E.E.: Οι έντονες κοινωνικές ανισότητες οδηγούν στην έξαρση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα
- Αυτό προκύπτει από απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχετική ερώτηση του Ευρωβουλευτή Πουπάκη
Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο Ευρωβουλευτής, στηριζόμενος στα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας για την πρωτοφανή αύξηση της παραβατικής συμπεριφοράς που καταγράφεται στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στην περιφέρεια της χώρας, θέτει το ζήτημα του συσχετισμού της οικονομικής κρίσης και της έξαρσης της εγκληματικής δράσης στα κράτη μέλη, καθώς επίσης και του αρνητικού αντίκτυπου που μπορεί να έχει στην οικονομική δραστηριότητα, η αυξημένη εγκληματικότητα σε ορισμένες περιοχές. Επιπλέον, ζητά από την Επιτροπή σχετικές κατευθύνσεις που θα μπορούσαν να ακολουθήσουν τα κράτη μέλη προκειμένου να αντιμετωπίσουν δραστικά το εν λόγω πρόβλημα.
Στην απάντησή της η Επίτροπος κάνοντας σαφή συσχετισμό της οικονομικής κρίσης με τα ποσοστά της εγκληματικότητας, αναφέρει ότι τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε, συμβάλλουν στην ανάληψη πολλών πρωτοβουλιών στα αστικά κέντρα για την καταστολή του εν λόγω φαινομένου, που αποσκοπούν στην κοινωνικοοικονομική συνοχή, στην εκπαίδευση και στην απασχόληση, συμπεριλαμβανομένης της λήψης μέτρων πρόληψης και της ένταξης ευάλωτων ομάδων. Επιπλέον, μεσω του Προγράμματος ISEC «Πρόληψη και καταπολέμηση του εγκλήματος» (συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2007 – 2013), το οποίο συμβάλλει στην αντιμετώπιση του εγκλήματος, προτρέπει τους ενδιαφερόμενους φορείς στην Ελλάδα και σε άλλα κράτη μέλη να ζητήσουν οικονομική στήριξη για σχετικές δράσεις.
Σε σχετική του δήλωση ο Έλληνας Ευρωβουλευτής υπογραμμίζει: «Σήμερα όλο και περισσότερο οι πολίτες νιώθουν απροστάτευτοι και ανασφαλείς καθώς η εγκληματικότητα στη χώρα μας καλπάζει. Οι κλοπές, οι διαρρήξεις και οι ληστείες έχουν πάψει πλέον να αποτελούν είδηση, ενώ δεν είναι λίγες οι περιοχές της Αθήνας και των μεγάλων αστικών κέντρων που εξαιτίας του φαινομένου αυτού γνωρίζουν τον οικονομικό μαρασμό και την απομόνωση, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι σε απόγνωση. Η οικονομική κρίση, η συνεχιζόμενη ύφεση, η ακολουθούμενη πολιτική της λιτότητας, η φτώχεια και η αυξανόμενη ανεργία οδηγεί καθημερινά στην εξαθλίωση, στο περιθώριο και την απελπισία χιλιάδες συμπολίτες μας. Τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας που μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης καταρρέουν, καθιστώντας τα άτομα πιο ευάλωτα σε παραβατικές συμπεριφορές. Η απουσία και η αναποτελεσματικότητα της Πολιτείας είναι πλέον εμφανείς»
Κλείνουν φυλακές λόγω… πληθώρας φυλακισμένων
Για πρώτη φορά -από συστάσεως του ελληνικού κράτους- οι φυλακές Κορυδαλλού, της Τρίπολης και της Χαλκίδας έβαλαν «λουκέτο» λόγω του ασφυκτικού υπερπληθυσμού τους.
Οι διευθυντές των τριών φυλακών απέστειλαν έγγραφο στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στις εισαγγελικές Αρχές της χώρας, με το οποίο γνωστοποιούν ότι δεν έχουν χώρο για άλλους κρατούμενους και κλείνουν τις πόρτες των φυλακών που διευθύνουν.
Μετά την εξέλιξη αυτή δημιουργούνται τεράστια προβλήματα τόσο στα αστυνομικά τμήματα της πρωτεύουσας, όσο και της Χαλκίδας, όπως επίσης και στο Μεταγωγών, καθώς θα στοιβάζονται κατά εκατοντάδες οι κρατούμενοι σε αυτά.
Προβλήματα θα δημιουργηθούν και σε πολλά δικαστήρια της χώρας, καθώς δεν θα γίνονται μεταγωγές υποδίκων και καταδίκων, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται οι δίκες, αλλά και να υπάρχει κίνδυνος παραγραφής πολλών αδικημάτων.
Χαρακτηριστικό της τραγικότητας της κατάστασης που επικρατεί στις δύο αυτές φυλακές είναι ότι ο διευθυντής των φυλακών Κορυδαλλού σε σχετικό έγγραφό του υπογραμμίζει: «Σας αναφέρουμε προς ενημέρωσή σας ότι από σήμερα, 27 Ιανουαρίου 2012, αδυνατούμε να παραλάβουμε κρατουμένους, λόγω ασφυκτικής υπερπλήρωσης του καταστήματός μας, η δύναμη του οποίου ανέρχεται σε 2.345 κρατουμένους».
Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο διευθυντής των φυλακών Χαλκίδας, ο οποίος σε ανάλογο έγγραφό του αναφέρει: «Πλέον δεν χωράνε πουθενά οι κρατούμενοι παρά μόνο στις τουαλέτες. Κλείσαμε. Η κατάσταση είναι τραγική. Η φυλακή είναι έτοιμη να 'εκραγεί' με απρόβλεπτες συνέπειες για την ασφάλειά της. Παρακαλούμε, όπως, αφού λάβετε υπόψη σας τα ανωτέρω, να μην φυλακίσετε άλλους κρατουμένους στο ενταύθα κατάστημα κράτησης. Δεν μπορούμε να παραλάβουμε άλλους κρατουμένους. Δεν υπάρχει ούτε σπιθαμή κενού χώρου για να τους τοποθετήσουμε».
Οι φυλακές της Τρίπολης είναι χωρητικότητας 65 ατόμων και «φιλοξενούν» 180 κρατούμενους. Ο διευθυντής του καταστήματος κράτησης Τρίπολης στο σχετικό έγγραφο προς στο υπουργείο Δικαιοσύνης κάνει και αυτός λόγο για αδιαχώρητο μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα της Πελοποννήσου.
Παράλληλα, ακόμη τέσσερις διευθυντές των φυλακών, απέστειλαν έγγραφο στο υπουργείο Δικαιοσύνης στο οποίο αναφέρουν ότι επικρατούν ασφυκτικές συνθήκες κράτησης και έχει επέλθει το αδιαχώρητο. Πρόκειται για τους διευθυντές των φυλακών Θεσσαλονίκης, Μαλανδρίνου, Γρεβενών και Ναυπλίου.
Ο αριθμός των κρατουμένων σε όλες τις φυλακές της χώρας ανέρχεται σήμερα στους 12.703, που είναι ο μεγαλύτερος που έχει σημειωθεί στην ιστορία του ελληνικού κράτους, ενώ η χωρητικότητα όλων των καταστημάτων κράτησης είναι 9.300 άτομα.
Επίσης, στις φυλακές Κορυδαλλού ο αριθμός των κρατουμένων ανέρχεται στις 2.320, ενώ η χωρητικότητά τους είναι για 800 άτομα.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη στη Βουλή θα συζητηθούν μέτρα αποσυμφόρησης των φυλακών, που προτείνει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...