Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οικονομική αστυνομία ετοιμάζει ο σοσιαλιστής Παπανδρέου

  • Μια νέου είδους υπηρεσία – πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα – ετοιμάζεται να μπει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος
Στο υπουργείο προστασίας του πολίτη επανδρώνουν με γρήγορους ρυθμούς το ελληνικό IRS για το οικονομικό και ηλεκτρονικό έγκλημα. Ο στόχος η συγκεκριμένη υπηρεσία να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου δεν επιτεύχθηκε, καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες του Capitaltax -δεν υπήρξε το απαιτούμενο ενδιαφέρον από ειδικευμένους οικονομολόγους . Έτσι, από τους 100 ειδικούς αστυνομικούς, που θα στελεχώσουν το νέο σώμα, έχουν ήδη προσληφθεί οι 65 από τους κλάδους των μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών και της πληροφορικής και θα υπάρξει νέα προκήρυξη για τον αμιγώς οικονομικό τομέα. Όλοι αυτtaxί θα περάσουν από τη Σχολή Ασφάλειας. Εκεί, θα λάβουν ταχύρρυθμη πρακτική εκπαίδευση, στα αμερικανικά πρότυπα του IRS, ώστε να αποκτήσουν την τεχνογνωσία και να μάθουν τις μεθόδους αποκάλυψης και εξάρθρωσης των δύο αυτών εγκλημάτων, όπως γίνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στόχος του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είναι οι 100 αυτοί Ράμπο να αποτελέσουν στην ουσία την «εμπροσθοφυλακή» στον πόλεμο με την οικονομική μαφία. Πού θα επικεντρώσει την προσοχή του το νέο σώμα;
Σε πέντε συγκεκριμένους τομείς, που θα αποτελέσουν και το αντικείμενο των ισάριθμων πέντε τμημάτων του σώματος. Πρόκειται για το:
- Τμήμα Οικονομικών Ερευνών. Πρόκειται για την αιχμή του δόρατος της νέας υπηρεσίας. Θα ασχολείται με κάθε είδους έρευνες, με στόχευση κυρίως τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής, όπου απαιτείται η ενεργοποίησή του, ερευνώντας ύποπτο πλουτισμό, αναντιστοιχία εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, κινήσεις λογαριασμών.
- Τμήμα Ξεπλύματος Χρήματος και Κατασχέσεων. Θα εντοπίζει τους δρόμους μεταφοράς και διακίνησης του μαύρου χρήματος, τις πηγές προέλευσής του και θα προχωρά σε δήμευση περιουσιών, όπου χρειάζεται.
- Τμήμα Απατών και Πλαστογραφίας.
- Τμήμα Παιγνίων, με στόχο τον παράνομο τζόγο και έμφαση κυρίως στο διαδίκτυο.
- Τμήμα Έργων Τέχνης και Αρχαίων.
Συνολικά, η στόχευση αφορά σε υποθέσεις:
απιστίας, απάτης, εκβίασης, καταδολίευσης δανειστών, χρεοκοπίας, πλαστογραφίας, τοκογλυφίας, υπεξαγωγής εγγράφων, δωροδοκίας, νόθευσης και παραβίασης του απορρήτου.
Επίσης, παραβίασης της νομοθεσίας περί επιταγών, συναλλαγματικών, αξιόγραφων εμπορικών εταιριών, της νομοθεσίας περί πνευματικής ιδιοκτησίας, της νομοθεσίας περί το νόμισμα και την προστασία των καταναλωτών, της νομοθεσίας περί παιγνίων, στοιχημάτων, εράνων, καζίνων και ιπποδρομιών καθώς και για το χειρισμό υποθέσεων κλοπών και παράνομης εμπορίας έργων τέχνης και αρχαιοτήτων.
Στην ουσία, η υπηρεσία αυτή θα αποτελέσει ένα μέρος του ευρύτερου μηχανισμού κατά της φοροδιαφυγής και των παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων, αφού θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή και με τις υπόλοιπες υπηρεσίες του δημοσίου και, συγκεκριμένα, το ΣΔΟΕ, τα τελωνεία και την Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Και δεν είναι μόνο αυτό. Θα δημιουργηθεί ειδικό γραφείο, που θα συνδέει το νέο σώμα με την Interpol και τη Europol, ώστε να υπάρχει άμεση ανταλλαγή πληροφοριών και συνεργασία, όταν κρίνεται απαραίτητο.
Πέραν, όμως, όλων αυτών, στο στόχαστρο μπαίνουν και οι επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί. Συγκεκριμένα, αναδιαρθρώνεται και αναβαθμίζεται ο ρόλος και διευρύνονται οι αρμοδιότητες της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να εντοπίζονται άμεσα τα όποια κρούσματα διαφθοράς στο Δημόσιο.

Σχόλιο: Η οικονομική αστυνομία θα μπορεί να ερευνά βουλευτές, υπουργούς και πρωθυπουργούς, πρώην και νυν ή δημιουργείται για να επιτεθεί στο πορτοφόλι των "μικρομεσαίων" ελλήνων πολιτών;


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]