Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι πολιτικές γενιές αλλάζουν. Η πολιτική σχολή… όχι!

Κατά τη φρενήρη κούρσα του προς την εξουσία,γράφει ο Χ. Θεοχαράτος στον «Αδέσμευτο», την περίοδο 1980-81, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου εκπόνησε πρόγραμμα Κυβερνητικής Πολιτικής, το οποίο και τύπωσε σε μπροσούρα και με το οποίο, ουσιαστικά, υπέγραψε «συμβόλαιο με το λαό»:

- Για εθνική ανεξαρτησία
- Για λαϊκή κυριαρχία
- Για κοινωνική απελευθέρωση και
- Για περιφερειακή ανάπτυξη.

Και τα εκατομμύρια των πολιτών που το διάβαζαν έμεναν με την εντύπωση ότι, επιτέλους, εμφανίστηκε και στην Ελλάδα ένας ηγέτης που θα ξαναδώσει στο λαό τη χαμένη περηφάνια του και που θα διευρύνει την πολιτική δημοκρατία προς την οικονομία και την κοινωνία…

Το τι έγινε έχει κριθεί ιστορικά:
Όχι μόνο δεν τηρήθηκε κανένας από τους όρους του παράδοξου εκείνου «συμβολαίου», αλλά έγιναν και τα εντελώς αντίθετα. Δηλαδή:

1. Η εθνική κυριαρχία συρρικνώθηκε (όρα και «Συμφωνία του Νταβός»… και «Ενδιάμεση Συμφωνία»)…

2. Η λαϊκή κυριαρχία έγινε αρχηγική κυριαρχία (μέσω της κομματικής πειθαρχίας)…

3. Η κοινωνική απελευθέρωση πραγματοποιήθηκε μέσω της ήσσονος προσπάθειας…

4. Η περιφερειακή ανάπτυξη συντελέσθηκε με την δημοσιοϋπαλληλοποίηση 250.000 νέων αγροτών…

5. Η εθνική ανεξαρτησία θυσιάστηκε στα δανεικά και στα χρέη

6. Τα χρέη των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών, μέσω του ΟΑΕ, έπεσαν στις πλάτες του λαού… κ.τ.λ. κ.τ.λ.

Από τον Οκτώβριο του 2009 η ιστορία αυτή επαναλαμβάνεται και σαν φάρσα και σαν τραγωδία. Οσο τήρησαν, δηλαδή, το συμβόλαιό τους με το λαό οι κυβερνήσεις του πατρός Παπανδρέου, άλλο τόσο θα τηρήσουν το συμβόλαιό τους και οι κυβερνήσεις του υιού Παπανδρέου:

- Υποσχέθηκαν αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση και έφεραν αυτοδιοικητικό χάος – αποσαθρώνοντας τις τοπικές κοινωνίες!

- Υποσχέθηκαν να δώσουν ιδιαίτερο βάρος στην Παιδεία και ανακάλυψαν ξαφνικά ότι εκείνο από το οποίο πάσχει η Παιδεία είναι οι… συγχωνεύσεις!

- Υποσχέθηκαν να δώσουν προτεραιότητα στην Υγεία και για να βγάλει ο πολίτης μια αξονική μεταφέρεται από τα κρατικά τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια!

- Υποσχέθηκαν σοσιαλισμό, για να μην ακολουθήσει η βαρβαρότητα, αλλά ήρθε η πιο ωμή βαρβαρότητα – στέλνοντας το σοσιαλισμό εξορία!

- Υποσχέθηκαν προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά μέσα στο πρώτο επτάμηνο της εξουσίας τους, έθεσαν την Ελλάδα από τριπλή κατοχή!

- Υποσχέθηκαν «Μνημόνιο» τριετούς λιτότητας και προτού περάσει χρόνος, ετοιμάζουν σκληρότερο νάρθηκα για τη χώρα μέχρι το 2023 και, αν, υπάρξουν αστοχίες, μέχρι το 2035!

- Υποσχέθηκαν αλλαγή για να μη βουλιάξουμε και, ήδη, βουλιάζουμε, χωρίς να γίνει καμιά αλλαγή επί τα βελτίω. Ολες επί τα χείρω γίνονται!

- Υποσχέθηκαν άλλο πολιτικό ήθος και δίνουν κακόγουστες και αήθεις θεατρικές παραστάσεις στη Βουλή…

Κοντολογίς: Οι πολιτικές γενιές αλλάζουν. Η πολιτική σχολή παραμένει ίδια: Δηλονότι… παπανδρεϊκή!




Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]