Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Κοραντής μιλάει για την απομάκρυνσή του

"Δεν θα έκανα ποτέ κοπτοραπτική"

«Εγώ από την ΕΥΠ δεν παραιτήθηκα. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος με απομάκρυνε, για λόγους που δεν μπορώ να ερμηνεύσω, με μια συμπεριφορά που στην καλύτερη περίπτωση χαρακτηρίζω ως δυσεξήγητη», λέει στα «ΝΕΑ» ο πρώην πλέον διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, πρέσβης Ιωάννης Κοραντής.
Η είδηση της αποπομπής του έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στο κεντρικό κτίριο της ΕΥΠ στη Λεωφόρο Κατεχάκη και τα σενάρια για τους λόγους που προκάλεσαν την απομάκρυνσή του επικεντρώθηκαν στο υλικό των ακροάσεων που προέκυψαν από τις ηχογραφημένες συνομιλίες των μελών του συνδικάτου του εγκλήματος.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το Μέγαρο Μαξίμου ενοχλήθηκε από την αναφορά ονομάτων υπουργών της κυβέρνησης, όπως του κ. Μαρκογιαννάκη και του κ. Καμμένου, στις ηχογραφημένες συνομιλίες, αλλά και επιχειρηματιών που δεν σχετίζονται με την υπόθεση. Κυβερνητικοί κύκλοι υποστήριζαν την προηγούμενη εβδομάδα πως «κάποιες αναφορές θα μπορούσαν να είχαν απαλειφθεί ή να μη δοθούν ως υλικό της αστυνομικής έρευνας. «Αντί να θριαμβολογούμε για την επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από τόσα στραπάτσα, βρεθήκαμε να απολογούμαστε για τις αναφορές στα πρόσωπα υπουργών μας», λέει στα «ΝΕΑ» κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης.
«Δεν θα έκανα ποτέ κοπτοραπτική στο υλικό των ακροάσεων», δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Κοραντής απαντώντας σε όσους υποστήριξαν πως θα μπορούσε να είχε κάνει κάτι για να «προλάβει την κατάσταση».
Οι απομαγνητοφωνήσεις
«Δεν θα επέτρεπα ποτέ την παραποίηση στοιχείων της δικογραφίας. Φαντάζεστε τι θα γινόταν όταν η υπόθεση φτάσει στα δικαστήρια και ένας δικηγόρος αποκαλύψει πως ενώ το ηχογραφημένο υλικό είναι διάρκειας 2 λεπτών, λείπουν 5 δευτερόλεπτα από αυτό; Τι θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε τότε;», αναφέρει ο κ. Κοραντής, δίνοντας τη δική του απάντηση. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως οι διάλογοι απομαγνητοφωνήθηκαν από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών της ΕΛ.ΑΣ. και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης έμαθε μόλις 24 ώρες νωρίτερα την εμπλοκή του ονόματός του και της συζύγου του στις συνομιλίες του συνδικάτου.
Ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, που τοποθετήθηκε επικεφαλής της υπηρεσίας στις 22 Νοεμβρίου 2004 από τον Γιώργο Βουλγαράκη, δέχτηκε το μεσημέρι της Κυριακής το τηλεφώνημα του Προκόπη Παυλόπουλου, αρμόδιου υπουργού για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Το τηλεφώνημα τον βρήκε στην παραλία του Ξυλοκάστρου και το ραντεβού κλείστηκε για το γραφείο του κ. Παυλόπουλου στις 10 μ.μ. χθες, στο πρώην υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
«Ήθελαν τώρα εισαγγελέα»
«Μου ανέφερε πως παύομαι από τη θέση μου. Επικαλέστηκε την ανάγκη να ηγηθεί της υπηρεσίας ένας πρώην δικαστικός και μου ανέφερε τα όσα αναφέρονται στο προεδρικό διάταγμα του 2008 για την τοποθέτηση εισαγγελέα στην υπηρεσία. Του είπα πως αυτό δεν σχετίζεται με την υπόθεση και εν πάση περιπτώσει, αν αυτή ήταν η πρόθεσή του, για ποιο λόγο στις 22 Νοεμβρίου 2008, όταν έληξε η 4ετής μου θητεία στη διοίκηση της ΕΥΠ, ο ίδιος μου την ανανέωσε επ΄ αόριστον;».
