Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δακτυλικά και «βακτηριδιακά» αποτυπώματα θα λένε τα πάντα



Νέα προηγμένη τεχνολογία SCI αποκαλύπτει τα πάντα για ένα ύποπτο

Λονδίνο  

Οι αστυνομικές και ιατροδικαστικές υπηρεσίες θα έχουν σύντομα στη διάθεση τους ένα νέο καταπληκτικό εργαλείο.

Πρόκειται για ένα προηγμένο φασματόμετρο, το MALDI-MSI, το οποίο αναλύει με πρωτόγνωρο τρόπο ένα δακτυλικό αποτύπωμα. Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του το φασματόμετρο μπορεί να αναγνωρίζει το φύλο του ατόμου που άφησε σε μια σκηνή εγκλήματος το δακτυλικό του αποτύπωμα.

Μπορεί να εντοπίσει τι είχε φάει ή τι είχε πιεί αυτό το άτομο με εντυπωσιακή ακρίβεια. Μπορεί για παράδειγμα, να διαπιστώσει αν το άτομο αυτό έχει καταναλώσει σκόρδο ή έχει πιεί καφέ! Μπορεί επίσης να διαπιστώσει αν το άτομο αυτό είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών. Μπορεί τέλος να διαπιστώσει πόσο χρονικό διάστημα βρίσκεται ένα δακτυλικό αποτύπωμα στο σημείο που το εντόπισαν οι διωκτικές αρχές.

Όπως είναι ευνόητο, όλες αυτές οι πληροφορίες είναι πολύτιμες στην προσπάθεια εντοπισμού ατόμων που συνδέονται με κάποια παράνομη ή εγκληματικής ενέργειας.

Το φασματόμετρο δοκιμάζεται ήδη από την αστυνομία του Δυτικού Γιορκσάιρ στη Βρετανία.

Τα κινητά κουβαλούν το βακτηριακό «αποτύπωμα» του κατόχου τους

Ουάσινγκτον

Το βακτηριδιακό «αποτύπωμα» του ιδιοκτήτη τους κουβαλούν τα κινητά τηλέφωνα σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. 


Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, οι χρήστες «μεταδίδουν» στη συσκευή τους περί το 82% κοινών βακτηριδίων που έχουν στα δάχτυλά τους, γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει ως προς την παρακολούθηση της γενικότερης βακτηριακής εξάπλωσης. Η εν λόγω βακτηριακή «ταυτότητα», κατά τους ειδικούς, αντιστοιχεί σε τρισεκατομμύρια διαφορετικούς μικροοργανισμούς που ζουν στο σώμα μας.

Ενας μέσος χρήστης κινητού τηλεφώνου, αγγίζει τη συσκευή του περίπου 150 φορές την ημέρα.

Κινητά στο μικροσκόπιο

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές χαρτογράφησαν το DNA των βακτηρίων που εντοπίζονταν στον δείκτη και στον αντίχειρα 17 ατόμων. Στη συνέχεια έλαβαν δείγμα από την επιφάνεια της οθόνης του κινητού τηλεφώνου τους.

Σε 51 δείγματα που έλαβαν εντόπισαν συνολικά 7.000 διαφορετικά είδη βακτηρίων. Περίπου το 82% των κοινών βακτηρίων «κατοικούσαν» τόσο στα δάχτυλα των εθελοντών, όσο και στην οθόνη του κινητού τους. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και οικογένειες βακτηρίων που εντοπίζονται στο έντερο, στο δέρμα και στην στοματική κοιλότητα π.χ. στρεπτόκοκκος, σταφυλόκοκκος, κορυνοβακτήριο κ.ά.

Βακτήρια εντοπίζονταν στα κινητά και των δύο φύλων, με τις γυναίκες ωστόσο να έχουν πιο ισχυρή βακτηριδιακή «παρουσία» συγκριτικά με τους άνδρες.


«Παρά το μικρό δείγμα της μελέτης, ουσιαστικά καταφέραμε να αποδείξουμε ότι τα πιο κοντινά μας υπάρχοντα δανείζονται την βακτηριδιακή μας “ταυτότητα”» αναφέρει ο κύριος ερευνητής της μελέτης δρ Τζέιμς Μέντοου.

Οι ειδικοί ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις που να υποδηλώνουν ότι τα κινητά συνοδεύονται από μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης σε σχέση με άλλα αντικείμενα που μας περιβάλλουν. Εξαιτίας της συχνής επαφής τους όμως με τα δάχτυλα ή το πρόσωπο των κατόχων τους όμως, οι συσκευές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μελλοντικά για την ανίχνευση της έκθεσης σε συγκεκριμένα είδη βακτηρίων – ιδιαίτερα στην περίπτωση εργαζομένων σε νοσοκομεία, ιατρεία κ.ά.


«Το σίγουρο είναι ότι μοιραζόμαστε πολύ περισσότερα από ένα απλό συναισθηματικό δέσιμο με το κινητό μας – κουβαλούν το προσωπικό μας μικροβίωμα», καταλήγει ο δρ Μέντοου.

Πηγή: Το Βήμα (1)Το Βήμα (2)

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]