Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η πολιτική λιτότητας γιγάντωσε την κρίση


Η Ευρώπη έχει μπει εδώ και καιρό σε φάση αυστηρής λιτότητας, με σκοπό να ανακάμψει οικονομικά. Σύμφωνα όμως με τον Paul Krugman, η προσπάθεια αυτή αντί να πετύχει, στέφθηκε από παταγώδη αποτυχία.

Όπως λέει, εξετάζοντας έναν βασικό δείκτη, που είναι οι μεταβολές στο πραγματικό ΑΕΠ, από την εποχή που ξεκίνησε η ύφεση μέχρι σήμερα, η Βρετανία βρίσκεται σε χειρότερη θέση, ακόμη κι απ αυτήν που ήταν στη δεκαετία του `30, και στη διάρκεια του περίφημου κραχ.

Στα ίδια χάλια είναι η Ιταλία, αλλά και η Ισπανία.

Πιο συγκεκριμένα, η Βρετανία που υποτίθεται ότι αποτελούσε το υπόδειγμα της πολιτικής των περικοπών, της άποψης δηλαδή ότι η ανάπτυξη έρχεται όχι μέσα από κρατικές δαπάνες, αλλά μέσα από δραματικές περιστολές τους, πάει κατά διαόλου.

Πως μπορεί η οικονομία να προχωρήσει, όταν η ανεργία βρίσκεται στα ύψη, και οι κυβερνητικές πολιτικές συντελούν στην περαιτέρω μείωση της απασχόλησης;

Με την εμπιστοσύνη! Όπως είχε πει ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet, που υποστήριζε με σθένος την λιτότητα: «πιστεύω ακράδαντα ότι στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον, οι πολιτικές που εμπνέουν εμπιστοσύνη θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη, επειδή αυτή (η εμπιστοσύνη) είναι το βασικό ζητούμενο σήμερα…».

Οι αναλυτές όμως του ΔΝΤ, και άλλων οργανισμών και ιδρυμάτων, πολύ σύντομα απομυθοποίησαν την άποψη ότι οι περικοπές δαπανών δημιουργούν απασχόληση.

Παρόλα αυτά, διάφορες προσωπικότητες κύρους, ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, συνηγορούσαν υπέρ της αυστηρής λιτότητας.

Μάλιστα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Cameron ήταν από τους πλέον φανατικούς συνηγόρους της.

Η άποψη ότι για να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη, θα πρέπει να μειωθούν αντί να αυξηθούν οι κρατικές δαπάνες, είναι λάθος.

Και η επικράτηση αυτής της άποψης είναι η βασική αιτία για τα σημερινά οικονομικά χάλια της Ευρώπης.

Η πολιτική λιτότητας που ακολουθήθηκε έφερε καταστροφικά αποτελέσματα, και το χειρότερο είναι ότι δεν χρειάζονταν.

Πριν από 50 χρόνια, οποιοσδήποτε οικονομολόγος, ή φοιτητής οικονομικών, που είχε διαβάσει το βιβλίο «Οικονομικά» του Paul Samuelson, θα μπορούσε να προβλέψει ότι η λιτότητα σε φάση οικονομικής ύφεσης είναι μια λάθος πολιτική.

Δυστυχώς, οι πολιτικοί, οι ειδικοί, και πολλοί οικονομολόγοι, αποφάσισαν, κυρίως για πολιτικούς λόγους, να ξεχάσουν αυτά που όλοι ήξεραν.

Για αυτό και σήμερα, εκατομμύρια εργαζόμενοι πληρώνουν τον λογαριασμό της ηθελημένης αυτής αμνησίας των πολιτικών!

S.A. - New York Times



Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Ξέρουμε ποιος είναι ο Κρούγκμαν και όταν το antinews μας τον προβάλλει για σοφό κάτι μας λέει αυτό για το antinews.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την Παρασκευή 3/02/2012 η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Απο τον Αδεσμευτο Τυπο η πληροφορία.

    Αφορα τη δίκη στη Ιταλία που παρεστη και η Ελλαδα. Καταλαβατε τωρα γιατι η Γερμανια μας <> με το τροπο αυτό. Ολα συνδέονται μεταξύ τους.
    Ε ρε κατι γλέντια που έρχονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]