Ο τρόμος είναι ο αντίπαλος της Τουρκίας για την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Ο Ταρίκ Ραμαντάν (Tariq Ramadan) από το Ινστιτούτο Ισλαμικών Μελετών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και η υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας Χεϊντιμαρί Βιτζόρεκ-Ζεούλ (Heidemarie Wieczorek-Zeul) έκαναν ορισμένες εκτιμήσεις αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Ταρίκ Ραμαντάν έγραψε ένα άρθρο με θέμα την ένταξη της Τουρκίας στην Ένωση.
Το τιτλοφορεί με την έκφραση, "Η Τουρκία είναι κομμάτι της Ευρώπης. Αυτό που κρατά μακριά την Τουρκία από την ΕΕ είναι ο τρόμος" και αντιτάσσεται στη θέση που αρνείται πως η Τουρκία ανήκει στην Ευρώπη με το εξής απόσπασμα.
"Η Οθωμανική Αυτοκρατορία για περισσότερο από 4 αιώνες μοιράστηκε και διαμόρφωσε το στρατηγικό και το πολιτικό μέλλον της ηπείρου. Αλλά στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου ήταν ο ασθενής της Ευρώπης. Ακόμα και σήμερα είναι υψηλό το επίπεδο της ιστορικής και οικονομικής επιρροής της Τουρκίας. Αυτό που φαίνεται είναι ότι δεν θα ξεγελάσουν κανέναν οι προσπάθειες επαναπροσδιορισμού των συνόρων της Ευρώπης λόγω ιδεολογικής και πολιτικής φύσης αιτιών. Αν εφαρμόζαμε τα ίδια κριτήρια στα υφιστάμενα μέλη τότε η Ρωμέικη Διοίκηση Νότιας Κύπρου δεν θα αποτελούσε κομμάτι της ΕΕ. Τέτοιες τεχνητές διαφοροποιήσεις παραβλέπουν τις πραγματικότητες της ευρωπαϊκής κοινωνίας της οποίας οι ιστορικές, οι εθνικές ρίζες, οι αναμνήσεις και οι πολιτισμοί έχουν αναμιχθεί".
Ακόμα υπογραμμίζει πως οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έπρεπε να αναπτύσσουν ένα στρατηγικό όραμα που θα είναι στραμμένο στο μέλλον αντί να μένουν κολλημένοι σε πολιτιστικά και θρησκευτικά προβλήματα.
Και στη συνέχεια τονίζει πως δεν μπορεί η ΕΕ να παραβλέπει την Τουρκία που διατηρεί στενές σχέσεις με Ιράν, Συρία και τις χώρες της Κεντρικής Ασίας.
Ο αρθρογράφος τονίζει πως σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, οι οποίοι επικαλούνται ευρωπαϊκά έγγραφα, η Γηραιά Ήπειρος την επόμενη εικοσαετία θα χρειαστεί 15 εκατομμύρια εργάτες, συμπληρώνοντας πως η Τουρκία με το ανθρώπινο δυναμικό της θα μπορούσε να είναι μια καλή σύμμαχος.
Ο Ταρίκ Ραμαντάν τονίζει ακόμα πως θα πρέπει να ξεπεραστεί ο φόβος κατά του Ισλάμ και συνεχίζει:
"Έχει φτάσει η ώρα οι ευρωπαϊκές χώρες να ξεπεράσουν το φόβο περί Ισλάμ και να αφήσουν να μετατρέπουν την ένταξη της Τουρκίας σε πεδίο μάχης πολιτισμού. Το μοναδικό κριτήριο ένταξης θα πρέπει να είναι εκείνα της Κοπεγχάγης. Η έκθεση της Κομισιόν το 2004 έλεγε πως η Τουρκία βρίσκεται πολύ κοντά στην εκπλήρωση αυτών των κριτηρίων. Οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι έτοιμοι για παραγνώριση των μακροπρόθεσμων κοινωνικών και οικονομικών αναγκών των χωρών τους προκειμένου να εξαλείψουν τους βραχυπρόθεσμους φόβους των ψηφοφόρων τους. Εκατομμύρια μουσουλμάνοι άντρες και γυναίκες είναι ήδη ευρωπαίοι. Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν θα είναι κάτι το νέο και δεν θα συνιστά απειλή".
