Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σκόπια: Αναβιβάζουν το θέμα της ονομασίας σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων


Μονόδρομος πλέον

για τον Καραμανλή


Την κατάθεση της αναμενόμενης πρότασης του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς απευθείας στις κυβερνήσεις των δύο χωρών και όχι στους διαπραγματευτές ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κ. Ν. Γκρούεφσκι, έπειτα από συνάντησή του με τον πρόεδρο κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.
Διπλωματικές πηγές προβλέπουν ότι ο κ. Νίμιτς αντί να συναντηθεί με τους διαπραγματευτές στη Γενεύη (όπως είχε γίνει γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα) θα επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα και τα Σκόπια και θα καταθέσει την πρόταση επισήμως στις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών, ζητώντας αποδοχή ή απόρριψη του συνόλου του κειμένου που θα επιδώσει.

Κατά τις ίδιες πηγές, ενδιαφέρον έχει το ερώτημα εάν ο κ. Γκρούεφσκι κινήθηκε αυτοβούλως ή έπειτα από συνεννόηση με την αμερικανική διπλωματία, προκειμένου να επιταχυνθούν οι εξελίξεις.
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ έκανε δημόσια έκκληση για «σοβαρότητα και υπευθυνότητα», ενώ -όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων- δέχθηκε κριτική από τον κ. Γκρούεφσκι για το γεγονός ότι απέκλεισε από τη συνάντησή του με τον κ. Νίμιτς τον ΥΠΕΞ κ. Α. Μιλόσοσκι.
Συζητούν το "κόστος"
Το κόστος ενδεχόμενου «όχι» στην πρόταση που αναμένεται να καταθέσει ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς για το πρόβλημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή με την υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, σύμφωνα με πληροφορίες.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναγνώρισαν ότι πιθανή απόρριψη από την ελληνική πλευρά θα επιφέρει σοβαρές πιέσεις όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και από κράτη-μέλη της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ που θέλουν να απεμπλακούν από μια εκκρεμότητα καθοριστική για την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ.
Σήμερα μάλιστα η κυρία Μπακογιάννη θα ενημερώσει την Κυβερνητική Επιτροπή για τα αποτελέσματα των επαφών της στη Νέα Υόρκη. Κομβικό σημείο για την τύχη της κυοφορούμενης πρωτοβουλίας είναι η υπηκοότητα που θα αναγράφεται στα διαβατήρια των πολιτών της ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί αλλά ούτε και διαψευστεί από το ελληνικό ΥΠΕΞ, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται έτοιμη να αποδεχθεί τον προσδιορισμό Makedonski, θεωρώντας προφανώς ότι η κυριλλική αλφάβητος τον διαφοροποιεί από τον προσδιορισμό «μακεδονική».
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]