Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι προβλέψεις του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος


Ή θα αλλάξουμε ή θα βουλιάξουμε λένε τα 6 σενάρια που έχει στο συρτάρι του το ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος.

Στη καλύτερη περίπτωση, το χρέος μας θα πέσει κάτω από 90% το 2020 και στην χειρότερη θα εκτοξευθεί στο 200% του ΑΕΠ !

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», το βασικό σενάριο θέλει το Μνημόνιο να εκτελείται κανονικά και απαρέγκλιτα, οπότε το ελληνικό χρέος θα είναι 130% του ΑΕΠ το 2020.

Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει η ανάγκη αναχρηματοδότησης, με το χρέος να αυξάνεται του χρόνου στο 159% του ΑΕΠ από 153% φέτος.

Τα 6 σενάρια είναι τα εξής:

1. Ασθενέστερη ανάπτυξη

Αν έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης κατά 1% χαμηλότερους από το προβλεπόμενο, το χρέος θα φτάσει το 173% του ΑΕΠ. Αν είναι κατά 1% υψηλότεροι, τότε θα υποχωρήσει στο 92% το 2020.

2. Κατάπτωση εγγυήσεων

Αν η κυβερνηση αναγκαστεί να πληρώσει όλες τις εγγυήσεις που έχει δώσει το δημόσιο τότε το χρέος θα φτάσει το 199% του ΑΕΠ το 2020.

3. Αστοχία στη μείωση του ελλείμματος

Το σενάριο προβλέπει μείωση του ελλείμματος κατά 1% του ΑΕΠ λιγότερο από το προβλεπόμενο, εξαιτίας πολιτικών προβλημάτων. Σε αυτή την περίπτωση ο χρέος θα διαμορφωθεί στο 141% του ΑΕΠ το 2020.

4. Αύξηση κόστους δανεισμού

Αν τα επιτόκια αυξηθούν κατά 2% τότε το ελληνικό χρέος θα υποχωρήσει στο 141% του ΑΕΠ το 2020.

5. Πλήρης υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων

Εφόσον εισπραχθούν τα 50 δισ. ευρώ ως το 2015 τότε το χρέος θα μειωθεί στο 134% του ΑΕΠ το 2015 και το 2020 θα υποχωρήσει στο 112% του ΑΕΠ.

6. Μείωση του ελλείμματος με 2 χρόνια καθυστέρηση

Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει ανάλογη καθυστέρηση στην επαναφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης, θα καταπέσουν 10 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις από τις τράπεζες, θα καθυστερήσουν οι αποκρατικοποιήσεις και θα αυξηθεί το κόστος δανεισμού κατά 2% . Αν συμβούν όλα αυτά το χρέος θα φτάσει στο ανώτερο σημείο το 2015 (181% του ΑΕΠ) και θα υποχωρήσει στο 175% το 2020.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]