Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η μεγάλη ανευθυνότητα: Πετάμε την Ελλάδα στην εξέδρα με το Σκοπιανό και τη Novartis!


Του Δημήτρη Γ. Απόκη

Την Κυριακή που μας πέρασε η Ελλάδα, έζησε μια μεγαλειώδη εθνική στιγμή. Εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων πολιτών, κατέβηκαν στην πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους για να φωνάξουν κάτι εξαιρετικά απλό και ταυτόχρονα ελπιδοφόρο. Η Ελλάδα είναι παρών. Το Ελληνικό έθνος είναι ζωντανό και σε εγρήγορση.

Ήταν κάτι πραγματικά μεγαλειώδες. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, ανεξαρτήτως πολιτικής ιδεολογίας και κομματικής ταυτότητας. Όλων των ηλικιών και όλων των κοινωνικών τάξεων ήταν παρών. Ένα γεγονός εθνικής ανάτασης, σε μια εποχή καταχνιάς και απογοήτευσης. Και ήρθε το βράδυ μετά το συλλαλητήριο.

Οι κυβερνώντες βλέποντας ότι η ελληνική κοινωνία, οι Έλληνες πολίτες, παραμένουν ενεργοί και σκεπτόμενοι, έχασαν την ψυχραιμία τους και άρχισαν να αντιδρούν πρώτα με παιδαριώδεις διαπιστώσεις για το μέγεθος του αριθμού των συγκεντρωμένων.

Στη συνέχεια είχαμε επιθέσεις, και απαξιωτικά σχόλια για τον Μίκη Θεοδωράκη και την πραγματικά αιχμηρή, αλλά εθνικού μηνύματος και περιεχομένου ομιλία του. Και ακολούθησαν οι δηλώσεις που έδειξαν μια αμηχανία και άγγιζαν τα όρια της προσβολής για τους πολίτες, από τα υψηλότερα κυβερνητικά κλιμάκια.

Ο χείμαρρος που είχε ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη και έγινε ποταμός στην Αθήνα, ενόχλησε σε τέτοιο βαθμό που τους έκανε να αποφασίσουν να πετάξουν όχι απλά τη μπάλα, αλλά την ίδια την Ελλάδα, στην εξέδρα.

Σε μια στιγμή που χωρίς καμιά αμφιβολία η χώρα έχει μπει σε μια, εξ αρχής στραβή διαπραγμάτευση για το όνομα του κρατιδίου των Σκοπίων. Σε μια στιγμή που ο δικτάτορας της γειτονικής Τουρκίας, στήνει μεθοδικά ένα σκηνικό ευθείας απειλής για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, οι Έλληνες ξύπνησαν, κατά τους κυβερνώντες, ενώπιον της μητέρας όλων των σκανδάλων.

Όλος τυχαίος, μετά το εθνικό τσουνάμι της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, η δικογραφία για το σκάνδαλο Novartis, εστάλη στη Βουλή. Αφού βέβαια είχαν προηγηθεί θεσμικοί τραγέλαφοι, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ενημερώνεται από τους εισαγγελείς για την υπόθεση πριν καν βρεθεί στα χέρια της Βουλής. Με Υπουργούς, να είναι σαφές ότι γνώριζαν λεπτομέρειες της υπόθεσης κλπ, κλπ.

Και το χειρότερο όλων η δικογραφία να εμπλέκει μια σειρά πολιτικών, συγκεκριμένων κυβερνήσεων, αφήνοντας στο απυρόβλητο κάποιες άλλες κυβερνητικές περιόδους λες και ο χρόνος ξεκίνησε σε μια δεδομένη στιγμή.

Επίσης, όλος τυχαίος, μέσα στα ονόματα των πολιτικών, και το όνομα του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος λίγες ώρες πριν είχε αποθεωθεί στο συλλαλητήριο της Αθήνας, και το τελευταίο διάστημα τον δικαιώνουν στα μάτια του κόσμου οι εξελίξεις.

Και όλα αυτά στηρίζονται που; Σε ανώνυμους μάρτυρες, για την προστασία τους λέει. Που άκουσαν, εικάζουν υποθέτουν, και όλα αυτά τα χαριτωμένα που στοιχειοθετούν σενάριο φτηνής σαπουνόπερας. Γιατί να μην κοροιδευόμαστε. Το τεστ σεναρίου επιπέδου Νονού του Κόπολα, δεν το περνάει το έργο με τίποτα.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το σκάνδαλο Novartis είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση παγκόσμιας κλίμακας. Το ίδιο σοβαρό είναι το κομμάτι της στην Ελλάδα. Αλλά η έντεχνη μεταφορά του και σύνδεσή του με συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, ζέχνει επικίνδυνα.

Και με όλο το σεβασμό στην κυβέρνηση και τον κύριο Πρωθυπουργό. Σε μια στιγμή που η χώρα βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες εξελίξεις και κινδύνους στο επίπεδο των εθνικών θεμάτων και της εθνικής ασφάλειας, η επιλογή της σύγκρουσης και του διχασμού για να κάνεις αυτό που στην Αμερική λένε, “Wag the Dog”, είναι πολύ επικίνδυνη. Η ύψιστη ευθύνη είναι απέναντι στη έθνος και την ασφάλεια της χώρας.

Το ίδιο ισχύει και για την αξιωματική αντιπολίτευση. Προκαλεί απορίες η χλιαρή αντιμετώπιση του θέματος και η μη ξεκάθαρη, και μάλιστα με αιχμηρό λόγο, υπεράσπιση προσώπων που αποτελούν κεφάλαιο για την παράταξη της ΝΔ, αλλά και για τη χώρα.

Το ίδιο κρίσιμη είναι και η ευθύνη των μέσων ενημέρωσης και του δημοσιογραφικού κόσμου, που δεν πρέπει να αφήσουν το ποτάμι εθνικής αφύπνισης της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, να πάει στα αζήτητα, για μια φτηνής σκηνοθεσίας και σεναρίου, σαπουνόπερα.

Τα πρώτα σημάδια στο μέτωπο αυτό δεν είναι ενθαρρυντικά. Δυστυχώς υπάρχει ήδη ροπή στην συνωμοσιολογία και τον κιτρινισμό.

Δυστυχώς, αυτό που κατέβασε τις εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στο δρόμο επιβεβαιώνεται πανηγυρικά. Εμπρός στο πολιτικό κέρδος και το πολιτικό κόστος, η χώρα, η Ελλάδα, πετιέται στην εξέδρα.

Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Και κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό. Η ανευθυνότητα θα κριθεί αμείλικτα. Θεσσαλονίκη και Αθήνα το είπαν, και το απέδειξαν, με τον πλέον βροντερό τρόπο.

Μην πετάτε την Ελλάδα στην εξέδρα. Το τίμημα θα είναι βαρύ!

* Ο Δημήτρης Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University και Μέλος του The International Institute of Strategic Studies.
MIgnatiou


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]