Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η κυβέρνηση Ερντογάν τρέμει την διαρροή προσωπικών δεδομένων εν όψει Ευρώπης

Ανύπαρκτο πλαίσιο προστασίας των πολιτών

Όταν στη Γερμανία ανακαλύφθηκε ότι τα προσωπικά δεδομένα μπορούν να πουληθούν εύκολα μέσω διαδικτύου το ζήτημα της ασφάλειας δεδομένων ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα. Όμως σύμφωνα με ειδικούς τα πράγματα δεν είναι πολύ διαφορετικά και στην Τουρκία. Το εμπόριο προσωπικών δεδομένων είναι εξίσου διαδεδομένο και στην Τουρκία.
Στην Γερμανία οι δημοσιογράφοι που ερεύνησαν το εμπόριο προσωπικών δεδομένων αποκάλυψαν ένα νέο σκάνδαλο. Έπειτα από μερικές ώρες προσπάθειας στο διαδίκτυο οι Γερμανοί δημοσιογράφοι απέδειξαν ότι αυτά τα δεδομένα μπορούν εύκολα να αγοραστούν σε αντάλλαγμα με μερικές εκατοντάδες ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί σημειώνουν ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις στην ασφάλεια δεδομένων και στην Τουρκία. Η δικηγόρος Τζεϊντά Άκαϊντίν η οποία είναι μέλος του Συλλόγου Πληροφορικής της Τουρκίας αφού σημείωσε ότι η πώληση των ηλεκτρονικών διευθύνσεων είναι πολύ διαδεδομένη στην Τουρκία δήλωσε χαρακτηριστικά «Δυστυχώς η κλοπή δεδομένων είναι σε υψηλά επίπεδα».
Η Τουρκία μετά από την Ρωσία και την Κίνα είναι η τρίτη χώρα που υπάρχουν περισσότεροι χάκερ (πειρατές του διαδικτύου) και μια από τις χώρες που πουλιούνται τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων. Η δικηγόρος Τζεϊντά Άκαϊντίν η οποία ερεύνησε τις αιτίες αυτού του γεγονότος λέει τα εξής:
«Στη χώρα μας δεν έχει καθιερωθεί ακόμα η άποψη ότι αυτό το πράγμα είναι έγκλημα. Όσους νόμους και να θεσπίσετε, όσους κανόνες και να βάλατε δεν είναι εύκολο να τους εφαρμόσετε εφόσον η κοινωνία δεν τους ενστερνίζεται».
Ενώ το νομοσχέδιο περί Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων στην Τουρκία περιμένει εδώ και ένα χρόνο στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση Τουρκίας. Ο σκοπός του νομοσχεδίου είναι η επίβλεψη της ασυλίας του ατόμου κατά την καταγραφή των προσωπικών δεδομένων και η προστασία των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Το νομοσχέδιο προβλέπει τη χρήση των προσωπικών δεδομένων μόνο με την συγκατάθεση του εν λόγω ατόμου. Το σημαντικότερο σημείο σε αυτή τη φάση είναι η κοινή γνώμη. Η κοινή γνώμη δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα το πόσο σημαντικό είναι η προστασία των προσωπικών πληροφοριών. Επομένως επειδή λείπει η καταπίεση και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης η ΜΕΤ δεν νιώθει την ανάγκη να θεσπίσει τον νόμο. Όμως αν και δεν έχει θεσμοποιηθεί ο νόμος περί Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων, η πώληση των προσωπικών δεδομένων χωρίς την συγκατάθεση των ατόμων αποτελεί έγκλημα στην Τουρκία. Για παράδειγμα στον Τουρκικό Ποινικό Κώδικα υπάρχουν άρθρα που θεωρούν έγκλημα την χρήση των προσωπικών δεδομένων και προβλέπουν καταδίκη από ένα έως τέσσερα χρόνια. Παρόλα αυτά η Τουρκία πρέπει να κάνει και άλλα βήματα στο θέμα της καταπολέμησης των ηλεκτρικών εγκλημάτων τα οποία καθιστούν αναγκαία τη διεθνή συνεργασία.
Ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος Πληροφορικής της Τουρκίας Μπεχτσέτ Ενβαρλί αφού υπενθυμίζει ότι το εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπει και την συγκρότηση μιας επιτροπής για την παρεμπόδιση της πώλησης των προσωπικών δεδομένων λέει τα εξής: « Σύμφωνα με το τέταρτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου μας θα συγκροτηθεί μια επιτροπή προστασίας προσωπικών δεδομένων. Ο Γερμανός Ομοσπονδιακός Επίτροπος για την Προστασία Δεδομένων, η Αυστριακή Αρχή για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και η Εθνική Επιτροπή Πληροφορικής και Προστασίας των προσωπικών δεδομένων της Γαλλίας αποτελούν παραδείγματα στις υπηρεσίες που επιτηρούν και προσανατολίζουν την εφαρμογή των αρχών σχετικά με την προστασία των δεδομένων που έχουν σχηματίσει οι χώρες μέλη της Ε.Ε.
Ο Ενβαρλί αφού σημειώνει ότι το εμπόριο προσωπικών δεδομένων δεν μπορεί να διαχειριστεί με τις απαγορεύσεις του κράτους ισχυρίζεται ότι αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο με την πληροφόρηση της κοινής γνώμης. Ο Ενβαρλί λέει χαρακτηριστικά « Στην περίπτωση που η κοινή γνώμη πληροφορηθεί και τα άτομα που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο προωθηθούν να προσέξουν σε αυτό το θέμα, το ζήτημα θα λυθεί από μόνο του. Κατά τη γνώμη δεν είναι δυνατό να το εμποδίσετε με τους νόμους και τις ποινές κυρίως σε μια φάση που έχει αρχίσει να εμπορεύεται. Για το λόγω αυτό για την προστασία των προσωπικών πληροφοριών τα άτομα πρέπει να οργανωθούν και να δημιουργήσουν συνείδηση».
Ο Μπεχτσέτ Ενβαρλί δηλώνει ελπιδοφόρος όσον αφορά την θεσμοποίηση του νομοσχεδίου τον επόμενο χρόνο και δηλώνει «Επειδή ζούμε σε μια κοινωνία που δεν αντιμετώπισε πολλά προβλήματα στο θέμα αυτό το νομοσχέδιο δεν είχε προσελκύσει πολλούς υποστηρικτές. Αλλά σε μια περίοδο εκπονούνται ενταξιακές εργασίες στην Ε.Ε. και ανοίγονται κεφάλαια η θεσμοποίηση αυτού του νομοσχεδίου φαίνεται να είναι αναγκαία».
Κι ενώ η θεσμοποίηση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων στην Τουρκία είναι ήδη σε νηπιακό στάδιο, την ίδια στιγμή μεγάλος φόβος επικρατεί στα κυβερνητικά κλιμάκια για την περίπτωση διαρροής ευαίσθητων δεδομένων. Τι είναι όμως αυτό που πραγματικά φοβίζει τους τούρκους πολιτικούς και διπλωμάτες; Ανησυχούν μήπως για την εναρμόνισή τους με τα ευρωπαϊκά πλαίσια ασφάλειας ή ανησυχούν για τις διαρροές που είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν ή που πρόκειται να υπάρξουν και θα "βγάλουν στη φόρα" συναλλαγές με πολιτικούς και διπλωμάτες άλλων χωρών, που δεν συνάδουν με τη νομιμότητα αλλά ούτε και με την ηθική ή τους διεθνείς κανόνες πολιτικής και διπλωματίας; Η πλάστιγγγα γέρνει περισσότερο στον φόβο διαρροής δεδομένων κυβερνητικών στελεχών και της δράσης τους τόσο σε προσωπικό όσο και σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.
Αυτό τρέμει η κυβέρνηση Ερντογάν, που βλέπει σήμερα την τεχνολογία, αλλά κυρίως το χαμηλό βιοτικό επίπεδο των τούρκων πολιτών, να απειλούν την ισχύ και το γόητρο της νεο-οθωμανικής πολιτικής, η οποία μάλλον στηρίζεται περισσότερο στο "μπαξίσι" παρά στις ικανότητες των τούρκων πολιτικών...

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]