Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι στόχοι της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής

Πλήρης εκμετάλλευση για τουρκικό όφελος

των προεδριών διεθνών οργανισμών

Μέσα από τα τουρκικά ΜΜΕ κατατίθεται ξεκάθαρα και χωρίς ενδοιασμούς, πλέον, η επιθετική εξωτερική τουρκική πολιτική, που σαν σκοπό έχει την παγκόσμια επιβολή της Τουρκίας ως υπερδύναμης, ισχυρότερης ακόμη και από τις μεγάλες παραδοσιακές δυνάμεις της δύσης.
Παραφουσκωμένη παρουσιάζεται η κινητικότητα της Τουρκίας στην ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής για την επόμενη περίοδο. Η Άγκυρα με την πολιτική του επίδοξου διαχειριστή που την διακρίνει, θα αποτελεί πάντοτε την αρμόδια αρχή στην λήψη αποφάσεων όχι μονάχα ως προεδρεύοντα των διεθνών οργανώσεων που θα αναλάβει τον προσεχή χρόνο, αλλά θα έχει πάντοτε τον πάνω λόγο από την δύση μέχρι και την ανατολή, από την άποψη της παγκόσμιας επικράτειας.
Η Τουρκία αναλαμβάνοντας τις σημαντικές προεδρίες, θα συλλάβει την χρυσή ευκαιρία ενημέρωσης της διεθνής κοινότητας, αναφορικά με τα έσχατα πολιτικά ζητήματα της χώρα μας. Η έντονη κινητικότητα στην εξωτερική πολιτική ατζέντα που παρατηρήθηκε το 2009 όπως φαίνεται θα συνεχιστεί και την προσεχή χρονιά.
Η Τουρκία σήμερα τελεί τα καθήκοντα προεδρεύουσας της τρέχουσας περιόδου Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η οργάνωση αυτή που καλύπτει και την Βαλκανική χερσόνησο με δέουσα σημασία για την Άγκυρα, βρίσκεται σε θέση κλειδί στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας χάρη των υπάρξεων του Κοσσόβου και της Βοσνίας Ερζεγοβίνης.
Η Τουρκία από τις αρχές του 2009 είναι και προσωρινό μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Η ίδια πολιτική κατάσταση-τοποθέτηση της Τουρκίας, θα συνεχισθεί και τον προσεχή χρόνο. Πολλά από τα διεθνή ζητήματα για παράδειγμα η Κύπρος, Ιράκ, Νταρφούρ και η Σομαλία αποτελούν τα επείγοντα άλυτα προβλήματα στο τραπέζι των Ηνωμένων Εθνών και αυτό αποτελεί την χρυσή ευκαιρία για την Άγκυρα.
Η Τουρκία του χρόνου θα αναλάβει την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα διεθνή ιδρύματα.
Η εξάμηνη προεδρία περιόδου της Άγκυρας, που θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2010, θα διευκολύνει την θέση της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας στην διευθέτηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ.
Και περνάμε στην ήπειρο της Ασίας. Το Καζαχστάν την προεδρία της διαδικασίας του Συνεδρίου Οικοδόμησης Μέτρων Εμπιστοσύνης και της Συνεργασίας ( CICA) στην Ασία, θα μεταβιβάσει τον προσεχή Ιούνιο στην Τουρκία. Ο στόχος της διαδικασίας αυτής είναι η σύσταση μιας κοινής συνεργασίας και πολιτιστικής ασφάλειας στην Ασία παρόμοιας του ΟΑΣΕ «Οργάνωση Ασφάλειας και Συνεργασίας Ευρώπης».
Στην CICA σήμερα υπάρχουν 20 μέλη μεταξύ αυτών το Ισραήλ, Ιράν, Ρωσία και Κίνα και την προεδρία της από την μέρα ίδρυσης της καθοδηγεί το Καζαχστάν.
Η Τουρκία την προεδρία της οργάνωσης αυτής θα αναλάβει μέχρι το 2012. Η CICA είναι η μοναδική οργάνωση εκτός των Ηνωμένων Εθνών που είναι μέλη το Ισραήλ και το Ιράν και αυτό αξιολογείται πολύ σημαντικό από την άποψη ειρήνης στην Μέση Ανατολή.

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]