Ο Ραμαντάν ολοκληρώνει το άρθρο του λέγοντας πως η ένταξη της Τουρκίας θα σημαίνει και συμφιλίωση της ΕΕ με τις αρχές της, τις οποίες συχνά παραβιάζει.
Εντωμεταξύ το περιοδικό The Middle East που εκδίδεται στην Αγγλία, έγραψε πως ο ρόλος που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή της αποτελεί σπουδαίο πλεονέκτημα για την ένταξή της στην Κοινότητα. «Εάν η Τουρκία καταφέρει να φέρει στο τραπέζι των συνομιλιών μια "αλλαγμένη προς το καλό" Συρία αυτό θα αποβεί προς όφελος των πολιτικών της ΕΕ στην ίδια περιοχή. Ένα τέτοιο βήμα αναμφίβολα θα ενισχύσει την θέση της Τουρκίας και βοηθώντας την να υλοποιήσει το όνειρο της ένταξης χάρη στην προοδευτική και δυνατή στάση που έχει στη ζωτική αυτή περιοχή, θα συμβάλει στην εδραίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας», καταλήγει το άρθρο.
Η άποψη της Γερμανίδας υπουργού Χεϊντιμαρί Βιτζόρεκ-Ζεούλ
H υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης της Γερμανίας Χεϊντιμαρί Βιτζόρεκ-Ζεούλ αναφέρθηκε στα βήματα που κάνει η Τουρκία στην πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να πει «η δική σας ένταξη είναι εξαιρετικά σημαντική για την περιοχή».
Η κα Ζεούλ η οποία επισκέφθηκε την Ιστάνμπουλ με πρόσκληση του Συλλόγου Friedrich Ebert Stiftung που εδρεύει στη Γερμανία, εξέφρασε την υποστήριξή της στην ένταξη της Τουρκίας.
Σε δηλώσεις της προς τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφερε τα παρακάτω:
"Ως Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα θεωρούμε ότι η Τουρκία θα πρέπει να γίνει μέλος στην ΕΕ. Τα κριτήρια ένταξης εξυπηρετούν τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Η ένταξή της είναι σημαντική και για τη σταθερότητα της περιοχής. Ωστόσο δεν θα είναι σωστό να εκφέρεται βέβαια ημερομηνία για την ένταξη".
Επιπλέον πρόσθεσε ότι θα λειτουργήσει Τουρκο-γερμανικό πανεπιστήμιο στη Γερμανία και πως αυτό θα αναβαθμίσει την ριζωμένη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών σε πάρα πολλά πεδία. Σύμφωνα με τη Γερμανίδα υπουργό, μεγάλο ρόλο παίζουν στην εξέλιξη των διμερών σχέσεων και οι γερμανικοί σύλλογοι και τα κοινωφελή ιδρύματα της Γερμανίας.
Κι ενώ αυτά δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός, ίσως κάποιος θα έπρεπε να της θυμίσει τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων διπλωματών περί "φασισμού" και "συνέχισης του ναζισμού" των Γερμανών, οι οποίες φυσικά και απαντήθηκαν με άμεση απέλαση από την Γερμανική κυβέρνηση... Τα θυμόμαστε, προκειμένου να μην μένουμε σε μονομερείς θεωρητικές προσεγγίσεις, οι οποίες στην πράξη παραβιάζονται ασύστολα και κατά κόρον από την πλευρά των "τούρκων ευρωπαίων"...
Η αφελεια καποιων Ευρωπαιων πολιτικων δεν εχει ορια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιπλεον, καποιοι λογω οικονομικων συμφεροντων μεσω Τουρκιας, προσπαθουν με μονοπλευρες και κοντοφθαλμες αναλυσεις να αποδειξουν την αναγκαιοτητα της Τουρκιας!!
Τι αλλο θα ακουσουμε?
ΓΜ