Τα διλήμματα μίας φασίζουσας ολιγαρχίας
- Η ευθύνη για το αύριο είναι στα χέρια όλων μας που ζούμε στο σήμερα και η δημοκρατία περιμένει από εμάς να την "επαναφέρουμε"... γιατί σήμερα, δεν υπάρχει δημοκρατία
Η φασίζουσα δημοκρατία μας έχει στερήσει από ουσιαστικές επιλογές. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, το οποίο σε καθημερινή βάση επιβεβαιώνεται μέσα από την αντιμετώπιση των πολιτικών κομμάτων στα όσα σήμερα συμβαίνουν. Ο Γιώργος θέλει τον κλέφτη στο σπίτι, ο Αντώνης λέει θα τον διώξει μετά δύο χρόνια, η Αλέκα κάτι φωνάζει αλλά δεν μπορεί να πείσει, ο Αλέξης λέει αυτά που πρέπει αλλά δεν πιστεύει ούτε λέξη, ο Καρατζαφέρης έχει ζαλιστεί από τις κυβιστήσεις... Αυτές είναι οι επιλογές μας. Στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είμαστε ελεύθεροι να διαλέξουμε κάποιον από αυτούς, αφού το σκηνικό τοποθετήθηκε έτσι που να είμαστε χαμένοι -ως πολίτες και ως χώρα- με οποιαδήποτε επιλογή και αν κάνουμε. Την ακέραια ευθύνη γι αυτό το πολιτικό αδιέξοδο την φέρει ακέραια το ίδιο το πολιτικό σύστημα, μηδενός εξαιρουμένου πολιτικού (αφού κανείς ποτέ δεν διαμαρτυρήθηκε για τον "τύπο" της δημοκρατίας) και, δυστυχώς, τον λογαριασμό καλείται να τον πληρώσει ο εκλέξας και ποτέ ο εκλεχθείς...!
Η δύσκολη περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται κυρίως από την αδυναμία των κομμάτων να ανατρέψουν τη δυσαρέσκεια των πολιτών γεγονός που εκφράζεται και μέσα από την αποχή του εκλογικού σώματος από κάθε εκλογική διαδικασία.
Οι συνέπειες αυτή της κατάστασης είναι ότι αφενός τα κόμματα δρομολογούνται σε μια πορεία αποκόμισης πολιτικών οφελών, αφετέρου οι πολίτες να απέχουν από κάθε προσπάθεια δημιουργικής δράσης σε πολιτικοκοινωνικό επίπεδο.
Με αυτά και με άλλα, η χώρα έχει χωριστεί σε τρεις κόσμους.
Ο ένας είναι αυτός της εξουσίας, μιας εξουσίας που μέσω της δημιουργίας μύθων και ψευδαισθήσεων προσπαθεί να διασωθεί.
Ο δεύτερος είναι ο κόσμος του μόχθου που προσπαθεί να επιβιώσει.
Και τέλος υπάρχει ο τρίτος κόσμος που δεν τον ενδιαφέρει το αποτέλεσμα επειδή δεν συμμετέχει.
Η ευθύνη για την αποχή δεν ανήκει στους πολίτες ανήκει στα κόμματα, στις πολιτικές πρακτικές που υπηρετούν και στα πρόσωπα που επιλεγούν, παρά την κρίση, σε ένα μεγάλο ποσοστό αναπαράγουν φθαρμένα πρότυπα.
Και το ερώτημα που τίθεται είναι:
- Μπορεί κάποιος με διαφορετική πολιτική κουλτούρα από αυτή του πολιτικού περιβάλλοντος σε περιφερειακό επίπεδο, μιας και μιλάμε για αυτοδιοίκητες εκλογές, να ψηφίσει φθαρμένα πρότυπα;
Ας δούμε και μερικά στοιχεία.
2004
Νέα Δημοκρατία 3.359.058 45,36%
ΠΑΣΟΚ 3.002.531 40,55%
——
ΑΠΟΧΗ 2.326.025 23,50%
ΑΚΥΡΑ/ΛΕΥΚΑ 166.667 1,68%
————————————–
2009
ΠΑΣΟΚ 3.012.373 43,92%
Νέα Δημοκρατία 2.295.967 33,48%
——
ΑΠΟΧΗ 2.888.906 29,08%
ΑΚΥΡΑ/ΛΕΥΚΑ 186.137 2,64%
Μόλις 9.842 ψήφοι, χωρίζουν ένα ηττημένο πανηγυρικά ΠΑΣΟΚ του 2004, με ένα κερδισμένο, επίσης πανηγυρικά το 2009.
