Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τσίπρας: Είστε κυβέρνηση υποτακτικών και παραδομένων

Για υποτιμητική αντιμετώπιση του ελληνικού κοινοβουλίου από τους κ.κ. Ντομινίκ Στρος Καν και Όλι Ρεν, κατά τις πρόσφατες παρουσίες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, έκανε λόγο ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναπτύσσοντας επίκαιρη ερώτησή του προς τον Πρωθυπουργό. Ήρθαν, είπε, με ηγεμονικό τρόπο απευθυνόμενοι σε υποτακτικούς και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον Πρωθυπουργό να διεκδικήσει δημοψήφισμα για τις αναθεωρήσεις της συνθήκης της Λισαβόνας, καθώς και να καταβάλει την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συμμαχία προκειμένου να αποτραπεί η επικράτηση των θέσεων της κ. Μέρκελ.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ζητήσε να γίνει διερεύνηση μέρους του χρέους που, όπως είπε, είναι παράνομο και προέρχεται από δανειακές συμβάσεις που συνήψαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το σκάνδαλο του C4I και τις δαπάνες για πολεμικούς εξοπλισμούς που ποτέ δεν εγκρίθηκαν από τη Βουλή.

Απαντώντας, ο Πρωθυπουργός παρατήρησε πως δυστυχώς τα προβλήματα τα είχαμε εμείς και γι αυτό ήρθαν οι κ.κ. Στρος Καν και Ρεν, και απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε:

«Να στηλιτεύετε τα αίτια που έρχονται εδώ (οι κ.κ. Στρος Καν και Ρεν) και όχι την άφιξή τους, να στηλιτεύετε την αναξιοπιστία που βρήκαμε». «Θεωρείτε», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, «ότι μετά από αυτή την αναξιοπιστία θα έρθουν χώρες για να παραγράψουν τα δάνεια που έχουν διογκώσει τα λίγα τελευταία χρόνια το χρέος μας;» «Δεν θεωρώ ότι είναι ρεαλιστική πρόταση η παραγραφή των δανείων», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Σίγουρα δεν είναι τιμωρία», η θέση στην οποία βρισκομαστε χρειάζεται, εκτίμησε και υπογράμμισε πως χρειάζεται μία νέα πολιτική -και ευρωπαϊκή- ώστε να βγούμε από την κρίση.

«Εχετε δώσει αντιπαροχή τη χώρα στις τράπεζες και συνεχίζετε να εξαπατάτε τον ελληνικό λαό», επανήλθε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε στον ίδιο τόνο:

«Είστε μία κυβέρνηση υποτακτικών και παραδομένων … το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να μην δυσαρεστήσετε τους εκπροσώπους του κεφαλαίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

«Η κυβέρνησή σας«, παρατήρησε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, αποδεικνύεται μοιραία τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Φέρατε στην Ευρώπη το ΔΝΤ και εργασιακές σχέσεις Λατινικής Αμερικής. Οσο πιο γρήγορα ανατραπεί η κυβέρνησή σας τόσο πιο γρήγορα θα μπει ενας φραγμός για αυτήν την κατρακύλα σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Απαντώντας στην σκληρή κριτική του κ. Τσίπρα, ο Γ. Παπανδρέου τον κάλεσε να αντιμετωπίσει την ψυχολογία της καταστροφής που -όπως είπε- εχει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. «Δίνουμε μάχη την οποία πρέπει και εσείς να σεβαστείτε. Δεν έβαλε το ΠΑΣΟΚ τη χώρα στην επιτήρηση. Δύο φορές μπήκε σε επιτήρηση λόγω των πολιτικών της ΝΔ. Εμείς θα βγάλουμε τη χώρα από την επιτήρηση», υποστήριξε και όπως είπε, «θα συρόμασταν ακόμα αν δεν είχαμε αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα αυτήν την κατάσταση».

«Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα υπάρχει δημόσια συζήτηση για τα ευρωομόλογα. Αυτό δεν μας δικαιώνει; Ας συμβάλλουμε όλοι και ας μη φέρνουμε την καταστροφή», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός, όμως, ξέχασε να αναφερθεί στα νέα μέτρα που έρχονται τον Μάρτιο. Μέτρα πολλών δισεκατομμυρίων, που θα ρίξουν ακόμη περισσότερους Έλληνες πολίτες στη φτώχεια, ακόμη περισσότερους Έλληνες πολίτες στην πείνα. Κι αυτό, επειδή η κακοδιαχείριση και οι "χορηγείες" των πολιτικών επί δεκαετίες, ενώ είναι κάτι δεδομένο, δεν έχει τιμωρηθεί και δεν έχει επιστραφεί τίποτε (ούτε δεκάρα τσακιστή) από τα... κλεμμένα. Γιατί, κλεμμένα θεωρούνται όλα όσα καταχράσθηκαν οι εμπλεκόμενοι με προμήθειες και έργα...

