Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το μεγάλο παζάρι για τις -νέες- περικοπές σε ενστόλους

Της Δήμητρας Καδδά

Αντιμέτωπη με την τρόικα που παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στο μέτωπο των αποφάσεων του ΣτΕ για τους ένστολους και άλλα ειδικά μισθολόγια, αλλά και υπό το ασφυκτικό «πρέσινγκ» από κύκλους εντός και εκτός κυβέρνησης, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύση αλλά και να κερδίσει χρόνο. Ήδη προαναγγέλθηκαν ανακοινώσεις «τις επόμενες ημέρες» αλλά έγινε και σαφές ότι οι αποφάσεις του 2013 για τους δικαστικούς τώρα «περνούν» με τροπολογία στη Βουλή….

Μία πρώτη «γεύση» για τις πηγές κάλυψης της «τρύπας» στον προϋπολογισμό από τις αποφάσεις του ΣτΕ για τους ενστόλους έδωσε χθες από τη Βουλή ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταικούρας. Προαναγγέλλοντας ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες και παραδεχόμενος ότι ακόμη οι πηγές κάλυψης του κενού δεν υπάρχουν «φωτογράφισε» και τις τρεις «παροχές» που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα: το μέρισμα τις ευνοϊκές ρυθμίσεις στο μισθολόγιο αλλά και στις διαδικασίες συνταξιοδότησης.

«Δεν υπάρχουν ακόμη αποφάσεις» αναφέρουν πάντως κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας ότι τον πρώτο λόγο έχουν οι νομικές υπηρεσίες που εξετάζουν ενδελεχώς τα «παράθυρα» της απόφασης του ΣτΕ αναζητώντας λύσεις που είτε θα περιορίζουν το κόστος είτε θα το μετακυλίουν χρονικά ή θα το αντισταθμίζουν με «νόμιμες» περικοπές

Οι πιθανές λύσεις πάντως θα «παρουσιαστούν» πολύ σύντομα στους δανειστές: στο EWG που συνεδριάζει την Δευτέρα με θέμα και την πρόοδο του μνημονίου στην Ελλάδα αναμένεται να ζητηθούν εξηγήσεις για το ζήτημα των μισθολογίων….

Στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για νέο μισθολόγιο ενστόλων μέσω του οποίου θα καταργηθούν οι ευνοϊκές εξαιρέσεις (μισθολογικές προαγωγές), και ενδεχομένως θα υπάρχουν και άλλες προσαρμογές. Το «καρότο» για να καμφθούν οι αντιδράσεις εντός και εκτός κυβέρνησης είναι η πολιτική φορολογικών ελαφρύνσεων που θα πρέπει και αυτή να «προσαρμοστεί» χρονικά αν το όποιο πλεόνασμα οδεύσει στην κάλυψη τρύπας στα ειδικά μισθολόγια, φέρνοντάς μοιραία «απέναντι» από τις υπόλοιπες κοινωνικές μονάδες.

Το κόστος των ενστόλων σύμφωνα με υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους είναι 420 εκατ. ευρώ για την καταβολή των αναδρομικών στους εν ενεργεία, στο οποίο προστίθενται 130 εκατ. ευρώ για την αναπροσαρμογή των συντάξεων και 70 εκατ. ευρώ για την αναπροσαρμογή των βασικών μισθών.

Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθεί και η δαπάνη για τους δικαστές που φτάνει στα 170 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως ήδη υπάρχουν ως πρόβλεψη στον Προϋπολογισμό καθώς επρόκειτο για απόφαση του μισθοδικείου του 2013.

Πηγή: Κεφάλαιο

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. 

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]