Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Γκάφα» με το φορολογικό άδειασε τα κρατικά ταμεία

  • Οι εισπράξεις ΦΠΑ τον Απρίλιο σημείωσαν αύξηση 7,8%, όμως στο σύνολο του τετραμήνου παραμένουν μειωμένες κατά 3,8%
Οι επιχειρήσεις αξιοποίησαν παράθυρο για εκπρόθεσμες δηλώσεις χωρίς πρόστιμα
Κάτω από το στόχο που έχει τεθεί φέτος για αύξηση των συνολικών εσόδων του κράτους κατά 9,2% κινήθηκαν οι εισπράξεις του Δημοσίου τον Απρίλιο, παρά το γεγονός ότι τα έσοδα που βεβαιώθηκαν τον περασμένο μήνα από τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ που υπέβαλαν για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους οι 800.000 μικρομεσαίοι επιτηδευματίες με βιβλία α’ και β’ κατηγορίας ήταν αυξημένα κατά 25% λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης που είχε στους πολίτες το μέτρο των αποδείξεων!
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, τα συνολικά έσοδα του κράτους, προ επιστροφών φόρου, αυξήθηκαν κατά 5,9% τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με τα έσοδα του αντίστοιχου περυσινού μήνα.
Το ποσοστό αύξησης είναι χαμηλό σε σχέση με τη φετινή ετήσια πρόβλεψη για αύξηση των εισπράξεων του κράτους κατά 9,2%. Η υστέρηση οφείλεται σε μια «γκάφα» της κυβέρνησης, η οποία επέτρεψε σε εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους επιτηδευματίες να υποβάλουν τις χρεωστικές περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του πρώτου τριμήνου του 2010 εκπρόθεσμα (από τις 26 Απριλίου και μετά κι όχι μέχρι τις 23 Απριλίου) και να καταβάλουν τον οφειλόμενο ΦΠΑ σε 6 μηνιαίες δόσεις και με πολύ χαμηλή συνολική προσαύξηση της τάξης του 3%. Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, συμβουλευόμενοι από τους λογιστές τους, επέλεξαν δηλαδή να μην υποβάλουν εμπρόθεσμα μέχρι 23/4 τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ του α’ τριμήνου, ώστε να αποφύγουν να πληρώσουν τον ΦΠΑ εφάπαξ ή με προκαταβολή του 30% και το υπόλοιπο σε 2 μηνιαίες δόσεις!
Εκμεταλλεύθηκαν τη ρύθμιση-σκάνδαλο που επιτρέπει την εκπρόθεσμη υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ και την καταβολή του φόρου σε 6 μηνιαίες δόσεις με πολύ χαμηλή προσαύξηση. Απέφυγαν έτσι να καταβάλουν άμεσα τα πολύ αυξημένα σε σύγκριση με τον περυσινό Απρίλιο χρεωστικά ποσά ΦΠΑ που προέκυπταν από τις περιοδικές δηλώσεις τους, με αποτέλεσμα τα ταμεία του κράτους να στερηθούν πολύτιμα έσοδα και οι εισπράξεις του φετινού Απριλίου να μην κινηθούν όπως θα ήθελε το υπουργείο Οικονομικών.
Τώρα, πλέον τα αυξημένα -λόγω και της εφαρμογής του μέτρου των αποδείξεων-βεβαιωθέντα ποσά ΦΠΑ για το πρώτο τρίμηνο θα εξοφληθούν σταδιακά τους επόμενους μήνες!
Τελικά, οι εισπράξεις ΦΠΑ τον Απρίλιο σημείωσαν αύξηση 7,8%, όμως στο σύνολο του τετραμήνου παραμένουν μειωμένες κατά 3,8%.
Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]