Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Moody΄s: Υποβαθμίζει την πιστοληπτική αξιολόγηση 8 ελληνικών τραπεζών

  • Όποιος επιμένει πως θέλουν να μας σώσουν, να... αλλάξει τα χάπια που παίρνει, του κάνουν κακό
Η Moody΄s Investors Service ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση οκτώ ελληνικών τραπεζών και ειδικότερα:

-Εθνική Τράπεζα σε B3 από Ba3
-EFG Eurobank σε B3 από Ba3
-Alpha Bank σε B3 από Ba3
-Τράπεζα Πειραιώς σε B3 από Ba3
-ATEbank σε B3 από B1
-Attica Bank σε B3 από B1
-Εμπορική Τράπεζα σε B1 από Baa3
-Γενική Τράπεζα σε B1 από Baa3

Η δράση ακολουθεί την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε Caa1 από B1, σημειώνει η Moody΄s. Το outlook είναι αρνητικό και για τις οκτώ τράπεζες σύμφωνα και με ...
τις αρνητικές προοπτικές για την αξιολόγηση της Ελλάδας.

Η σημερινή δράση, προσθέτει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, ολοκληρώνει την αξιολόγηση για πιθανή υποβάθμιση που ξεκίνησε η Moody΄s στις 10 Μαΐου.

Οι βασικοί παράγοντες για την υποβάθμιση των τραπεζών είναι:
1. Η αυξανόμενη πιθανότητα για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που αντανακλάται και στη δράση της αξιολόγησης για την Ελλάδα.

2. Ο υψηλός συσχετισμός χρεοκοπίας μεταξύ της Ελλάδας και των ελληνικών τραπεζών. Στο δυσμενές σενάριο μιας αναδιάρθρωσης του χρέους, οι ελληνικές τράπεζες θα επηρεαστούν άμεσα μέσω α) της μείωσης της αξίας των χαρτοφυλακίων σε ελληνικά κρατικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, η οποία θα αποδυναμώσει σημαντικά την κεφαλαιοποίησή τους β) του πλήγματος στις πηγές χρηματοδότησής των εξαιτίας της πιθανής κατακόρυφης αύξησης στις εκροές καταθέσεων και των αβεβαιοτήτων αναφορικά με το εάν θα υπάρξει πρόσβαση στη ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ και γ) εξαιτίας της επιδείνωσης του ήδη αποδυναμωμένου asset quality, υπό το βάρος των ενισχυμένων αντίξοων οικονομικών συνθηκών.

3. Πιθανότητες για τη συνέχιση της στήριξης από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Αντισταθμίζοντας αυτούς τους παράγοντες, η υποβάθμιση λαμβάνει επίσης υπόψη την πιθανότητα οι τρεις οργανισμοί που παρέχουν βοήθεια στην Ελλάδα (τρόικα) να διευρύνουν τη στήριξή τους στις ελληνικές τράπεζες, σε περίπτωση μιας αναδιάρθρωσης του χρέους.

Η Moody΄s σημειώνει ότι ο βασικός λόγος της σημερινής υποβάθμισης είναι η απόφαση της να υποβαθμίσει την αξιολόγηση για τα ελληνικά ομόλογα σε Caa1 από B1 με αρνητικό outlook. Η υποβάθμιση, όπως σημειώνει, αντανακλά τον αυξημένο κίνδυνο η Ελλάδα να αποτύχει να σταθεροποιήσει το χρέος της χωρίς κάποια αναδιάρθρωση υπό το πρίσμα:
(1) τη συνεχώς αυξανόμενη κλίμακα των προκλήσεων στην εφαρμογή που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση
(2) τις εξαιρετικά αβέβαιες προοπτικές για την ανάπτυξη στη χώρα
(3) το ιστορικό της υποαπόδοσης σε σχέση με τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής

Η δράση αντανακλά επίσης την αυξανόμενη πιθανότητα η τρόικα να απαιτήσει κάποια στιγμή στο μέλλον τη συμμετοχή των πιστωτών του ιδιωτικού τομέα σε μια αναδιάρθρωση του χρέους ως προϋπόθεση για χρηματοδοτική στήριξη.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης σημειώνει επίσης ότι η άμεση έκθεση των ελληνικών τραπεζών στα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα είναι υψηλή και κυμαίνεται από 50% έως 330% των κεφαλαίων Tier 1. Σε μια αναδιάρθρωση του χρέους με σημαντικό haircut, αναφέρει Moody΄s, η έκθεση αυτή είναι αρκετά σημαντική για να βλάψει σοβαρά τα επίπεδα κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Επισημαίνεται εξάλλου ότι σε ένα σενάριο αναδιάρθρωσης η απώλεια της εμπιστοσύνης αναμένεται να προκαλέσει επιτάχυνση των εκροών στις καταθέσεις και πιθανές απώλειες όσον αφορά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Τέλος προειδοποιεί ότι περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών στην Ελλάδα, κάτι που αναμένεται στο πλαίσιο μιας αναδιάρθρωσης του χρέους, θα ασκούσε μακροπρόθεσμες πιέσεις στην ήδη αποδυναμωμένη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού του τραπεζικού κλάδου και στα επίπεδα κερδοφορίας.

Deutsche Bank: Εκτός επενδυτικής ζώνης οι ελληνικές τράπεζες

«Εκτός επενδυτικής ζώνης» βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με ανάλυση της Deutsche Bank στην οποία κόβει τιμές-στόχους και εκτιμήσεις για τα κέρδη.

Συγκεκριμένα, σε ανάλυσή της με ημερομηνία 2 Ιουνίου, η Deutsche bank τονίζει ότι η πιθανότητα κάποιας μορφής αναδιάρθρωσης έχει ξεκάθαρα αυξηθεί, τοποθετώντας τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο «εκτός επενδυτικής ζώνης».

Όπως τονίζει, στο α΄ τρίμηνο κυριάρχησε η απομόχλευση των δανείων και η αύξηση των προβλέψεων. Η μείωση του κόστους και τα καλύτερα έσοδα από το trading παρείχαν κάποια στήριξη στα προ-προβλέψεων κέρδη, τα περιθώρια των οποίων ωστόσο δεν ήταν αρκετά για να εξισορροπήσουν για το αυξημένο κόστος του ρίσκου για την Ελλάδα, καθώς επιταχύνθηκε και ο ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Διατηρεί επιφυλακτική στάση.

Σε ό,τι αφορά στην ελληνική οικονομία, οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank εκτιμούν πως η ΕΕ και το ΔΝΤ θα δεσμευτούν να στηρίξουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας το 2012 (27 δισ. ευρώ) και πιθανότατα και το 2013 (35 δισ. ευρώ), με αντάλλαγμα περαιτέρω μέτρα λιτότητας, δομικές μεταρρυθμίσεις και συμμετοχή και των ιδιωτών πιστών μέσω μιας εθελοντικής επιμήκυνσης.

Για την Alpha Bank μειώνει την τιμή-στόχο στα 3,7 από τα 4,5 ευρώ και διατηρεί τη σύσταση hold, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,1 ευρώ από τα 1,3 ευρώ (hold), για την Κύπρου στα 2,8 από τα 3,3 ευρώ (hold), για την Marfin Popular Bank διατηρεί στα 0,8 ευρώ (hold) όπως και για την ATEbank στα 0,4 ευρώ (sell).

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]