Συγκεκριμένα, ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με τη χθεσινή δημοσιοποίηση της 2ης Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής («Μνημόνιο») της Ελλάδας:

«Οι θριαμβολογίες της Κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τα εύσημα που, δήθεν, έλαβε απεδείχθησαν έωλες.

Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του «Μνημονίου» αποτυπώνει τα αδιέξοδα της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, αναδεικνύει τις αστοχίες του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής («Μνημόνιο»), και επιβεβαιώνει τις ανησυχίες και ενστάσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την Έκθεση:

  • Η εφαρμογή του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής έχει καταστεί δυσχερέστερη.
  • Εντοπίζονται καθυστερήσεις στην προετοιμασία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
  • Η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, από το καλοκαίρι, είναι βραδύτερη.
  • Η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη (4,6% στο 3ο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο του 2009)).
  • Η ανεργία θα είναι υψηλότερη από τις προβλέψεις (ήδη στο 12,6% τον Σεπτέμβριο).
  • Η υστέρηση στο σκέλος των εσόδων συνεχίζεται.
  • Ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 δεν θα επιτευχθεί.
  • Το έλλειμμα εκτιμάται στο 9,6% του ΑΕΠ για το 2010, 1,5% του ΑΕΠ υψηλότερο από τον στόχο του «Μνημονίου».
  • Τα 2/3 της υπέρβασης στο έλλειμμα του 2010 οφείλονται στην υστέρηση των εσόδων (τουλάχιστον 4 δις. ευρώ υστέρηση έναντι των στόχων) και μόνο το 1/3 στην αναθεώρηση των δημοσιονομικών μεγεθών για το 2009.

Η Κυβέρνηση, για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, δεσμεύτηκε να εφαρμόσει νέα μέτρα, εκτός «Μνημονίου», ύψους 6,1 δισ. ευρώ (2,5% του ΑΕΠ) για το 2011.

Εκτοξεύει, έτσι, το συνολικό ύψος των μέτρων της δημοσιονομικής προσαρμογής στα 14,3 δισ. ευρώ για το 2011.

Παράλληλα, υποχρεούται, το Μάρτιο του 2011, να εξειδικεύσει νέα, πρόσθετα, μέτρα ύψους τουλάχιστον 13 δισ. ευρώ (πάνω από το 5% του ΑΕΠ) για την επίτευξη του στόχου για το έλλειμμα την περίοδο 2012-2014.

Μέτρα υψηλότερα από αυτά που καταγράφει το «Μνημόνιο», λόγω μεγαλύτερης ύφεσης, χαμηλότερων εσόδων και λήψης μη-μόνιμων μέτρων το 2011.

Αποδεικνύεται, έτσι, για ακόμη μία φορά η αναποτελεσματικότητα του μείγματος οικονομικής πολιτικής.

Πολιτική, η οποία δεν επιτρέπει στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής να πιάσει τόπο, αφού, όλο και περισσότερο, απορροφάται από τη διευρυνόμενη ύφεση.

Συνεπώς, απαιτείται αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής με συγκερασμό της απαραίτητης δημοσιονομικής προσαρμογής και μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

Η Κυβέρνηση οφείλει να κάνει, επιτέλους, τις κατάλληλες αλλαγές, απαλλασσόμενη από το σύνδρομο κατοχής της μοναδικής αλήθειας, για τη θεραπεία των μακροχρόνιων παθογενειών της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, για τις οποίες, άλλωστε, φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης».
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "«Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα υπάρχει δημόσια συζήτηση για τα ευρωομόλογα. Αυτό δεν μας δικαιώνει; Ας συμβάλλουμε όλοι και ας μη φέρνουμε την καταστροφή», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός."

    Αφου αυτη η ιδεα απορριφθηκε απο Σαρκοζι και Μερκελ πως ειναι δυνατον να δικαιωθηκε ο ΓΑΠ?????

    ΓΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]