Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κατάρ και Σαουδική Αραβία: Ανταγωνισμός στην Αίγυπτο

Η Αίγυπτος έχει καταστεί πεδίο αντιπαράθεσης όχι μόνο των οπαδών της κοσμικής εξουσίας και των ισλαμιστών. Για την επιρροή σ΄αυτή τη μεγαλύτερη αραβική χώρα μάχονται και εξωτερικοί παίκτες.
Πιο δραστήρια απ΄ όλους σ΄αυτό τον «πόλεμο» συμμετέχουν οι δύο μοναρχίες του Περσικού κόλπου – το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία.

Μετά την ένοπλη διάλυση από τους στρατιωτικούς της διαδήλωσης έξω από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής φρουράς το κόμμα των σαλαφιστών Αλ-Νουρ αρνήθηκε να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με τη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου. Εν τω μεταξύ, μέχρι πρόσφατα οι σαλαφιστές χαιρέτισαν την ανατροπή του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Αυτό αποτελεί άλλη μια ένδειξη του ότι μεταξύ στις γραμμές των Αιγύπτιων ισλαμιστών υπάρχει διάσπαση. Η περισσότερο μετριοπαθής πτέρυγά τους – οι «Αδελφοί μουσουλμάνοι» - είναι έτοιμη να αγωνιστεί για την επιστροφή του Μόρσι στον προεδρικό θώκο. Ενώ οι περισσότερο ριζοσπάστες σαλαφιστές θεωρούν ότι η Αίγυπτος χρειάζεται άλλο ηγέτη. Η γραμμή αυτού του ρήγματος ξεφεύγει πολύ από τα όρια της Αιγύπτου. Το ζήτημα είναι ότι τους «Αδελφούς μουσουλμάνους» υποστηρίζει το Κατάρ. Ακριβώς στη Ντόχα βρίσκεται ο πνευματικός τους ηγέτης σεΐχης Γιουσούφ αλ Καραντάουι. Ενώ οι σαλαφιστές προστατεύονται από τη Σαουδική Αραβία, όπου ο ουαχαμπισμός είναι η κυρίαρχη ιδεολογία.

Βοήθεια στους προστατευόμενούς τους και η Ντόχα και το Ερ-Ριγιάντ παρέχουν ποικιλόμορφη. Και πρώτα απ΄όλα – οικονομική. Όπως γράφει η εφημερίδα Financial Times, το Κατάρ «επένδυσε» στην Αίγυπτο 8 δισεκ. δολάρια. Εξίσου δραστήρια στην Αίγυπτο ενεργεί και η Σαουδική Αραβία, λέει ο Ρώσος εμπειρογνώμονας Σεργκέι Ντεμιντένκο:

- Παρέχουν ολόπλευρη υποστήριξη: πολιτική, διπλωματική, οικονομική. Πρόκειται για κανονική πρακτική, την οποία η Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί εδώ και πολύ καιρό – από τη δεκαετία του ΄70. Και πριν λίγο καιρό σ΄αυτή τη δραστηριότητα προσχώρησε το Κατάρ. Και αυτό, θα μπορούσαμε να πούμε, διδάσκεται εκείνες τις διπλωματικές και πολιτικές μεθόδους, τις οποίες οι σαουδάραβες ομόλογοί τους εφάρμοζαν πριν 40 χρόνια.

Η Αίγυπτος δεν είναι η μοναδική χώρα, για την επιρροή της οποίας αγωνίζονται η Ντόχα και το Ερ-Ριγιάντ. Οι μοναρχίες ανταγωνίζονται και στις χώρες του Μαγκρέμπ, τη Συρία, το Λίβανο, την Υεμένη και την Παλαιστίνη, λέει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής Γιεβγκένι Σατανόφσκι:

- Είναι αγώνας για την επιρροή στη μια ή την άλλη κυβέρνηση. Είναι αγώνας για οικονομικά σχέδια. Συγκεκριμένα, μετά την ανατροπή του Καντάφι το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία άρχισαν τη μάχη στην Αφρική για τα σχέδια, που σχετίζονται με την κληρονομιά του Λίβυου δικτάτορα.

Πολλοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι αποτέλεσε σοβαρό χτύπημα στις θέσεις του Κατάρ. Μάλιστα όχι μόνο στην Αίγυπτο, αλλά και σε όλες τις χώρες της «αραβικής άνοιξης». Αφού πειστούν ότι η εξουσία των «Αδελφών» και των κηδεμόνων τους στο Κατάρ δεν είναι και τόσο στέρεη, οι αντίπαλοί τους στις άλλες χώρες θα προχωρήσουν σε επίθεση.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]