στο προσκήνιο σε ποιον βούρκο θέλει να βυθίσει την χώρα η εκτελεστική εξουσία.
Οι δικονομικές και συνταγματικές παραβάσεις που συνοδεύουν την δημοσιοποίηση της υπόθεσης Novartis ομιλούν από μόνες τους.
Του Αθαν.Χ. Παπανδρόπουλου
Δημιουργούν δε τεράστια ερωτηματικά ως προς τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης –εκτός και αν η εκτελεστική εξουσία στην χώρα μας βρίσκεται στα χέρια ανθρώπων πρωτοφανούς επιπολαιότητας και ανευθυνότητας.
Με άρθρο του στην εφημερίδα Τα Νέα, ο έγκριτος συνταγματολόγος κ. Κων. Μποτόπουλος, αναφερόμενος στα 5 θεσμικά φάουλ της κυβέρνησης Συριζανέλ –τα οποία επισύρουν και κόκκινη κάρτα– γράφει τα ακόλουθα αποκαλυπτικά:
«1. Προανήγγειλε –ο δε υπουργός Δικαιοσύνης παραδέχθηκε ότι άνοιξε και διάβασε– το αποτέλεσμα εν εξελίξει ανακριτικής έρευνας, ενώ δεν δικαιούται να τα γνωρίζει. Και δεν δικαιούται όχι μόνον λόγω της διάκρισης των εξουσιών, αλλά και για να προστατεύσει την διαδικασία για την οποία υποτίθεται ότι κόπτεται.
»2. “Διέρρευσε” τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, που κατά σύμπτωση είναι πολιτικοί της αντίπαλοι. Χωρίς να προσμετρά – ή, αντίθετα και πιθανότερα, συνυπολογίζοντας – ότι το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να βγουν στην δημοσιότητα και ενδεχομένως στην λάσπη ονόματα, ανεξαρτήτως πράξεων και ποινικού τους ενδιαφέροντος.
»3. Επέλεξε ως στιγμή της δημοσιοποίησης την επαύριον του στριμώγματός της από το συλλαλητήριο για την Μακεδονία. Ο αντιπερισπασμός κατά την πολιτική μάχη είναι θεμιτός. Όταν περνάει μέσα από το τσαλάκωμα του Κράτους Δικαίου, ποτέ.
»4. Συνόδευσε ή παρέλαβε, δια του παντελώς αναρμόδιου κυβερνητικού εκπροσώπου, τον φάκελλο της υπόθεσης προς ή από τον Εισαγγελέα. Στην ζούλα, αρχικά, και δίνοντας τον απαραίτητο “επικοινωνιακό” τόνο όταν αποκαλύφθηκε. Σε κάθε περίπτωση, αποκαλύπτοντας προθέσεις και μεθοδεύσεις.
»5. Παρέπεμψε δια “παραγγελίας” του Πρωθυπουργού τον φάκελλο στην Βουλή, με πρόθεση να εμφανιστούν η κυβέρνηση και ο επικεφαλής της ως “αρχάγγελοι της κάθαρσης”. Όμως έτσι παραβιάστηκε ανοιχτά το ίδιο το Σύνταγμα, αφού στο άρθρο 86 παρ. 2 ορίζεται ότι για αδικήματα που σχετίζονται με την ευθύνη υπουργών το πρόσωπο που διενεργεί την ανάκριση είναι το μόνο αρμόδιο να υποβάλει, και μάλιστα “αμελλητί” (το ταχύτερο δυνατό) τα στοιχεία στην Βουλή.
»Δυστυχώς ή ευτυχώς, σε τέτοιο “παιχνίδι” με τους θεσμούς –οι οποίοι μάλιστα παίζουν διαρκώς εκτός έδρας με την παρούσα κυβέρνηση– ο μόνος διαιτητής είναι ο λαός».
Στις παραπάνω διαπιστώσεις του κ. Κων. Μποτόπουλου προσθέτουμε τα τεράστια κενά στις καταθέσεις των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων, οι οποίοι πολύ απλά δείχνουν να αγνοούν ποιος φορέας καθόριζε στην Ελλάδα τις τιμές των φαρμάκων. Από μόνο του το γεγονός αυτό καθιστά διάτρητες τις καταθέσεις.
Από την άλλη πλευρά, εντελώς παράλογο είναι και το αναφερόμενο ποσό για δωροδοκίες. Δεν είναι δυνατόν μία εταιρεία, όσο κολοσσός και αν είναι, να επιτρέπει σε θυγατρική της να δαπανά για «δωροδοκίες» ποσό αντίστοιχο του 15% του τοπικού τζίρου της.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση ακολουθεί έναν πολύ ολισθηρό δρόμο, γεγονός που καθιστά άδηλο και το μέλλον της χώρας.
Lykavitos


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Καλές οι επισημάνσεις του κ.Κων. Μποτόπουλου για τα Συνταγματικά ολισθήματα της κυβέρνησης στο θέμα Novartis. Δεν άκουσα όμως και δε διάβασα ποτέ (αν κάνω λάθος ας με διορθώσει ο αρθρογράφος) ο κ. Μποτόπολος να σηκώσει το ανάστημα του, ως Συνταγματολόγου, στο διαρκές κουρέλιασμα του Συντάγματος από το 2010 και εντεύθεν; Ας μιλήσει και σήμερα για τα όσα ποδοπατήματα του Συντάγματος συνέβησαν από τότε. Ποτέ δεν είναι αργά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]