Απίστευτο αλλά αληθινό.
Την ίδια στιγμή (σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ) κάποιοι προσπαθούν να ξαναβιάσουν την κοινή λογική, προσπαθώντας να μας πείσουν πως ο Γιώργος θα έπρεπε να έχει 800 συμβούλους (έτσι γίνεται σε όλα τα κράτη στην Ευρώπη)... και δεν πρέπει να ασχολούμαστε με τους λίγους επιπλέον που "παίρνει" ο Γιώργος, για να σκέφτονται αυτοί γι αυτόν, αφού ο ίδιος έχει να ασχοληθεί με την οργάνωση του προγράμματός του για... τις φθινοπωρινές και χειμερινές του διακοπές (πληροφορίες αναφέρουν πως ενημερώνει συνεχώς και ένα πρόγραμμα - σχέδιο διαφυγής, σε περίπτωση που δεν καταλάβουμε εμείς οι άθλιοι Έλληνες το καλό που θέλει να μας κάνει... εξασφαλίζοντάς μας το μέλλον, αφού θα μπορούμε να είμαστε βέβαιοι πως οι "αφέντες" θα μας δίνουν ένα κομμάτι ψωμί...!). Με λίγα λόγια, η προπαγάνδα ρίχνει ακόμη και τις μάσκες της για να στηρίξει τον "πρίγκηπα" του ΔΝΤ...
Κάποιοι συνηθίζουν να λένε πως η "κάλπη είναι γκαστρωμένη και δεν ξέρεις τι θα βγάλει"... Λάθος! Αυτό σήμερα δεν ισχύει. Όλοι γνωρίζουν ότι θα βγάλει ένα ακόμη εκτρωματικό πολιτικό σύστημα, παραλλαγμένη συνέχεια του προηγούμενου. Το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να κατανοήσουμε πως ιδιαίτερα στην σημερινή εποχή, είναι δυνατόν να υπάρξει δημοκρατία, άμεση και με πλήρη ευθύνη των πολιτών, οι οποίοι θα καλούνται να αποφασίσουν για τα ουσιώδη που απασχολούν την χώρα. Το σημερινό "μόρφωμα" μόνο βλαπτικές ενέργειες και παρενέργειες προσέφερε. Οι "αντιπρόσωποι" (γιατί έχουμε δημοκρατία αντιπροσώπων και όχι εκπροσώπων) των συμφερόντων, αποφασίζουν για εμάς, στερώντας μας ακόμη και το δικαίωμα του δημοψηφίσματος. Αποφασίζουν και διατάσσουν... Και όμως... Μέσα από την σύγχρονη τεχνολογία, όλοι μας θα μπορούσαμε να οργανώσουμε και να συμμετέχουμε σε μία δημοκρατία των πολιτών και όχι των κοσμοπολιτών... Ας το σκεφτούμε... Ψήφος μέσα από τον υπολογιστή, που σήμερα βρίσκεται μέσα σε όλα τα σπίτια (ή σχεδόν σε όλα).
Ερχόμενοι στο ζητούμενο, δηλαδή, να ψηφίσουμε και όχι να απέχουμε, προκειμένου να στηρίξουμε την Δημοκρατία, σεβόμενοι τους θεσμούς της, η ερώτηση είναι διπλή: Θεσμούς που εξυπηρετούν ποιόν και για ποιά δημοκρατία μιλάμε; Για τη δημοκρατία του Γιώργου και του μνημονίου; Μιλάμε για τον κλέφτη που αυτή τη στιγμή υπάρχει μέσα στο σπίτι μας και κάποιοι κάνουν σχέδια να τον βγάλουν... κάποια στιγμή; Ποιά στιγμή; Όταν θα τα έχει πάρει όλα;
Λίαν συντόμως, οι Έλληνες καλούνται στην κάλπη για να αποφασίσουν. Το ζητούμενο όμως είναι, προηγουμένως να σκεφτούν αυτό που θα αποφασίσουν. Και ρωτώ: Θα μας αφήσουν να σκεφτούμε ή μας ετοιμάζουν εκπλήξεις (τακτική αποπροσανατολισμού) και διάφορες έμμεσες πιέσεις (ψυχολογικού χαρακτήρα) για να μας "φέρουν εκεί που θέλουν";
Η φασίζουσα δημοκρατία με χαρακτηριστικά ολιγαρχίας είναι εδώ. Εμείς, αλήθεια, πού βρισκόμαστε;
Κωνσταντίνος
Υ.Γ.: Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα (όπως η Θράκη) που η αποχή θα είναι εθνική αυτοκτονία...
