Η Τουρκία αποκλείει το ενδεχόμενο εμπλοκής της στη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη
Η Τουρκία αποκλείει το ενδεχόμενο εμπλοκής της στη στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, ωστόσο θα λάβει μέρος σε ανθρωπιστική αποστολή, φέρεται να δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Hurriyet.
«Δεν θα συμμετάσχουμε με τις ένοπλες δυνάμεις μας. Είναι αδιανόητο για μας να ρίξουν οι δυνάμεις μας βόμβες πάνω από τον λιβυκό λαό», δήλωσε ο Recep Tayyip Erdogan.
Ο Erdogan πρόσθεσε ότι η χώρα του προτίθεται να λάβει μέρος στην ανθρωπιστική βοήθεια, να αναλάβει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Βεγγάζης και «ελέγξει» την περιοχή μεταξύ της Κρήτης και της Βεγγάζης με τις ναυτικές της δυνάμεις.
«Δεν θέλουμε να γίνει η Λιβύη δεύτερο Ιράκ. Ένας πολιτισμός κατέρρευσε στο Ιράκ μέσα σε οκτώ χρόνια. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι σκοτώθηκαν στη χώρα», συμπλήρωσε.
Νταβούτογλου: "Η Τουρκία, έθεσε ερωτήματα, είναι λανθασμένη η εντύπωση, ότι μπλόκαρε το ΝΑΤΟ"
Η συνάντηση που έγινε στο Παρίσι με τη συμμετοχή της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Αραβικής Λίγκας «έχει δημιουργήσει μια νέα κατάσταση, την οποία πρέπει να εκτιμήσει το ΝΑΤΟ» δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, υπογραμμίζοντας ότι σχετικά με αυτή τη «νέα κατάσταση» ήταν τα ερωτήματα που έθεσε χτες η Άγκυρα στη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων στο ΝΑΤΟ.
Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk, ο κ. Νταβούτογλου είπε πως «έχει δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι η Τουρκία μπλοκάρει το ΝΑΤΟ» και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια προβλεπόμενη διαδικασία εντός της Συμμαχίας για τη συζήτηση και τη λήψη αποφάσεων».
Ερωτηθείς για το αν η Τουρκία αντιτίθεται γενικώς στη στρατιωτική επιχείρηση, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως οι αποφάσεις 1970 και 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «έχουν χαράξει ένα πλαίσιο και εάν γίνει υπέρβαση του πλαισίου αυτού, με μία στρατιωτική επιχείρηση, θα υπάρξει ζήτημα νομιμότητας».
Αναφερόμενος στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Νταβούτογλου έκανε λόγο για «κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστική βοήθεια» και σημείωσε: «δυστυχώς η συνάντηση στο Παρίσι δημιούργησε μία νέα κατάσταση εντός του ΝΑΤΟ και πέρα του πλαισίου αυτού».
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό η επιχείρηση «πρέπει να σχεδιαστεί με έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ και τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων χωρών ή και των χωρών που επιθυμούν να λάβουν μέρος, αλλά η ομπρέλα πρέπει να είναι αυτή του ΟΗΕ».
Ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε επίσης ότι τις θέσεις της Άγκυρας, όπως αυτές προέκυψαν κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Άγκυρα, θα ανακοινώσει αύριο ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...