«Το δώρο που εισέπραξε ο διοικητής της ΕΥΠ σε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της υπηρεσίας ήταν η παύση του», ήταν η φράση που χρησιμοποιούσαν συνεργάτες του και δημοσιοποιούσε την πικρία του.
Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ είναι Εισαγγελέας
Η πορεία του Δημ. Παπαγγελόπουλου από τα υπόγεια της Ευελπίδων, όπου υπηρέτησε επί χρόνια ως εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών, μέχρι τον 15ο όροφο της οδού Κατεχάκη, στη θέση του διοικητή της ΕΥΠ, πέρασε από πολλούς σταθμούς και από μεγάλα κύματα.
Ο χαμηλών τόνων εισαγγελικός λειτουργός φαίνεται ωστόσο πως είχε την ευχέρεια να ελίσσεται καλά και να επιλέγει σωστά.
Οι κύριες υποθέσεις, με έντονο πολιτικό ενδιαφέρον, που χειρίστηκε κατά το διάστημα της εισαγγελικής του θητείας, φαίνεται ότι καθόρισαν και την εξέλιξή του. Επειτα από μήνυση του Κ. Λαλιώτη κατά του Κων. Μηστοτάκη, ερεύνησε την περίφημη υπόθεση ΜΑΥΟ, σχετικά με παράνομες χρηματοδοτήσεις του κόμματος της Ν.Δ. Η δικογραφία αρχειοθετήθηκε ελλείψει στοιχείων.
Την ίδια τύχη είχαν και οι καταγγελίες για το σπίτι που έκτισε στο Πόρτο Γερμενό ο μετέπειτα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς.
Το 2003 εξελέγη από τους συναδέλφους του (όταν ίσχυε ακόμη ο θεσμός της αυτοδιοίκησης) προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Εκεί έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον χειρισμό (βλέπε απραξία) της έρευνας για το σκάνδαλο των υποκλοπών. Επί 11 μήνες ο κ. Παπαγγελόπουλος διενεργούσε προσωπικά, για λόγους εθνικής ασφάλειας, προκαταρκτική εξέταση για το σοβαρό αυτό ζήτημα. Κάθε 4 μήνες ζητούσε τυπικά από τον τότε προϊστάμενό του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δ. Λινό, παράταση της μυστικής έρευνας. Επί της ουσίας όμως δεν ήταν εκείνος που τη διενεργούσε. Ολα ήταν στα χέρια της ΕΥΠ. Η ελληνική κοινωνία δεν έμαθε όμως ποτέ τα πορίσματά της. Χρειάστηκε να αναλάβει έργο η ΑΔΑΕ για να αποκαλυφθούν οι διαστάσεις του σκανδάλου.
Και μια σημαντική λεπτομέρεια: η αυτοκτονία Τσαλικίδη είχε αξιολογηθεί τότε ως μια κοινή υπόθεση, όταν όλοι γνώριζαν ότι σχετιζόταν άμεσα με τις υποκλοπές.
Λίγο πριν λήξει η διετής θητεία του, το 2005, η κυβέρνηση έσπευσε με φωτογραφική διάταξη να παρατείνει διά νόμου, για ένα χρόνο, τη θητεία όλων των προϊσταμένων στις μεγάλες εισαγγελίες της χώρας! Προφανής σκοπός της φωτογραφικής διάταξης, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, ήταν να μη φύγει η υπόθεση των υποκλοπών από τα χέρια του συγκεκριμένου εισαγγελέα.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος ενεπλάκη μάλιστα, άλλη μία φορά στη θητεία του, με την ΕΥΠ: στην υπόθεση της απαγωγής των Πακιστανών. Κατ'αρχάς έβαλε τη μήνυση στο σωρό, επί τουλάχιστον 5 μήνες. Χρειάστηκε να πάρει δημοσιότητα το θέμα στο BBC, για να βγει η υπόθεση από τη ναφθαλίνη. Υστερα από έρευνα μηνών, η μηνυτήρια αναφορά του προέδρου της πακιστανικής κοινότητας, για απαγωγές και μυστικές ανακρίσεις τουλάχιστον 25 ομοεθνών του, κατέληξε σε άσκηση διώξεων κατά στελεχών της ΕΥΠ! Η δικογραφία είναι από το 2006 στην ανάκριση και παραπαίει, οδεύοντας οριστικά στο αρχείο. Το αξιοπερίεργο είναι ότι κάποιοι από τους κατηγορούμενους είναι τώρα υφιστάμενοι του κ. Παπαγγελόπουλου στην ΕΥΠ.
