Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Δίκαιο της Θάλασσας είναι η ασπίδα της Κύπρου

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυσή του, ο άνθρωπος που υπέγραψε για την Κύπρο το δίκαιο της θάλασσας, ο πρέσβης Αντρέας Ιακωβίδης αναλύει τον παραλογισμό των τουρκικών διεκδικήσεων.
Όπως παρατηρεί, το επιχείρημα που προβάλλει η τουρκοκυπριακή πλευρά ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν πρέπει να προχωρήσουν από μόνοι τους στην εκμετάλλευση φυσικού αερίου και πετρελαίου, που ενδεχομένως να εντοπιστεί στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι εντελώς ανυπόστατο από νομικής πλευράς.
Ο Ανδρέας Ιακωβίδης σε πρόσφατη ομιλία του στη Λευκωσία για το Δίκαιο της Θάλασσας, απέρριψε ως μη έχοντα νομική υπόσταση τα επιχειρήματα της τ/κ πλευράς ότι η τ/κ κοινότητα είναι συνιδιοκτήτης της Κυπριακής Δημοκρατίας και υπό αυτή την ιδιότητα θα πρέπει να συμμετάσχει στο διαμοιρασμό ενδεχομένων κερδών από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στην ΑΟΖ.
Ο κ. Ιακωβίδης επικαλέστηκε επί του προκειμένου τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 541 και 550, που αναφέρονται στο κατοχικό καθεστώς και τη «νομικά άκυρη» ανακήρυξη του ψευδοκράτους.
«Τυχόν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πρέπει να εκμεταλλευτεί η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει συμβατική υποχρέωση που απορρέει από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας να αναγνωρίσει την κυπριακή Κυβέρνηση.
Τι λέγουν οι Συνθήκες
Όπως επισήμανε, η κυπριακή Κυβέρνηση, σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης του 1960, είναι ο δικαιούχος του όποιου ορυκτού πλούτου ενδεχομένως εντοπιστεί και στην περιοχή των Βρετανικών Βάσεων. Με την επίλυση του Κυπριακού, εξήγησε στο σύνολο του ο κυπριακός λαός της επανενωμένης Κύπρου, μέσω της Κυβέρνησης που θα συσταθεί, θα είναι ο ιδιοκτήτης του ορυκτού πλούτου που θα εντοπιστεί στην ΑΟΖ της Κύπρου.
Ανέφερε ακόμα ότι η κυπριακή Κυβέρνηση μπορεί από τώρα να προβαίνει σε εκμετάλλευση του ορυκτού της πλούτου και να μην αναμένει την επίλυση του Κυπριακού. Σε περίπτωση λύσης, είπε, δεν έχει καμιά επιπρόσθετη υποχρέωση, όπως πχ. η κατάθεση πόρων σε ειδικό λογαριαμό.
Παράνομες οι αξιώσεις της Τουρκίας
Οι αξιώσεις της Τουρκίας, συνέχισε ο κ. Ιακωβίδης, σε περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου που αφορούν τη διμερή διακρατική συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου, βασίζονται στο ίδιο επιχείρημα που προέβαλε η Τουρκία στη διαφορά της με την Ελλάδα στο Αιγαίο για την υφαλοκρηπίδα. Απαιτούσε αυθαίρετα το διαχωρισμό του Αιγαίου σε δύο ίσα μέρη μεταξύ Αθηνών και Άγκυρας. Στο παράλογο αίτημά της δεν βρήκε καμιά διεθνή ανταπόκριση κατά τη συζήτηση της διεθνούς Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Οι χώρες που συμμετείχαν στο συνέδριο απέρριψαν τις τουρκικές θέσεις. Υοθετήθηκε τελικά το άρθρο 121 της Συνθήκης που αναφέρει ότι όλα τα νησιά στο Αιγαίο έχουν τη δική τους υφαλοκρηπίδα. Το συνέδριο απέρριψε, επίσης, τη θέση της Άγκυρας ότι σε κλειστές θάλασσες και ημίκλειστες θάλασσες θα πρέπει να ισχύουν διαφορετικοί κανόνες σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της Διεθνούς Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Η Τουρκία, σημείωσε ο κ. Ιακωβίδης, παραμένει η μόνη χώρα που ψήφισε εναντίον του ετήσιου ψηφίσματος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που ρυθμίζει αυτά τα θέματα. Η τουρκική στάση πρέπει να τύχει αξιοποίησης από την κυπριακή Κυβέρνηση, επισήμανε.
Όπως είπε, η Τουρκία, στο μεταξύ, συνεχίζει τις απειλές της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τις έρευνες που διεξάγουν για λογαριασμό της Λευκωσίας, στην ΑΟΖ της Κύπρου, ξένες εταιρείες.
Προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο
Ο κ. Ιακωβίδης τονίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη διεθνή νομιμότητα με το μέρος της. Ως εκ τούτου, παρατήρησε, θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες κινήσεις επί του θέματος, λαμβάνοντας υπόψη και το ευρωπαϊκό Δίκαιο. Η Κύπρος, είπε, μπορεί να να δηλώσει την ετοιμότητά της για προσφυγή στο International Court of Justice (Διεθνές Δικαστήριο) για γνωμάτευση επί των τουρκικών αξιώσεων.
Ο Αντρέας Ιακωβίδης αναφέρθηκε στις πληροφορίες που φέρουν την Ανατολική Μεσόγειο να έχει κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, αξίας περίπου 400 δισ. δολαρίων. Πλείστα των κοιτασμάτων, είπε, εντοπίζονται στην περιοχή νοτίως της Κύπρου, μεταξύ της Κύπρου και των γειτονικών της, Αιγύπτου, Ισραήλ και Λιβάνου.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. "Ο κ. Ιακωβίδης τονίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει τη διεθνή νομιμότητα με το μέρος της."

    Τρίχες κατσαρές. Γι αυτό είναι εδώ και 35 χρόνια υπό κατοχή η μισή; Κανένα δίκαιο δεν είναι ασπίδα, εκτός από το δίκαιο του ισχυροτέρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και κάτι ακόμη: Το δίκαιο της Θάλασσας μας δίνει το δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ν.μ. Αν είναι "ασπίδα" (sic), γιατί δεν το κάνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Η Κύπρος, είπε, μπορεί να να δηλώσει την ετοιμότητά της για προσφυγή στο International Court of Justice (Διεθνές Δικαστήριο) για γνωμάτευση επί των τουρκικών αξιώσεων."

    Μα η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αν αυτό εννοεί, μόνο κατά περίσταση (όταν δηλαδή είναι βέβαια ότι θα κερδίσει). Άρα η μονομερής προσφυγή της Κύπρου θα πέσει στο κενό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]