Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Kυπριακό: Άδοξο τέλος στις συνομιλίες πριν προλάβουν να αρχίσουν

  • Σοβαρή κρίση στις συνομιλίες, πριν καλά -καλά αρχίσουν. Η δεύτερη συνάντηση Χριστόφια-Έρογλου που άρχισε με καθυστέρηση μιας ώρας είχε άδοξο τέλος και διάρκεια μόλις 15 λεπτών!
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εγκατέλειψε τις συνομιλίες ζητώντας αναβολή μέχρι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό όπως είπε. Αιτία της κρίσης ήταν οι δηλώσεις του Έρογλου ότι δεν αποδέχεται ως βάση διαπραγμάτευσης το πλαίσιο που συμφωνήθηκε μεταξύ Χριστόφια - Ταλάτ και εισηγείται και ο ΓΓ του ΟΗΕ.
"Η αναβολή της σημερινής συνάντησης στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών κρίθηκε αναγκαία από την ελληνοκυπριακή πλευρά ώστε να μην υπάρξει αδιέξοδο και κρίση, μετά τις πρόσφατες δημόσιες δηλώσεις του Ντερβίς Ερογλου, οι οποίες αμφισβητούν τη βάση των συνομιλιών", τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιστρέφοντας στο Προεδρικό από το χώρο όπου πραγματοποιούνται οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, μετά την αναβολή της σημερινής συνάντησης.
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε πως θα ήταν καλύτερο να αποφευχθεί η συνάντηση με τον κ. Ερογλου, να καθίσουν ξανά οι σύμβουλοί τους, Γιώργος Ιακώβου και Κουντρέτ Οζερσάι και να συζητήσουν αυτό το θέμα, «γιατί εμείς δεν μπορούμε να καθίσουμε στις συνομιλίες και να πούμε δεν συμβαίνει τίποτε».
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξήγησε εξάλλου πως ο κ. Ερογλου είχε ξεκινήσει από το γραφείο του για το χώρο των συνομιλιών πριν υπάρξει συνεννόηση για αναβολή της σημερινής συνάντησης και όταν ο ίδιος ο Πρόεδρος ειδοποιήθηκε ότι ο Τ/κ ηγέτης είχε φτάσει στο χώρο των συναντήσεων από σεβασμό μετέβη και ο ίδιος ο κ. Χριστόφιας εκεί.
"Κουβεντιάσαμε λίγο πάνω σε αυτή τη διαδικασία και έχει γίνει αποδεκτή και από δικής του πλευράς", ανέφερε ο κ. Χριστόφιας.
Πληροφορίες, αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ζήτησε όπως ο Έρογλου ξεκαθαρίσει τι εννοούσε με τις δηλώσεις του ότι δεν αποδέχεται το συμφωνημένο πλαίσιο για να πάρει την απάντηση ότι ο ΄Ερογλου δεν μπορούσε να το πράξει αυτό γιατί δέχεται αφόρητες πιέσεις από την εσωτερική αντιπολίτευση του κόμματος του.
Σύμφωνα με όσα λέχθηκαν κατά την διακοπή των συνομιλιών, οι σύμβουλοι Χριστόφια - Έρογλου θα συναντηθούν στις 2.30 για να συζητήσουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναχώρησε από το χώρο των συνομιλιών, με τη φειδωλή δήλωση «προσπαθούμε να μην έχουμε εμπλοκή».
Σε ερώτηση εάν υπάρχει εμπλοκή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε: «Προσπαθούμε να μην έχουμε εμπλοκή».
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έφθασε στις συνομιλίες με μία ώρα καθυστέρηση και μετά από 15 λεπτά αναχώρησε ο κ. Ερογλου από τη συνάντηση, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους «θα τα πούμε μετά».
Οπως δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, την αναβολή της σημερινής συνάντησης μεταξύ των δύο ηγετών είχε ζητήσει το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.
Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι γύρω στις 09:50 ο σύμβουλος του Προέδρου Χριστόφια, Γιώργος Ιακώβου, του τηλεφώνησε, λέγοντάς του ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πιστεύει ότι θα ήταν καλύτερο η συνάντηση των ηγετών να αναβληθεί και αντί αυτού, σήμερα το πρωί να συναντηθούν οι σύμβουλοι των δύο ηγετών.
Ο κ. Ντάουνερ δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να σταματήσουν την πομπή του κ. Ερογλου εγκαίρως, και αντιλαμβανόμενος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι ο κ. Ερογλου είχε ήδη φθάσει στο χώρο των συνομιλιών, έστειλε μήνυμα ότι θα έρθει και θα συναντήσει τον κ. Ερογλου.
Σύμφωνα με τον κ. Ντάουνερ, οι εκπρόσωποι των δύο ηγετών θα συναντηθούν στις 2.30 το απόγευμα.
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι λέχθηκε κατά τη σύντομη συνάντησή τους, ο κ. Ντάουνερ είπε πως η συζήτηση ήταν πολύ φιλική ωστόσο, παρέπεμψε στους δύο ηγέτες για τα περαιτέρω.
Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]