Μετά τη λήξη της θητείας του ως προϊσταμένου, ο κ. Παπαγγελόπουλος τοποθετήθηκε αμέσως στη νεοπαγή θέση του εισαγγελέα, αρμόδιου για το οργανωμένο έγκλημα. Οταν πλησίαζε να λήξει και εκεί η θητεία του, επελέγη ως αντικαταστάτης του Δημ. Ασπρογέρακα, στη θέση του εποπτεύοντος την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.
Τώρα από τη νέα του θέση ασκεί εκ του νόμου εποπτεία και έρευνα τόσο σε θέματα εθνικής όσο και εσωτερικής ασφάλειας (τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα). Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι, ακόμη και μέσα στη Δικαιοσύνη, που μιλούν για επικίνδυνη εκτροπή του ρόλου της ΕΥΠ και αναβάθμισή της σε βραχίονα αντιμετώπισης «εσωτερικών κινδύνων».
Το ζητούμενο είναι, πώς άραγε θα λειτουργήσει ο νέος διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, όταν θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα να ακολουθήσει μία μη νόμιμη οδό προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες που ίσως και να άπτονται εθνικών συμφερόντων; Θα ακολουθήσει το γράμμα του νόμου ή θα ελιχθεί πέρα από αυτόν; Όπως και να έχει, η νέα επιλογή του κυρίου Παυλόπουλου, ο οποίος είχε τεράστιες συγκρούσεις κατά τον τελευταίο χρόνο με τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ κύριο Κοραντή, έκανε ακόμη μία επιλογή που περισσότερα προβλήματα θα του δημιουργήσει παρά θα του λύσει. Ο κύριος Παυλόπουλος με τις επιλογές και τις κινήσεις του δείχνει να μην αντιλαμβάνεται επακριβώς σε ποιό υπουργείο βρίσκεται και συνεχίζει στο γνωστό του μοτίβο των εσωτερικών συγκρούσεων και των επιλεκτικών ανακατατάξεων. Η παραπάνω συνέντευξη μάλιστα του κυρίου Κοραντή αποδεικνύει πως οι προτεραιότητες του κυρίου Παυλόπουλου είναι περισσότερο υπέρ της ασφάλειας του κόμματός του και της κυβέρνησής του παρά υπέρ της ασφάλειας της χώρας από υπαρκτούς κινδύνους που ελλοχεύουν και "δράσεις" που οργανώνονται και αναπτύσσονται στο εσωτερικό της Ελλάδας.
Όσο για την δικαιολογία πως χρειάζεται εισαγγελέας επειδή έτσι λέει ο νόμος (που έφτιαξε ο κύριος Παυλόπουλος) κι επειδή ένας εισαγγελέας μπορεί να αποφύγει "κακοτοπιές" νομικού περιεχομένου, μάλλον υποβιβάζουν στο μέγιστο το προσωπικό της ΕΥΠ και αποτελούν ένα σοβαρό πλήγμα στο γόητρο της υπηρεσίας που έχει την ευθύνη της υπεράσπισης της χώρας σε 24ωρη βάση.
Μπράβο σας κύριε Παυλόπουλε για την εκτίμηση που έχετε για μία υπηρεσία με τόσο σοβαρό ρόλο στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και όχι μόνο... Για μία ακόμη φορά, εύγε για τις επιλογές σας και την "στρατηγική" σας...
Πηγή

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]