Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

S-300: Ένα στρατηγικό όπλο που αποφασίστηκε να παραμείνει σε αδράνεια!

Καθαρά πολιτική η ευθύνη

Τρεις χιλιάδες ίχνη παραβάσεων παραβιάσεων και υπερπτήσεων τουρκικών αεροσκαφων στο Αιγαίο εντόπισαν τα ραντάρ της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας από την αρχή έως το τέλος του 2008.
Ειδικότερα το 2009 η τουρκική αεροπορία έχει στοχοποιήσει το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι στέλνοντας μαχητικά F-16 και F-4E να εκτελούν υπερπτήσεις πάνω από τα δυο νησιά πραγματοποιώντας εικονικές προσβολές στόχων αμφισβητώντας για πρώτη φορά κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε κατοικημένο έδαφος.
Ενώ αυτά συμβαίνουν στο Αιγαίο το καλύτερο αντιαεροπορικό –αντιβαλλιστικό σύστημα S-300PMU1 το όποιο διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένει ανενεργό.
Το 1996 η Κύπρος προμηθεύτηκε από την Ρωσία το σύστημα το όποιο τελικά δεν εγκαταστάθηκε για τους γνωστούς λόγους και κατέληξε το 2007 στην Ελλάδα Το ΓΕΕΘΑ είχε εισηγηθεί να πραγματοποιηθεί η πρώτη εκπαιδευτική βολή τον Νοέμβριο του 2007 η οποία τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε ενώ μέχρι σήμερα δεν έχει προγραμματιστεί άλλη βολή.
Σύμφωνα με δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας ο Α/ΓΕΕΘΑ δήλωσε ότι <<η βολή θα γίνει όταν έρθει η ώρα>> .Όταν ρωτήθηκε πότε θα έρθει αυτή η ώρα <<απάντησε όταν το αποφασίσω εγώ.>>
Η ατολμία του ΥΠΕΘΑ να ασκήσει τα αυτονόητα δικαιώματα σε θέματα αξιοποίησης οπλικών συστημάτων για τα οποία έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ φορολογούμενων ελλήνων πολιτών προκαλεί ερωτηματικά
Κάποιοι στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους ώστε να μην πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική βολή των S-300PMU1 οι οποίοι λιάζονται στην Κρήτη.
Επειδή οι δικαιολογίες για να αποφύγουν την εκπαιδευτική βολή λιγόστεψαν βρέθηκε άλλη διέξοδος και αυτή δεν είναι άλλη από το ότι η ισχύς των βλημάτων έληξε (επιθεώρηση ρώσων τεχνικών) και ως εκ τούτου δεν μπορεί να γίνει βολή.
Η Ρωσία όταν πληροφορήθηκε το πρόβλημα προσφέρθηκε να διαθέσει τα βλήματα αμέσως με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Η Αθήνα απάντησε ότι θα γίνει διαγωνισμός για την προμήθεια των βλημάτων γεγονός που σημαίνει ότι θα περάσουν αρκετά χρόνια για να πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική βολή.
Η ενεργοποίηση ενός τέτοιου συστήματος στην περιοχή θα έστελνε ένα αποφασιστικό μήνυμα προάσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο σε ΗΠΑ και Τουρκία αλλά φαίνεται ότι τέτοιοι αποστολείς δεν υπάρχουν στην Αθήνα.
Πέρα από τα ανωτέρω είναι γνωστό ότι η Τουρκία ζήτησε από την Ρωσία το εξελιγμένο σύστημα S-400. Δηλαδή ενώ οι αναλυτές της γείτονος θεωρούν ότι το ελληνικό αντιαεροπορικό σύστημα αποτελεί απειλή για αυτούς και θέλουν να προμηθευτούν την αναβαθμισμένη έκδοση στην Ελλάδα φαίνεται ότι πετάξαμε εκατομμύρια ευρώ για ένα ανενεργό οπλικό σύστημα το οποίο χωρίς τη σωστή συντήρηση θα καταστεί άχρηστο.
Από την άλλη η Ρωσία εκτός από τα νέα βλήματα μας προσφέρει και αναβάθμιση του συστήματος που έχει μεγαλύτερο βεληνεκές και αξιοποιείται στα κάνιστρα εκτόξευσης του ήδη υπάρχοντος S-300PMU1.Το μόνο που χρειάζεται είναι η απόφαση της πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας προκειμένου να αξιοποιηθεί επιχειρησιακά το καλύτερο οπλικό σύστημα που διαθέτουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος
Ταξίαρχος(εα)
Πρώην Δντής Διεθνών Σχέσεων ΥΠΕΘΑ

Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]