Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Να σταματήσουν οι επιθέσεις της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων της Αφριν, ζητούν 100 ευρωβουλευτές


Κοινή διακήρυξη για τον τερματισμό των επιθέσεων της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων του Αφρίν της Συρίας υπογράφουν 100 ευρωβουλευτές, από όλες τις πολιτικές ομάδες πλην της ακροδεξιάς ομάδας.

Η διακήρυξη εστάλη στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και στην αντιπρόεδρο της Κομισιόν, υπεύθυνης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Οι υπογράφοντες παροτρύνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη να εντατικοποιήσουν τις πολιτικές τους προσπάθειες και να ζητήσουν από την Τουρκία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιθέσεις.

«Ζητούμε επίσης την επείγουσα επανενεργοποίηση του διαλόγου στο πλαίσιο των συνομιλιών της Γενεύης για τη Συρία με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων των Κούρδων» αναφέρουν.

«Αναγνωρίζουμε επίσης ότι η μάχη των Κούρδων στην πρώτη γραμμή κατά του ISIS συμβάλλει στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Η αποσταθεροποίηση που θα προκαλέσει η επίθεση της Τουρκίας, απειλεί σοβαρά την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Η σιωπή ή η αδράνεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διεθνούς κοινότητας δεν αποτελεί επιλογή» τονίζουν, μεταξύ άλλων.

Καλούν, τέλος, την ΕΕ και τον ΟΗΕ να αναλάβουν δράση για να σταματήσουν αμέσως αυτές οι επιθέσεις.

Για νέες επιθέσεις κατά των Κούρδων στο Αφρίν κάνει λόγο η Άγκυρα

Τουρκικά αεροσκάφη πλήττουν στόχους των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) στην περιοχή του Αφρίν στη Συρία, ανακοίνωσε ο τουρκικός στρατός, έπειτα από την ανάπαυλα στις αεροπορικές επιδρομές που ακολούθησε την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στη Συρία το περασμένο σαββατοκύριακο.

Αποθήκες πυρομαχικών, καταφύγια και θέσεις οπλικών συστημάτων καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των σημερινών επιδρομών που ξεκίνησαν τα μεσάνυκτα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του τουρκικού στρατού.

Η Τουρκία διέκοψε τις αεροπορικές επιδρομές και επανεξέτασε τα αντιαεροπορικά της συστήματα μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους στην επαρχία Ιντλίμπ στις 3 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χθες τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και συμφώνησαν να ενισχύσουν τον στρατιωτικό επιχειρησιακό συντονισμό στη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Η επίθεση της Αγκυρας κατά των κουρδικών δυνάμεων των YPG στο Αφρίν ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου. Οι κουρδικές δυνάμεις μαζί με τους συμμάχους τους έχουν συστήσει τρία αυτόνομα καντόνια στη βόρεια Συρία, ανάμεσά τους και το Αφρίν, από την έναρξη της συριακής σύρραξης το 2011.

Τα υπό κουρδικό έλεγχο εδάφη έχουν επεκταθεί από όταν οι Κούρδοι εντάχθηκαν στις δυνάμεις που συγκροτήθηκαν για να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους με την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο η Ουάσινγκτον, αλλά και η Δαμασκός, αντιτάσσονται στα σχέδια περί κουρδικής αυτονομίας.

Η Αγκυρα, εξαιρετικά ανήσυχη για την ενίσχυση της κουρδικής ισχύος στα σύνορά της με τη Συρία, είναι οργισμένη με την αμερικανική υποστήριξη προς τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]