Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Κύπρος στον κλωβό της ελληνικής κρίσης

  • Η δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα και η συνακόλουθη υπαγωγή της σ’ ένα καθεστώς εξάρτησης από τις χώρες της Ευρωζώνης δημιουργούν έντονο προβληματισμό όσον αφορά στην ικανότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να προωθεί και να προασπίζει με επάρκεια τα εθνικά συμφέροντα
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν, δεδομένης της συνύφανσης της οικονομίας με την πολιτική, ότι η ένταξη της Ελλάδας σ’ ένα δαιδαλώδες πλέγμα διεθνών οικονομικών εξαρτήσεων πολύ πιθανόν να έχει αρνητικές πολιτικές επιπτώσεις στα εθνικά θέματα. Ουκ ευάριθμοι είναι, επίσης, όσοι θεωρούν αυτή την εξέλιξη αναπόδραστη.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η δυνατότητα της Ελλάδας να συνεχίσει να παρέχει στην Κύπρο την ίδια αποτελεσματική στήριξη όπως στο παρελθόν, ιδία σ’ αυτή την κρίσιμη καμπή του Κυπριακού, τίθεται υπό έντονη αμφισβήτηση, αν και, σε καθαρά τυπικό επίπεδο, η θεσμική υπόσταση της χώρας εντός της Ε.Ε. παραμένει η ίδια.
Πόσο, όμως, μπορεί πια η Ελλάδα να προωθήσει και να πείσει για τις θέσεις της ή να αποκρούσει με αποτελεσματικότητα μεθοδεύσεις επικίνδυνες για τα εθνικά θέματα, και ειδικότερα για το Κυπριακό, με υποβαθμισμένο, εκ των πραγμάτων, το διεθνή της ρόλο;
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο - αναλυτή Στέλιο Πλατή, η οικονομική εξάρτηση της χώρας από την Ε.Ε. δεν μπορεί να μην έχει πολύμορφες και σημαντικές επιπτώσεις και στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται τα εθνικά ζητήματα και συμφέροντα.
«Ήδη, παρατηρήσαμε τη ζημιά που υπέστη η Ελλάδα, μόνο και μόνο από την καθυστέρηση που επέδειξε η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ να ανάψει το πράσινο φως για την οικονομική βοήθεια, κι αυτό είναι ένα παράγωγο της εξάρτησης», σημειώνει, επισημαίνοντας πως σε μια διεθνή σκηνή που πολιτική και οικονομία συμπλέκονται και οι οικονομικές πολιτικές αποτελούν μια πολύ καθοριστική πτυχή των διεθνών σχέσεων, οι επιπτώσεις δεν μπορεί παρά να είναι αναπόδραστες.
Πηγή


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]