Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η "αυγή της Οδύσσειας" μπορεί να σημάνει τη δύση του πολιτισμού;

  • Διαφωνίες στο ΝΑΤΟ
  • Η Ελλάδα στο μάτι του κυκλώνα
Για τρίτη μέρα βομβαρδίζεται η πρωτεύουσα της Λιβύης. Διαφωνίες των συμμάχων. Χωρίς την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ οι επιχειρήσεις.

Δυνατές εκρήξεις συγκλόνισαν την πρωτεύουσα της Λιβύης για τρίτη νύχτα την ώρα που οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι προσπαθούσαν να σταματήσουν με αντιεροπορικά την νέα επίθεση των συμμαχικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, δύο ναυτικές βάσεις, ανάμεσα τους και η βάση Abu Sitr φέρονται να χτυπήθηκαν στους βομβαρδισμούς. Την ίδια στιγμή οι συμμαχικές δυνάμεις χτύπησαν, σύμφωνα με αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ, και τα ραντάρ σε δύο αεροπορικές βάσεις που ανήκουν στις δυνάμεις του Καντάφι στην «πρωτεύουσα» των αντικαθεστωτικών, την Βεγγάζη.

Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Λιβύης, Μούσα Ιμπραήμ είπε σε συνέντευξη τύπου ότι οι βομβαρδισμοί έχουν στοιχίσει τη ζωή σε αμάχους σε περιοχές κοντά στα λιμάνια και στο αεροδρόμιο της Σύρτης και έχουν χτυπήσει την πόλη Σέμπχα, προπύργιο της φυλής του Καντάφι.

Εντάσεις και διαφωνίες στη συμμαχία

Οι νέοι βομβαρδισμοί έρχονται την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας απέρριψε το αίτημα της Λιβύης για έκτακτη σύνοδο προκειμένου να σταματήσει αυτό που η Τρίπολη αποκάλεσε «στρατιωτική επιθετικότητα» από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Αντίθετα το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε να πραγματοποιήσει τη σύσκεψη που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη προκειμένου να δοθεί ενημέρωση για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Παράλληλα η επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» φαίνεται ότι προσκρούει σε διπλωματικά εμπόδια. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι εντάσεις μεταξύ των συμμαχικών χωρών συνεχίζονται και οι προσπάθειες του Παρισιού να παρακαμφθεί το ΝΑΤΟ κατά την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν διχάσει τη συμμαχία. Διπλωμάτες ανέφεραν στην εφημερίδα ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία εκνευρίστηκαν από την απόφαση της Γαλλίας να εξαπολύσει την πρώτη επίθεση χωρίς να δώσει πλήρη ενημέρωση στους συμμάχους της. Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι η ένταση στις σχέσεις ήταν τέτοια που οδήγησε τον Γάλλο και τον Γερμανό πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ να φύγουν από συνεδρίαση μετά τις επικρίσεις του γενικού γραμματέα.

Ήδη πάντως σε δηλώσεις του χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να μεταβιβάσουν την ηγεσία της στρατιωτικής επιχείρησης σε άλλους τις επόμενες μέρες χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις. Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου δεν βλέπουν την ώρα να αναλάβουν οι ΗΠΑ υποστηρικτικό ρόλο στις επιχειρήσεις και να μην έχουν και τρίτο ανοιχτό μέτωπο στη Μέση Ανατολή, μετά το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Κόντρα για την «σταυροφορία»

Ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ απέρριψε το σχόλιο του πρωθυπουργού, Βλαντιμίρ Πούτιν για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε χθες ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θυμίζει «μεσαιωνικό κάλεσμα για σταυροφορίες».

Αντίθετα ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι αυτού του είδους τα σχόλια μπορεί να οδηγήσουν σε «σύγκρουση πολιτισμών». «Υπό καμία προϋπόθεση δεν είναι αποδεκτό να χρησιμοποιούμε εκφράσεις που ουσιαστικά οδηγούν σε μία σύγκρουση πολιτισμών όπως η «σταυροφορία» και ούτω καθ’ εξής» υπογράμμισε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Σύμφωνα με αναλυτές η διχογνωμία που διαφάνηκε στο Κρεμλίνο σχετίζεται με τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στη Ρωσία.

