Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μαστίγιο και καρότο στη Γεωργία


Του Thomas de Waal

«Τι θα κάνουν στη συνέχεια οι Ρώσοι;»... Aυτή είναι η ερώτηση που άκουγα να συζητιέται σε πολλές συνομιλίες στη Γεωργία στις αρχές του μήνα.

Η σημερινή ημέρα είναι μια μεγάλη ημέρα για την Γεωργία, την Μολδαβία και την Ουκρανία, καθώς οι ηγέτες τους ταξιδεύουν στις Βρυξέλλες για να υπογράψουν τις Συμφωνίες Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις συμφωνίες για βαθύτερους οικονομικούς δεσμούς, γνωστές ως Deep and Comprehensive Free Trade Area (DCFTA).

Η Μόσχα έχει ήδη εκφράσει την αποδοκιμασία της. Η ρωσική κυβέρνηση διαθέτει όπλα που μπορεί να χρησιμοποιήσει στην Μολδαβία και την Ουκρανία για να προσπαθήσει να επιβραδύνει την πρόοδο των χωρών προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση. Η Ουκρανία είναι σε παρατεταμένη κρίση, κυρίως λόγω της Ρωσίας. Η Μολδαβία έχει κοινοβουλευτικές εκλογές αργότερα φέτος, στις οποίες αναμένεται να τα πάει καλά το φιλορωσικό κομμουνιστικό κόμμα.

Η Γεωργία είναι μια διαφορετική περίπτωση, ούσα πολύ περισσότερο ανεξάρτητη από την Ρωσία τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Φέτος τον Απρίλιο, Ρώσοι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι δεν θα προσπαθήσουν να διαταράξουν την πρόοδο της Γεωργίας προς την Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ. Σε ένα πρόσφατο report, ο Sergi Kapanadze, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών που τώρα διευθύνει ένα think tank στην Τιφλίδα, έχει συντάξει μια χρήσιμη λίστα με τα «σημεία πίεσης» που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι Ρώσοι απέναντι στη Γεωργία αν το θελήσουν.

Περιλαμβάνουν την εκδίωξη των Γεωργιανών μεταναστών εργατών από την Ρωσία όπως συνέβη το 2007. Την περικοπή της ροής μεγάλων εμβασμάτων, την εκ νέου επιβολή απαγόρευσης εξαγωγών των γεωργιανών κρασιών και αγροτικών προϊόντων. Η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να προσκαλέσει τη Νότια Οσετία να διεξαγάγει ένα δημοψήφισμα για την ενοποίηση με την Βόρεια Οσετία και τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτή είναι η επιθυμία του νέου κόμματος πλειοψηφίας στο κοινοβούλιο της Νότιας Οσετίας, και συζητήθηκε με τον απεσταλμένο του Κρεμλίνου Vradislav Surkov τις τελευταίες ημέρες.

Το πρόβλημα με αυτά τα μέτρα, από την πλευρά της Μόσχας, είναι ότι το πιο πιθανό είναι να παράγουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά στα οποία στοχεύουν, αποξενώνοντας περαιτέρω τους Γεωργιανούς από τη Ρωσία.

Η Ρωσία εξακολουθεί να έχει ένα πολύ ασθενέστερο έρεισμα στη Γεωργία σε σχέση είτε με την Μολδαβία είτε με την Ουκρανία. Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές της Γεωργίας, το κόμμα της πρώην προέδρου της Βουλής, Nino Burjanadze, η οποία τοποθετεί τον εαυτό της ως «την μόνη αντιπολίτευση» με ένα φιλορωσικό και αντί-ευρωπαϊκό πρόγραμμα, έλαβε μόλις το 12% των ψήφων.

Χρόνια επιθετικής συμπεριφοράς έχουν μειώσει την υποστήριξη των Γεωργιανών για τη Ρωσία, παρά τους πολλούς ιστορικούς και θρησκευτικούς δεσμούς. Για αυτό μπορούμε να περιμένουμε από τη Ρωσία να συνεχίσει να χρησιμοποιεί περισσότερα καρότα από ό,τι μαστίγια στην Γεωργία.

Μια νέα προσέγγιση με τη Μόσχα από τον Οκτώβριο του 2012 που ο συνασπισμός Γεωργιανό Όνειρο ανέλαβε την εξουσία, είχε αποτελέσματα. Το γεωργιανό κρασί έχει τώρα ξαναβρεί τη θέση του στη ρωσική αγορά και περισσότερα από 15 εκατομμύρια μπουκάλια πουλήθηκαν στη διάρκεια του α΄ τριμήνου. Η Γεωργία έλαβε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι. Λαμβάνουν επίσης χώρα διαπραγματεύσεις σχετικά με την χαλάρωση των περιορισμών της visa.

Η Μόσχα θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια νέα βάση στήριξης χρησιμοποιώντας φιλικές επιχειρήσεις, ΜΚΟ και παράγοντες στην Εκκλησία. Οι φιλορωσικοί παράγοντες θα απεικονίζουν την ΕΕ ως εκπρόσωπο της παρακμής και μια απειλή στις γεωργιανές παραδοσιακές αξίες. Και θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την αναπόφευκτη απογοήτευση ότι η νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ δεν παρέχει άμεση ανακούφιση από την υψηλή ανεργία.

Με λίγα λόγια, η άσκηση της εξουσίας από μια ήπια δύναμη είναι η καλύτερη ευκαιρία της Ρωσίας να εγκαθιδρύσει εκ νέου την επιρροή της στη Γεωργία. Και η μόνη της ευκαιρία για επιτυχία είναι εάν η οικονομική συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Γεωργίας δεν φέρει αποτελέσματα.

Πηγή πρωτότυπου άρθρου: Carnegie.ru

Πηγή: Κεφάλαιο 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]