Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ζυμώσεις στο εσωτερικό της πΓΔΜ


Του Κώστα Ράπτη

Τι ακριβώς εννοούσε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ όταν την Τρίτη δήλωνε, για πρώτη φορά στα χρονικά, ότι είναι έτοιμος να αποδεχθεί για τη χώρα του μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό; Αν πιστέψουμε την εφημερίδα των Σκοπίων Nezavisen Vesnik, o Zoran Zaev είχε κατά νου εκείνη ακριβώς από τις πέντε πιθανές ονομασίες που περιλάμβανε, σύμφωνα με τις διαρροές, η τελευταία πρόταση του διεθνούς μεσολαβητή Matthew Nimetz, την οποία η Αθήνα έχει ήδη "κάψει", δια στόματος μάλιστα του Νίκου Κοτζιά.

Υπό τον κεντρικό πρωτοσέλιδο τίτλο "Ζάεφ: Ξέρω μέχρι που μπορώ να πάω!", η Nezavisen Vesnik αναφέρει ότι αν και ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ απέφυγε να αποκαλύψει ποιόν γεωγραφικό προσδιορισμό προτιμά, "ωστόσο σε πολιτικούς κύκλους επικρατεί η άποψη ότι αυτός είναι το όνομα "Republika Makedonija (Skopje)".

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι η πρωθυπουργική δήλωση της Τρίτης προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα στους πολίτες της γειτονικής χώρας, όχι όμως και την θύελλα αντιδράσεων που ορισμένοι θα περίμεναν, δεδομένου ότι ήταν και η πρώτη δήλωση του είδους από κάποιον από τους ιθύνοντες της πΓΔΜ. Κατά το σχετικό άρθρο, η πλειοψηφία των σλαβικής καταγωγής πολιτών θεωρεί το σύνθετο όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό ως την μέγιστη υποχώρηση που μπορεί να κάνει η χώρα, ενώ διαφωνεί με κάθε λύση που θα επηρεάζει την ταυτότητα και την γλώσσα ή θα περιλαμβάνει αλλαγή του συντάγματος. Την ίδια ώρα, συνεχίζει το δημοσίευμα, στο αλβανικό στοιχείο της πΓΔΜ επικρατεί η άποψη ότι είναι αναγκαίος ο συμβιβασμός με την Ελλάδα με κάθε κόστος, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Χαρακτηριστικές από αυτή την άποψη είναι οι νέες δηλώσεις του προερχόμενου από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI αντιπροέδρου της κυβέρνησης της πΓΔΜ, Bujar Osmani. Όπως ανέφερε την Πέμπτη, η δήλωση του προέδρου του κόμματός του Ali Ahmeti "είμαστε χώρα χωρίς όνομα", είχε θετικό περιεχόμενο και αφορούσε το γεγονός πως η πΓΔΜ συμμετέχει σε διεθνείς οργανισμούς με την προσωρινή της ονομασία, "που δεν είναι αποδεκτή" από τους Έλληνες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, "εννοούσε ότι οι διαπραγματεύσεις αφορούν την επίλυση της διαφοράς και την αντικατάσταση της προσωρινής ονομασίας από ένα όνομα που θα είναι μόνιμο. Οι προσωρινές λύσεις δεν στέλνουν καλά μηνύματα στην ίδια τη χώρα. Χρειαζόμαστε μόνιμες λύσεις για μόνιμο κράτος".

Πρόσθεσε ότι το DUI διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο στην όλη διαδικασία και συνεισφέρει στις προσπάθειες διαμόρφωσης της θέσης της χώρας, με τον πρόεδρο του κόμματος να συμμετέχει στις συσκέψεις της πολιτικής ηγεσίας και να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό Zoran Zaev για το θέμα αυτό. "Μπορεί", συμπλήρωσε, "να έχουμε και διαφορετικές απόψεις επί του θέματος, αλλά πρόκειται για εποικοδομητικές διαφορές που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τη διαδικασία".

Μία από αυτές τις διαφορές είναι βέβαια, όπως του επισημάνθηκε από δημοσιογράφους, το ότι ο πρωθυπουργός Zaev δεν θεωρεί απαραίτητη την αλλαγή του συντάγματος, ενώ ο πρόεδρος του DUI την κρίνει εφικτή. "Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξουν αυτά τα θέματα γιατί όλη η ενέργεια θα πρέπει να διοχετευθεί στην εξεύρεση λύσης", απάντησε ο Osmani και πρόσθεσε ότι η λύση του θέματος της ονομασίας δεν πρέπει να είναι μερική, αλλά μία και μοναδική, αποδεκτή και από τις δύο χώρες, "δίχως να υπάρχει μετά δυνατότητα παρεμπόδισης εκ μέρους της Ελλάδας".

Εν μέσω όλων αυτών των ζυμώσεων ενδιαφέρον παρουσιάζει το ότι η σλαβική αντιπολίτευση υιοθετεί τόνους πολύ χαμηλότερους του αναμενόμενου.

Σε συνέντευξή του στο κανάλι "TV 24”, ο αντιπρόεδρος του VMRO-DPMNE, Aleksandar Nikoloski, ανέφερε ότι το κόμμα του επιθυμεί την επίλυση του θέματος της ονομασίας, αλλά τις διαπραγματεύσεις τις διεξάγει η κυβέρνηση. "Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση διεξάγει μόνη της τη διαδικασία. (...) Η ευθύνη των αποφάσεων ανήκει στην κυβέρνηση. Για να πάρουμε εμείς θέση για τη διαπραγμάτευση, θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία και αυτή τη στιγμή συμφωνία δεν υπάρχει. Και το VMRO-DPMNE και το SDSM θέλουν να βρεθεί λύση και να κλείσει το ζήτημα. Δεν υπάρχει λόγος να μην δοθεί η δυνατότητα σε αυτήν την κυβέρνηση να βρει λύση. Αν η λύση είναι κακή, δεν θα την στηρίξουμε, αλλά αν είναι καλή θα την στηρίξουμε", δήλωσε ο Nikoloski χαρακτηριστικά.

Ανέφερε, ακόμα ότι το κόμμα του τάσσεται κατά της αλλαγής του συντάγματος. "Η χώρα ονομάζεται 'Δημοκρατία της Μακεδονίας' και πρέπει να συνεχίσει να ονομάζεται 'Δημοκρατία της Μακεδονίας'", ανέφερε ο αντιπρόεδρος του VMRO-DPMNE και επέμεινε ότι η διαδικασία θα πρέπει να συνεχίσει να διεξάγεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ "διαφορετικά η 'Μακεδονία' θα είναι χαμένη", επειδή η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]