60 έως 100 αεροπλάνα σε ελληνικά αεροδρόμια. Η Ελλάδα στο μάτι του κυκλώνα!
Από 60 έως και 100 αεροσκάφη είναι έτοιμες να υποδεχτούν τα επόμενα 24ωρα οι ελληνικές αεροπορικές βάσεις της Σούδας, της Ανδραβίδας και του Άκτιου! Η Ελλάδα θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες των αεροπορικών επιδρομών στη Λιβύη,οι οποίες "ενδέχεται να διαρκέσουν ακόμη και τρεις μήνες",όπως είπε κορυφαία πηγή του υπουργείου Άμυνας.

Η Ελλάδα θέλοντας και μη βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα μιας πολυεθνικής στρατιωτικής επιχείρησης που ενδέχεται να αποδειχτεί η μεγαλύτερη σε όγκο αεροπορικών δυνάμεων αλλά και σε διάρκεια από τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου.

Κι ενδέχεται η εμπλοκή της να γίνει ακόμη μεγαλύτερη,αφού κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο οι επιχειρήσεις στη Λιβύη,να μεταφερθούν στο έδαφος με την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων.

Η Αθήνα προσπαθεί να κρατήσει λεπτές ισορροπίες και δεν είναι εύκολο. Οι εξελίξεις στο ΝΑΤΟ θα κρίνουν και τη δική της στάση. Αν η διοίκηση της επιχείρησης περάσει στο ΝΑΤΟ, η ελληνική συμμετοχή θα αναβαθμιστεί κι άλλο με την διάθεση των τεσσάρων μαχητικών F-16.

Οι ελληνικές ΕΔ βρίσκονται σε κατάσταση πολεμικού συναγερμού και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου. Από τα Γενικά Επιτελεία έως τις αεροπορικές βάσεις επικρατεί κατάσταση ετοιμότητας όλο το 24ωρο. Όπως ανέφερε πηγή του ΓΕΕΘΑ , "μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να έχουν πέσει όπως είναι λογικό στα μαχητικά αεροσκάφη που έρχονται στην Ελλάδα και στις επιχειρήσεις που θα αναλάβουν,ωστόσο πρέπει να γίνει κατανοητό ότι για να μπορέσουν αυτά να εκτελέσουν τις αποστολές τους, οι ελληνικές ΕΔ, είναι κυριολεκτικά στο πόδι".

Θεωρείται πολύ πιθανό οι τρεις αεροπορικές βάσεις να μην αποδειχτούν αρκετές για να ικανοποιήσουν τα αιτήματα ξένων αεροποριών για μεταστάθμευση αεροσκαφών τους στην Ελλάδα. Γι΄ αυτό το λόγο κι έχει δοθεί εντολή να είναι έτοιμες κι άλλες:
  • Καστέλι στην Κρήτη
  • Άραξος στην Πελοπόννησο
  • Τανάγρα
Το πόσο σημαντικές είναι οι ελληνικές αεροπορικές βάσεις το επεσήμανε ακόμη και ο βρετανός πρωθυπουργός χθες σε ομιλία του. Και είναι λογικό.

Από τη βάση της Σούδας, ένα μαχητικό αεροσκάφος μπορεί να προσεγγίσει τους στόχους του στη Βεγγάζη μέσα σε 20 λεπτά.

Σήμερα αναμένονται στη Σούδα τα έξι Mirage 2000 από το Κατάρ,τα οποία θα συνοδεύονται και από ένα μεταγωγικό C-130. Η έλευσή τους είναι σημαδιακή. Πρόκειται για τα πρώτα αεροσκάφη αραβικής χώρας που εντάσσονται στη "συμμαχία των προθύμων". Αναμένεται να ακολουθήσουν τα 24 μαχητικά (12 Mirage και 12 F-16) των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Νότια της Κρήτης αναμένεται και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle,με 14 Rafale τα οποία θα κάνουν βομβαρδισμούς στη Λιβύη.

Στη Σούδα έφθασαν έξι νορβηγικά F-16 ενώ χθες το βράδυ απογειώθηκαν από τον Άραξο τα τέσσερα από τα συνολικά οκτώ βελγικά F-16 ,για τη πρώτη αποστολή τους στη Λιβύη. Η πτήση των Βέλγων ,ήταν αποστολή αναγνώρισης κι όχι βομβαρδισμού,αλλά ήταν η πρώτη πτήση ξένων μαχητικών που ξεκίνησε από ελληνική βάση. Θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη.

Πηγές: 1, 2
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]