Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα πήρε πίσω για το δημοψήφισμα ο Παπανδρέου


Σοβαρότητα, υπευθυνότητα και... προσωπικότητα, υπό του μηδενός, από τον Γιώργο Παπανδρέου

Αυτό που διακυβεύεται είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, τόνισε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, που ζήτησε την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών, κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία της Παρασκευής.

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην απόφασή του για δημοψήφισμα, που όπως είπε «προκάλεσε ένα ευεργετικό σοκ στο εσωτερικό της χώρας» και επελέγη ως λύση που θα έδινε αποφασιστική και καθοριστική απάντηση σε όλα τα σενάρια εντός και εκτός Ελλάδος και θα διαμόρφωνε κοινωνικές συμμαχίες και μια καθαρή απόφαση του ελληνικού λαού.

«Δεν θα βάζαμε ποτέ ως θέμα «μένουμε ή φεύγουμε από το ευρώ». Δεν είναι θέμα για να ρωτήσουμε τον ελληνικό λαό. Είναι αυτονόητο. Όμως θέλω να είμαι ειλικρινής. Αν δεν ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, το θέμα της παραμονής μας στο ευρώ είναι επί τάπητος» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου. Αντικείμενο του δημοψηφίσματος θα ήταν η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, ωστόσο η απόρριψή της θα σήμαινε την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Κατά τις χθεσινές συζητήσεις στις Κάννες, ανέφερε ο πρωθυπουργός, η Άγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί υποστήριξαν ότι εάν η Ελλάδα αποφασίσει να φύγει από το ευρώ, το ζήτημα επαναφοράς της θα μπορούσε να συζητηθεί εκ νέου μετά από 10 χρόνια.

«Το ερώτημα δεν ήταν δημοψήφισμα ή όχι, αλλά πώς θα διασφαλίσουμε με τον καλύτερο τρόπο την εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

Για τη συναίνεση με τη ΝΔ

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε τις σημερινές δηλώσεις και τη στάση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, και ανέφερε ότι προτίθεται να καλέσει εκ νέου τη ΝΔ ώστε να έρθει να συνδιαπραγματευτεί το νέο πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του Αντώνη Σαμαρά, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν μπορεί κανείς να τις απορρίψει εκ των προτέρων. «Αλλά κάθε απόφαση θα πρέπει να εδράζεται σε συγκεκριμένες πολιτικές. Δεν μιλάμε για συνεργασία για να μοιράσουμε θώκους ή καρέκλες. Έχουμε συγκεκριμένους στόχους να εφαρμόσουμε, ένα ιστορικό εγχείρημα και μια ιστορική απόφαση και πάνω σε αυτή τη βάση να προχωρήσουμε σε όποιες δυνατές συγκλήσεις και να ψηφίσουμε τη νέα δανειακή σύμβαση», συμπλήρωσε.

Για την ψήφο εμπιστοσύνης

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου απηύθυνε κάλεσμα στους βουλευτές του να στηρίξουν την κυβέρνηση στην αυριανή ψηφοφορία. «Κρατήσαμε τη χώρα όρθια και παραμένουμε πυλώνας σταθερότητας. Γι αυτό και η αυριανή ψηφοφορία είναι ιδιαίτερης σημασίας. Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι η εγγύηση για το πώς θα προχωρήσουμε τα επόμενα βήματα σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουμε πάρει», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η σταθερότητα της κυβέρνησης αποτελεί προϋπόθεση για τη συνεργασία με τα άλλα κόμματα.

Οι τρεις εναλλακτικές της κυβέρνησης

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και στα όσα έγιναν στις 28 Οκτωβρίου, που κατέστησαν τη χώρα περίγελο στο εξωτερικό.

«Ποιες ήταν οι εναλλακτικές; Είχαμε τρεις εναλλακτικές. Η πρώτη ήταν καταστροφική, θα ήταν να πάμε τη χώρα σε εκλογές. Η δεύτερη ήταν το δημοψήφισμα. Θα κερδίζαμε ένα ηχηρό «ναι» και θα αποδεικνύαμε στην Ευρώπη ότι θέλουμε τις αλλαγές. Η τρίτη λύση θα ήταν να υπάρξει ευρύτερη συνεννόηση και σύγκλιση για τα πολιτικά διακυβεύματα των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου και της δανειακής σύμβασης.

Κουβαλάμε ένα σταυρό και από πάνω μας πατάνε και πέτρες. Ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να στείλει ένα θετικό μήνυμα. Από τη στιγμή που είχαμε το δίλημμα «συναίνεση ή δημοψήφισμα», θα είχαμε το δρόμο της συναίνεσης. Αν η αντιπολίτευση έρθει στο τραπέζι, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην ψηφοφορία της σύμβασης και δεν θα πάμε σε άλλες λύσεις» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

«Οι άνθρωποι δεν χρεοκόπησαν. Νοοτροπίες χρεοκόπησαν. Στις 27 Οκτωβρίου είπα ότι έχουμε τραβήξει «κόκκινη γραμμή» με το παρελθόν. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά θα τα καταφέρουμε», κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]