Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Αλβανία δεν δέχεται την συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα με την Ελλάδα

  • Το Συνταγματικό Δικαστήριο των Τιράνων αγνοώντας διεθνείς συνθήκες λειτούργησε με πολιτικά κριτήρια, κάτω από αφόρητες πιέσεις και τελικά ξεγύμνωσε την ανικανότητα της εξωτερικής πολιτικής του Παπανδρέου
Η εξέλιξη αυτή μόνο αρνητική μπορεί να χαρακτηριστεί για την ελληνική εξωτερική πολιτική, αφού η Ελλάδα εμφανίζεται πλέον ως χώρα προβληματική επί των σχέσεών της με τις γειτονικές Αλβανία και Τουρκία, στο θέμα των συμφωνιών επί υφαλοκρηπίδας. Το μέγεθος της ευθύνης που βαραίνει τον ίδιο τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου (αφού είναι και υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας) προσωπικά, αμαυρώνει την ικανότητά του να αντιληφθεί τις εξελίξεις και τους σχεδιασμούς όλων εκείνων για τους οποίους ο ίδιος τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση.
Mια ιδιαίτερα αρνητική απόφαση για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις έλαβε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας κρίνοντας με “ομόφωνη απόφασή του ασυμβίβαστη με το Σύνταγμα την ελληνοαλβανική συμφωνία για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των άλλων θαλάσσιων περιοχών”. Είναι μία απόφαση προϊόν διεργασιών στο παρασκήνιο με ισχυρό ρόλο της τουρκικής πρεσβείας στα Τίρανα.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο περιεχόμενο της συμφωνίας, καθώς και ότι η αλβανική αντιπροσωπεία δεν είχε πλήρη εξουσιοδότηση από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για διαπραγματεύσεις.
Επιπλέον, έκανε λόγο για ανεπάρκεια των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου σχετικά με την κατανομή των θαλάσσιων περιοχών μεταξύ των δύο χωρών, προκειμένου να επιτευχθεί ένα δίκαιο και έντιμο αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με την απόφαση, η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη τα νησιά ως ειδικές περιπτώσεις κατά την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών.
Η ελληνοαλβανική συμφωνία αποτέλεσε ίσως την σημαντικότερη επιτυχια της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείο Εξωτερικών και σίγουρα η εξέλιξη αυτή “χρεώνεται” στη νυν υγεσία που καθυστέρησε αδικαιολόγητα να επικυρώσει την συμφωνία πριν το τουρκικό λόμπι στα Τίρανα και οι εθνικιστικοί κύκλοι οργανώσουν την ανατροπή μιας απόφασης που έκλεινε μία εκκρεμότητα δεκαετιών.
Τέλος, ίσως αξίζει να υπενθυμίσουμε πως παλαιότερες έρευνες για πετρέλαιο στα νησάκια βόρεια της Κέρκυρας ήταν θετικές, με αναφορές πλούσιων κοιτασμάτων πετρελαίου. Και για άλλη μία φορά, μετά το Αιγαίο, κάποιο κράτος εμφανίζεται για να εμποδίσει προκλητικά την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει -και ούτε αναμένεται να υπάρξει- καμία απάντηση από την ελληνική πλευρά, η οποία αρκείται στο ρόλο του θεατή ή σε άλλες περιπτώσεις οι αρμόδιοι υπουργοί ή υφυπουργοί (π.χ. Δρούτσας) αρέσκονται σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις αντί της ανάληψης ευθύνης της πολιτικής εργασίας που η πολιτεία τους έχει επιφορτίσει...



Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]