Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο προϋπολογισμός φέρνει νέους φόρους και διαψεύδει τον Παπανδρέου


O νέος προϋπολογισμός προβλέπει την επιβολή πρόσθετων φόρων 5 δισ. ευρώ και νέες περικοπές δαπανών της τάξεως των 1,5 δισ. ευρώ. Για φέτος προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε 236-238 δισ. ευρώ και σε ονομαστικές τιμές θα είναι υψηλότερο από τις προβλέψεις της τρόικας. Σε πραγματικές τιμές το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 3,5%.
Στο σχέδιο του προϋπολογισμού που τηρεί τις γραμμές του μνημονίου ο βασικός στόχος είναι να συγκρατηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στα 17 δισ. ευρώ (σε απόλυτα μεγέθη) από 18,5 δισ. ευρώ όπου θα ανέλθει φέτος.
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, μεταξύ άλλων, έχουν αποφασιστεί τα εξής:
  • Περικοπές δαπανών
Το 2011 οι αποδοχές- μισθοί και συντάξεις- στο Δημόσιο θα μείνουν παγωμένες. Περιορισμένη εξοικονόμηση θα προέλθει από τη δραστική μείωση των προσλήψεων. Έτσι το βάρος πέφτει και πάλι στις καταναλωτικές δαπάνες, οι οποίες θα «ψαλιδιστούν» κατά 400 εκατ. ευρώ, και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο θα περικοπεί κατά 500 εκατ. ευρώ (μόνο στο εθνικό σκέλος).
Οικονομίες θα υπάρξουν και από την εφαρμογή του νέου συστήματος πληρωμής μισθών Δημοσίου και την περικοπή όλων των αμοιβών πάνω από 6.500 ευρώ τον μήνα. Επίσης προβλέπεται να εξοικονομηθούν περί τα 500 εκατ. ευρώ από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και κυρίως από τον οικονομικό έλεγχο των δημοτικών επιχειρήσεων.
Σημαντική θα είναι η εξοικονόμηση στις δαπάνες των νοσοκομείων και γενικά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όπου τα μέτρα ελέγχου της συνταγογράφησης άρχισαν να αποδίδουν.
  • Αυξήσεις φόρων
Το βάρος πέφτει και πάλι στην αύξηση της φορολογίας. Το μεγαλύτερο έσοδο, 600 εκατ. ευρώ, θα προέλθει από την επιβολή της έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις επί των κερδών του 2009. Το υπουργείο Οικονομικών επίσης περιμένει σημαντικά έσοδα 1,5 δισ. ευρώ από την περαίωση. Επίσης το υπουργείο φιλοδοξεί να εισπράξει 1 δισ. ευρώ επιπλέον από την αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από 11% σε 13%. Από τον Οκτώβριο του 2011 έχει αποφασιστεί να εξισωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτόν στο πετρέλαιο κίνησης. Επίσης σημαντική αύξηση των εσόδων αναμένεται να προέλθει από την επιβολή των νέων τεκμηρίων διαβίωσης.
  • Έσοδα από τα ακίνητα
Σημαντικά θα είναι τα έσοδα από την είσπραξη των προστίμων διατήρησης στα αυθαίρετα κτίσματα σε όλη την Ελλάδα, το τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων και την έμμεση επίπτωση που θα έχει στη φορολογία η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, καθώς θα αυξηθούν η βάση υπολογισμού του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) και τα έσοδα από τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ).
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]