Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι κύριε Παπανδρέου...

  • Μήπως κάποιος πρέπει να θυμίσει στους κυβερνώντες πως η ενασχόληση με τους αριθμούς τους έχει κάνει να ξεχάσουν πως υπάρχουν άνθρωποι, έλληνες πολίτες, που θα υποφέρουν τα πάνδεινα για να διορθωθούν οι δείκτες που κάποια "νούμερα" της πολιτικής ζωής επέβαλαν στην χώρα;
  • Μήπως κάποιος πρέπει να θυμίσει στον κύριο Παπανδρέου - Τσολάκογλου πως η έλλειψη κοινωνικής πολιτικής είναι χαρακτηριστικό απολυταρχικών και άλλων μη δημοκρατικών πολιτευμάτων;
  • Ως πότε η πολιτική και οι πολιτικοί αυτής της χώρας θα συνεχίζουν να αγνοούν τον βασικό λόγο ύπαρξης των κυβερνήσεων, που δεν είναι άλλος από την προστασία και την ευημερία των πολιτών;
Του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου
Εκείνο που ποτέ δεν υπολογίζουν οι "μοντελάκηδες" των διεθνών οργανισμών ή οι οικονομέτρες (συνήθως) σύμβουλοι των κυβερνήσεων, όπως καλή ώρα και του Γ.Α.Π., είναι ότι στην οικονομία πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι. Και αυτό αποτελεί μία εντελώς απρόβλεπτη παράμετρο που μπορεί να οδηγήσει σε θεωρίες ανατροπής και συμβατές μόνο με εκείνη του… χάους.
Ο μέσος Έλληνας δεν ξύπνησε την Κυριακή το πρωί και έπεσε από τα σύννεφα καθώς είδε να χάνονται τα τρομακτικά προνόμια και η υπερπολυτελής διαβίωσή του. Το μέσο νοικοκυριό δεν καλείται να απολέσει μία… νιρβάνα. Τα νοικοκυριά βρίσκονται σε δεινή θέση για πάρα πολλά χρόνια Και σε αυτή την κοινωνία που σταδιακά στριμωχνόταν όλο και περισσότερο για περνούν καλά οι ολίγοι, έρχεται τώρα η κυβέρνηση του ΔΝΤ να επιβάλλει ακόμη πιο σκληρά μέτρα.
Και εκεί είναι που θα χάσουν την αίσθηση και θα κινδυνεύσουν τα πάντα να ανατραπούν. Γιατί όταν… ασελγείς επί… πτωμάτων κάνοντας επί δεκαετίες τα στραβά μάτια σε εκείνους που οδήγησαν είτε μέσω της φοροδιαφυγής είτε μέσω της διαφθοράς την χώρα στο σημερινό χάλι, τότε αυτό μπορεί να σου γυρίσει μπούμεραγκ και πολύ άσχημα μάλιστα. Με ότι αυτό μπορεί να σημάνει.
Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά στα στοιχεία για την κατάσταση στην Ελλάδα των σπάταλων και προκλητικά πλούσιων κατοίκων, όπως οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι τα έχουν παρουσιάσει. Και ελαφρύνετέ τα όσο θέλετε συνεκτιμώντας και τα "κρυφά" στοιχεία που δεν έχουν δηλωθεί. Το συμπέρασμα δεν θα αλλάξει και πολύ.
Στις αρχές του χρόνου, η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τα όρια φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έρευνα έγινε με βάση τα εισοδήματα του 2008.
Η Ελλάδα λοιπόν εμφάνιζε το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων που ζουν στα όρια της φτώχειας μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, το οποίο ανέρχεται στο 14% ως προς το παραγωγικό δυναμικό των Ελλήνων εργαζομένων άνω των 18. Ο μέσος όρος για την Ε.Ε. είναι στο 8%. Το υψηλό ποσοστό της Ελλάδα αποδόθηκε από την Eurostat στους πολύ χαμηλούς μισθούς, στην αύξηση της μερικής απασχόλησης και στον υψηλό αριθμό ανειδίκευτων εργαζομένων.
Σημειώστε ότι χώρας μας αναδείχθηκε αρνητικός πρωταγωνιστής και στην παιδική φτώχεια με ποσοστό 23%, έναντι ευρωπαϊκού μέσου όρου στο 20%.
Σε ότι αφορά στο σύνολο του πληθυσμού, το 20% των Ελλήνων ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, ποσοστό που μαζί με αυτό της Ισπανίας είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη και τέταρτο μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση των "27", μετά από τη Λετονία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Να προσθέσουμε και τα στοιχεία της ΕΣΥΕ όπου στην επαρχία και ειδικότερα στις "αραιοκατοικημένες" περιοχές οι έξι στους δέκα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς το σχετικό ποσοστό φθάνει το 63%. Η Στατιστική Υπηρεσία υπολόγισε ότι τα νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας υπολογίζονται σε πάνω από 800.000 και τα μέλη τους σε πάνω από 2 εκατομμύρια.
Σε αυτά τα στοιχεία προσθέστε ότι ο συνολικός δανεισμός των ελληνικών νοικοκυριών κυμαίνεται στα 120 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 50% του ΑΕΠ. Από αυτά, περίπου τα 81 δισεκατομμύρια είναι στεγαστικά δάνεια και τα 36 δισεκατομμύρια καταναλωτικά και πιστωτικές κάρτες.
Με βάση τα στοιχεία αυτά, το μέσο χρέος για καθένα από τα 2.500.000 νοικοκυριά, ανέρχεται σε 48.000 ευρώ...
Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]