Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκληρό γεωπολιτικό «παιχνίδι» πίσω από τις κλειστές πόρτες

Η ξαφνική(;) συνάντηση Σαμαρά-Ερντογάν και η απαίτηση των ΗΠΑ για την υπογραφή του αγωγού TAP

Γράφει ο Μακεδών

Να υπενθυμίσουμε εξ αρχής, ότι τα σπουδαία στην πολιτική πρώτα γίνονται και μετά τα πληροφορούμαστε. Δεν κάνω λόγο για παρασκήνιο, επειδή πράγματι ορισμένα από τα τεκταινόμενα δεν πρέπει να προαναγγέλλονται. Γι’ αυτό και δεν είναι ευφυές, να γίνεται κριτική, με γνώση μόνον όσα πληροφορείται κάποιος από τα δελτία ειδήσεων.

Κατά το τελευταίο διάστημα συμβαίνουν πολλά ταυτοχρόνως, που φαίνεται πως ήρθε η ώρα να υλοποιήσουν οι ισχυροί τις αποφάσεις που έχουν λάβει από καιρό. Σε προηγούμενο σημείωμα είχαμε θέσει ερωτηματικά σχετικά με το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Κατάρ. Με τα νέα δεδομένα, τα ερωτηματικά μεν παραμένουν, αλλά έχουν και αυτονόητες απαντήσεις, υπό την έννοια ότι οι εικασίες μεταβάλλονται σε σοβαρές ενδείξεις.

Στην απορία που είχαμε εκφράσει, πώς μπορούμε να έρθουμε σε συνεννόηση με το Κατάρ, τη στιγμή που εκείνο μεν δεν συμμετέχει σε διαγωνισμούς αλλά κλείνει δουλειές μόνο με διακρατικές συμφωνίες, εμείς δε, είμαστε υποχρεωμένοι από την ευρωπαϊκή νομοθεσία μόνον με διαγωνισμούς να προχωρούμε σε αναθέσεις έργων, προσθέτουμε και την επόμενη.

Πώς συνέβη, δηλαδή, ενώ είχε προγραμματισθεί συνάντηση του κ. Α. Σαμαρά με τον ηγέτη του Κατάρ, να βρεθεί την ίδια στιγμή εκεί και ο κ. Ερντογάν; Πώς μπορούσαν οι ηγέτες του εμιράτου να συζητούν με δυο πρωθυπουργούς ταυτόχρονα;. Έλεγαν στον έναν «θα διακόψουμε για λίγο» για να συνομιλήσουμε και με τον άλλον; Ο κ. Α. Σαμαράς είχε επισήμως προσκληθεί. Ο κ. Ερντογάν βρήκε κάποια πρόφαση -χιλιάδες τέτοιες υπάρχουν- και βρέθηκε την ίδια ώρα στον ίδιο τόπο με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ένα από τα δύο μπορεί να έχει συμβεί. Ή μας έριξαν σε παγίδα οι Καταριανοί (οι Αμερικανοί, δηλαδή) για να συζητηθούν ελληνοτουρκικά θέματα, και ιδίως αυτά που αφορούν τον αγωγό ΤΑΡ, μακριά από τη δημοσιότητα, ή συμμετείχαμε κι εμείς στο "κόλπο". Όποιο από τα δύο αν συνέβη, έχει πάλι δύο εκδοχές. Ή είχαμε υποχωρήσει από την Αθήνα στην απαίτηση των ΗΠΑ για να υπογράψουμε την υλοποίηση του ΤΑΡ (Trans-Adriatic Pipeline = Δι-Αδριατικός Αγωγός) ή μας αιφνιδίασαν με την παρουσία και του Ερντογάν και υποχωρήσαμε εκεί.

Προσωπικά έχω καταλήξει στο πρώτο. Διότι δεν μπορεί εν μια νυκτί να υποχωρήσουμε σε δυο σημεία, στα οποία είχαμε αντιρρήσεις και αναβάλαμε συνεχώς την υπογραφή μας, για την ολοκλήρωση κατασκευής του αγωγού. Το πρώτο είναι ότι ο αγωγός περνά από την Τουρκία, που σημαίνει ότι σε περίπτωση κρίσης μπορεί "να κλείσει τις στρόφιγγες". Βέβαια, θα στερηθούν και οι Ευρωπαίοι ενέργεια, αλλά το τελευταίο που θα σκεφθούν οι Τούρκοι είναι η δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων αν πρόκειται να εμπλακούν σε περιπέτειες με την Ελλάδα.

Το δεύτερο σημείο είναι, πως η Αλβανία πίεζε συνεχώς για την υλοποίηση του έργου, επειδή θα έχει σημαντικά οφέλη (ενώ εμείς ελάχιστο ενοίκιο), αφού από τα λιμάνια της θα γίνεται η μεταφορά. Η δε χώρα μας, το κρατούσε ως διαπραγματευτικό χαρτί, προκειμένου οι Αλβανοί να αποδεχθούν τη συμφωνία που κάναμε για την ΑΟΖ. Μάλιστα, ο Αλβανός ΥΠΕΞ κ. Παναρίτι, σε έκθεσή του που διοχετεύθηκε στον αλβανικό Τύπο, ενημέρωσε το αλβανικό υπουργικό συμβούλιο, ότι η Ελλάδα μπορεί να τους υποχρεώσει να αναγνωρίσουν την εγκυρότητα της συμφωνίας.

Όμως, την επόμενη της επανόδου του κ. πρωθυπουργού από το Κατάρ, αναγγέλθηκε ότι στις 13 Φεβρουαρίου "πέφτουν" οι υπογραφές. Τι είδους διαβεβαιώσεις έδωσε στον κ. Α. Σαμαρά ο κ. Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στο Κατάρ, ώστε δεν φοβούμαστε πλέον πως η Τουρκία θα εκμεταλλευθεί σε βάρος μας την κυριαρχική θέση έναντί μας, που έχει σ’ αυτόν τον αγωγό; Και δεύτερον, τι πήραμε ώστε το διαπραγματευτικό μας όπλο -που φόβιζε τους Αλβανούς- να το απεμπολήσουμε;

Αλλά, δεν είναι μόνον αυτά. Σύμφωνα με προχθεσινό δημοσίευμα της αλβανικής εφημερίδας "Sot", φαίνεται πως δεν ήσαν μόνον οι Τούρκοι που παρενέβησαν για την υπαναχώρηση των Αλβανών στον καθορισμό της μεταξύ μας ΑΟΖ, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες! Το δημοσίευμα της εφημερίδας έχει τίτλο: «Η συμφωνία Μπερίσα με την Ελλάδα είναι ενάντια στα αμερικανικά συμφέροντα». Δεν είναι αυθαίρετο συμπέρασμα δημοσιογράφου, αλλά δήλωση του πρέσβη των ΗΠΑ στα Τίρανα, κ. Aleksander Arvizu

Αυτό είναι σοβαρό και περιπλέκει τα πράγματα. Θα το διαπραγματευθούμε αύριο.


Πηγή: Βόρεια
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμα κάποιοι δημοσιογράφοι. Λίγοι αλλά καλοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]