Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τρόικα: OΚ με δύο "αγκάθια" για Ελλάδα


Με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, κ. Πολ Τόμσεν, να βρίσκεται ήδη στην Ουάσιγκτον, όπου θα ενημερώσει το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου για τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, η Γερμανία έδωσε χθες βράδυ και τυπικά το πράσινο φως στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης και του νέου δανείου, οι λεπτομέρειες του οποίου βρίσκονται αυτήν τη στιγμή επί τάπητος στις Βρυξέλλες.

Η βασική πρόταση κάνει λόγο για οικονομική βοήθεια ύψους 60 - 65 δισ. ευρώ εκ των οποίων ποσό της τάξεως των 35 δισ. θα προέλθει από ΕΕ-ΔΝΤ και τα υπόλοιπα από τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών (ομολογιούχων), οι οποίοι θα ανταλλάξουν τα ομόλογα που κατέχουν.

Η τρόικα φαίνεται πως συντάσσει δύο εκθέσεις. Η μία θα αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας και στις πιθανότητες επίτευξης των στόχων του 2011, μετά τη λήψη μέτρων 7 δισ. ευρώ.

Με την πρώτη, που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, ξεκλειδώνει η 5η δόση του δανείου.

Η δεύτερη, πιο αναλυτική, φαίνεται πως δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Όπως όλα δείχνουν, υπάρχουν «αγκάθια» στην αποσαφήνιση όρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για:

- Το νομικό πλαίσιο γύρω από τις αποκρατικοποιήσεις και τη νέα εταιρία που θα συσταθεί. Τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΔΝΤ επιμένουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαμορφώσει πλαίσιο λειτουργίας για την εταιρία, το οποίο θα κινείται ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις και θα εξασφαλίζει συνδιαχείριση και από ξένους εμπειρογνώμονες.

Έτσι, τα επόμενα εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση καλείται να βρει τη χρυσή τομή για το πώς θα διαμορφωθεί το πλαίσιο, χωρίς να διαφαίνεται παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας. Η τρόικα έχει ζητήσει και ένα σαφές, ρητό χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των αποκρατικοποιήσεων.

- Οι απολύσεις, οι εργασιακές σχέσεις και η ρητή δέσμευση από πλευράς κυβέρνησης για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων και σφιχτό χρονοδιάγραμμα κλεισίματος και συγχωνεύσεων οργανισμών και ΔΕΚΟ.

Επίσης, η τρόικα επεξεργάζεται τη φρασεολογία γύρω από το καυτό θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Όπως έχει γράψει την Τετάρτη το euro2day, η έκθεση θα πρέπει να είναι τέτοια που «θα καταδεικνύει την ανάγκη για άμεσο δάνειο, αλλά δεν θα προδίδει χαρακτήρα άμεσης πτώχευσης της Ελλάδας».

Ο Γιούνκερ πιέζει για ευρείες αποκρατικοποιήσεις

Εν τω μεταξύ, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Εurogroup, o πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και το πλάνο το οποίο έχει αποφασιστεί.

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να δεχτεί έντονες πιέσεις να ανακοινώσει αμέσως αποκρατικοποιήσεις, πολύ μεγαλύτερες από τα 50 δισ. ευρώ που έχουν ανακοινωθεί, ως αντάλλαγμα για το νέο δάνειο.

Επίσης, στους κόλπους της Ε.Ε. συζητείται η φόρμουλα για το πώς οι ιδιωτικοποιήσεις και τα έσοδα από αυτές μπορούν να μπουν ως εγγύηση στη νέα δανειακή βοήθεια αλλά και στη συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο στήριξης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, ενώ το πακέτο στήριξης για την Ελλάδα θεωρείται πλέον δεδομένο, με τη σύμφωνη γνώμη των μεγάλων κυβερνήσεων της Ε.Ε., ακόμα δεν έχει βρεθεί η λύση για το πώς θα συμμετέχουν ακριβώς οι ιδιώτες στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων που λήγουν την επόμενη τριετία. Και αυτό γιατί κανείς δεν είναι σε θέση να προεξοφλήσει -ούτε οι ίδιες οι τράπεζες- εάν στο τέλος θα πετύχει η όποια συμφωνία.

Σε αυτήν τη λογική φαίνεται να κινείται ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ο οποίος προειδοποίησε την Ε.Ε. ότι οι συνθήκες το 2012 ή το 2013 στον τραπεζικό τομέα μπορεί να είναι διαφορετικές και οι τράπεζες, που σήμερα συμφωνούν στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, σε δύο χρόνια να κινηθούν αντίθετα, δημιουργώντας σοβαρό πιστωτικό επεισόδιο.

Έτσι, η Ε.Ε. φαίνεται πως καταλήγει στη λογική της πολύ περιορισμένης συμμετοχής ιδιωτών.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]