Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Bιώσιμη ανάπτυξη» και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας

Γράφει ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος*

Μετά την απόπειρα για ξεπούλημα και καταστροφή των παραλιών και των αιγιαλών με το πρόσχημα της προστασίας και της ανάπτυξής τους, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) κατέβασε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σχέδιο νόμου για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, το οποίο ψηφίστηκε από τα κόμματα της κυβέρνησης, παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.  

Με μια πρόχειρη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή και χωρίς ακρόαση των φορέων ψηφίστηκε στην Ολομέλεια, ένας νόμος ο οποίος αλλάζει το πολεοδομικό χάρτη της χώρας και οδηγεί στην αυθαιρεσία και στην προώθηση των πελατειακών σχέσεων και των οικονομικών συμφερόντων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου της Αθήνας ζήτησε με ομόφωνη απόφαση του να αποσυρθεί το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου γιατί «θα βλάψει ανεπανόρθωτα την Αθήνα ως τόπο κατοικίας απορρυθμίζοντας τις χρήσεις γης».

Ο νέος νόμος καταργεί ουσιαστικά τις περιοχές αμιγούς κατοικίας και τις θυσιάζει στο βωμό της εμπορευματοποίησης δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας μπαρ, καφέ, κέντρων διασκέδασης, ξενοδοχείων και οτιδήποτε άλλο μπορεί να γίνει πόλος έλξης φτηνού τουρισμού. Παραδοσιακές γειτονιές καταστρέφονται για να μετατραπούν σε χώρους εκτόνωσης μιας αμφίβολης επιχειρηματικότητας που προωθείται στο πλαίσιο της «βιώσιμης ανάπτυξης».

Δεν είναι λοιπόν μόνο το μνημόνιο, αλλά μια κοντόφθαλμη πολιτική που προωθεί την καταστροφή του περιβάλλοντος και αδιαφορεί για την ποιότητα ζωής των πολιτών έχοντας ως στόχο το εύκολο κέρδος.

Στις προηγούμενες δεκαετίες καταστράφηκε μεγάλο μέρος της Αθήνας με την πολιτική της αντιπαροχής και της ανεξέλεγκτης οικοδομικής δραστηριότητας που οδήγησε στην τσιμεντοποίηση της πόλης. Παραδοσιακά σπίτια γκρεμίστηκαν για να δημιουργηθούν πολυκατοικίες εκτρώματα, που υποβάθμισαν τη ζωή μας και περιόρισαν το ζωτικό μας χώρο. Το ιστορικό κέντρο εγκαταλείφθηκε και οι έχοντες χρήματα επέλεξαν τα προάστια για να χτίσουν τις επαύλεις τους. Ότι απέμεινε από αυτήν την λαίλαπα της ασχήμιας και της καταστροφής έρχεται ο νέος νόμος να το διαλύσει χωρίς να λαμβάνει υπόψη του τις ανάγκες και τις επιθυμίες των πολιτών καθώς και τις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας.

Η οικονομική κρίση και οι επιταγές της τρόικας δεν μπορεί να αποτελούν το άλλοθι μιας πολιτικής αυταρχισμού και αυθαιρεσίας που αγνοεί τους πολίτες και προωθεί οικονομικά συμφέροντα χωρίς να συνεισφέρει ουσιαστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ακόμη και εάν η κρίση περάσει οι πολίτες θα βρεθούν παγιδευμένοι σε μια κατάσταση που τους έχει επιβληθεί παρά τη θέλησή τους και την οποία θα πρέπει να υποστούν οι ίδιοι και οι επόμενες γενιές.

* Ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος είναι αναπληρωτής καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας στο Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Δραστηριοποιείται στον τομέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων από το 1983 και είναι Πρόεδρος της Επιστημονικής και Συμβουλευτικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Θεραπευτικών Κοινοτήτων (WFTC).

Πηγή: News247 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]