Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Νταβούτογλου έγινε "γεράκι"


Λίγοι θα πρέπει να έχουν απομείνει πλέον, που να αμφιβάλλουν για τον κεντρικό ρόλο του Αχμέτ Νταβούτογλου στο σύστημα εξουσίας που έχει εγκαθιδρύσει στην Τουρκία ο Ταγίπ Ερντογάν. Με ό, τι συνεπάγεται αυτό, για τις σχέσεις της κυβέρνησης των ‘ευρωπαϊστών’ Ισλαμιστών με το κεμαλικό κατεστημένο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και μεταξύ των ίδιων των συνεργατών του άλλοτε δημάρχου της Κωνσταντινούπολης.

Ο ‘εξ ανατολών Κίσινγκερ’ λοιπόν, αποδεικνύει με κάθε στροφή που κάνει στη διπλωματική στρατηγική την οποία αναπτύσσει, ότι ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπήρχε στην πολιτική ζωή της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν θα έπρεπε να τον εφεύρει.

Στο πρόσωπο του ‘διανοούμενου’ Νταβούτογλου, του θεωρητικού του ‘Νέου Σουλτανάτου’, με όρους σύγχρονους και γεωπολιτικά ρεαλιστικούς, η Τουρκία έχει βρει τον Υπουργό Εξωτερικών που γεφυρώνει νοητά την Άγκυρα με τις Βρυξέλλες, αλλά και τα ανά τον κόσμο κέντρα λήψης αποφάσεων. Η δε φυσιογνωμία του, σε πείθει ότι απέναντί σου έχεις έναν, τουλάχιστον αξιόπιστο, συνομιλητή.

Από την προηγούμενη εβδομάδα, οι πληροφορίες-διαρροές από την Τουρκία, έκαναν λόγο για πρόθεση της Άγκυρας να προχωρήσει στην άρση του casus belli απέναντι στην Ελλάδα, με αφορμή το ενδεχόμενο επέκτασης των χωρικών υδάτων της από εδώ πλευράς του Αιγαίου, στα δώδεκα μίλια.

Ο Τύπος και η ηγεσία τοποθετήθηκαν, και περίμεναν. Από την πλευρά των Τούρκων, είχαν μιλήσει σχεδόν όλοι, πλην του ίδιου του Νταβούτογλου. Όπως αποδεικνύεται λοιπόν, ο μαέστρος της τουρκικής διπλωματίας, είχε σχεδιάσει σε βάθος λεπτομέρειας τη στρατηγική του. Μίλησε. Χθες. Λίγο πριν συναντηθεί με τον Έλληνα Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα. Το βράδυ που η Εθνική Ομάδα μπάσκετ της γείτονος υπέταξε τη δική μας, με χαρακτηριστική άνεση.

Και τι είπε ο κ. Νταβούτογλου; Ότι η άρση του casus belli δεν μπορεί να λάβει σάρκα και οστά, καθώς δεν συνιστά μονομερή πράξη. Δηλαδή, θα πρέπει να κάνει και η Ελλάδα μια σημαντική παραχώρηση, όπως για παράδειγμα, να παραιτηθεί του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων της στα 12 μίλια. Πάλι από την αρχή δηλαδή…

Και για να μην είναι αυτή, η τελευταία ανάμνηση της συγκεκριμένης δημόσιας παρέμβασής του, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας έσπευσε να θυμίσει ότι υπάρχει ύφεση στις σχέσεις… πάθους της Αθήνας με την Άγκυρα. Τέτοιο ‘τρίποντο’, ούτε ο Ιλιασόβα δεν θα έβαζε, για να ανακαλέσουμε στη μνήμη μας τον προχθεσινό αγώνα μπάσκετ…

Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]