Από τα ποιο αξιόλογα άρθρα που έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό για το θέμα της ψήφου το οποίο είναι όντως μείζονος σημασίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε λίγα λόγια η παρουσίαση του είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.
Σίγουρα όλοι αυτοί που είμαστε Δημοκράτες με το να πάρουμε μια απόφαση όπως είναι η αποχή είναι περισσότερο δύσκολη από όσο φαίνεται και αυτό διότι δεν υπάρχει Δημοκρατία.
Αναφέρεις παραπάνω ότι η αποχή διαφημίζεται εντέχνως, ίσως να έχεις δίκιο ίσως και όχι, θα την πολεμήσουν πολύ σκληρά διότι χρειάζονται συνενόχους.
Όπως φαίνεται και στα στοιχεία που παραθέτεις το άκυρο και το λευκό ενώ στην ουσία είναι διαφορετικές επιλογές παρουσιάζονται σαν κοινή, με το λευκό δηλώνεις ότι είσαι με τους πολλούς, με την επικρατέστερη επιλογή δηλαδή, αντιθέτως το άκυρο είναι λάθος στο ψηφοδέλτιο, από μορταδέλα μέσα στο φάκελο μέχρι ένα μήνυμα που θέλεις να περάσεις κατά αυτόν τον τρόπο, όπως και να έχει δηλώνει διαφορετικές απόψεις, πράγμα που δεν γίνεται εφόσον παρουσιάζονται σε κοινό ποσοστό.
Το ποσοστό της αποχής έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, ενώ σημαίνει κάτι πολύ απλό, στις μέρες μας λειτουργεί με σύνθετο τρόπο. Παλαιότερα το ποσοστό της αποχής ήταν ο δείκτης ο οποίος έδειχνε,πόσος κόσμος δεν ψηφίζει, για λόγους όπως ήταν π.χ. η απόσταση. Σήμερα μπορούμε να πούμε ότι αυτό συμβολίζει; Εφόσον η απόσταση δεν είναι πλέον πρόβλημα! Άρα τι συμβολίζει;
Το ποσοστό της αποχής συμβολίζει το ποσοστό των πολιτών το οποίο έχει πάρει της αποφάσεις του:
α) Όλοι οι πολιτικοί ανεξαιρέτως, είναι υπεύθυνοι για το σημερινό χάλι της αγαπημένης μας Ελλάδας.
β) Το ΔΝΤ να φύγει πάραυτα.
γ) Να δικαστούν όλοι οι υπεύθυνοι.
Το ποσοστό της αποχής στις μέρες μας, για το λόγο ότι εκφράζει μοναδικό αριθμό πολιτών – όχι όπως λευκό/άκυρο- έχει μεταλλαχτεί σε μια συγκεκριμένη, συνειδητοποιημένη μή διαπραγματεύσιμη άποψη.
Ίσως δια της απουσίας να στηρίζεται αυτή η κατάσταση γι΄αυτό θα συμφωνήσω μαζί σου, ότι η φασίζουσα δημοκρατία με χαρακτηριστικά ολιγαρχίας είναι εδώ, σκεφτείτε τι θα γίνει όταν οι Δημοκράτες επιστρέψουμε!
Υ.Γ.: Παλαιότερα λέγανε ότι όποιος δεν ψηφίζει στις εκλογές θα αντιμετωπίσει κυρώσεις από τον νόμο, όπως είναι μη έκδοση διαβατηρίου. Είμαι σίγουρος ότι σας είναι πολύ γνωστό, βλέπετε τι καλά δουλεύει η προπαγάνδα, ακόμα και σήμερα υπάρχουν συμπολίτες μας που το πιστεύουν.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Το κουστούμι είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους. Άν τα λευκά και τα άκυρα ακύρωναν έδρες, ναι, δεν θα ψήφιζα από άποψη. Τώρα η αποχή δεν είναι έκφραση άποψης. Και νομίζω ότι θα περιμένουν τα αποτελέσματα των εκλογών για να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο ανάλογα. Πάλι σε στημένο παιχνίδι θα μας οδηγήσουν και στις επόμενες βουλευτικές με αυτόν τον τρόπο.
ΑπάντησηΔιαγραφή