Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Όργιο τουρκικών προκλήσεων στις κυπριακές θάλασσες

Φωνές για λήψη μέτρων

Με τη μορφή του επείγοντος, η Επιτροπή Άμυνας της Βουλής ενέγραψε ομόφωνα ως θέμα για συζήτηση τις τουρκικές παρενοχλήσεις σε πλοία που διενεργούν έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.
Μιλώντας προ ημερησίας διατάξεως, ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας Γιαννάκης Ομήρου ζήτησε όπως η πειρατική στάση της Τουρκίας καταγγελθεί στα ευρωπαϊκά όργανα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Βουλευτές εκπρόσωποι όλων των κομμάτων συμφώνησαν στην ανάδειξη του θέματος ως πολύ σημαντικού, με παράλληλη αναζήτηση των στρατηγικών συμμαχιών της χώρας, που μπορούν να στηρίζουν τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το θέμα μετά από συζήτηση ενεγράφη προς συζήτηση στη Βουλή, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του ενιαίου αμυντικού δόγματος, ώστε να μπορεί να ζητηθεί από την Ελλάδα με ανάλογα μέσα να υπερασπιστεί την Κυπριακή Δημοκρατία.
Προβλήθηκε, ακόμη, το επιχείρημα ότι οι παρενοχλήσεις του τουρκικού στόλου και της τουρκικής αεροπορίας στρέφονται ευθέως εναντίον της χώρας μας, η οποία ως μέλος της Ενωμένης Ευρώπης μπορεί να ζητήσει την ενεργοποίηση του συστήματος άμυνας και ασφάλειας της Ε.Ε.
Ο Σωκράτης Χάσικος, πρώην υπουργός Άμυνας, και οι βουλευτές Κώστας Κωνσταντίνου και Σωτήρης Σαμψών παρέστησαν εκ μέρους του ΔΗΣΥ. Παρέστησαν, επίσης, ο Άριστος Αριστοτέλους, υπεύθυνος για αμυντικά θέματα του ΑΚΕΛ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Νίκος Κουτσού και βουλευτές του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας και Φύτος Κωνσταντίνου.
Αποφασίστηκε να κληθούν στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής ο υπουργός Άμυνας Κώστας Παπακώστας, ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, για να δώσουν απαντήσεις πώς χειριζόμαστε το θέμα των τουρκικών παρενοχλήσεων. Εκτίμηση της Επιτροπής είναι ότι παρά την ευρωπαϊκή της πορεία, η Τουρκία θα συνεχίσει και θα διευρύνει τις παρενοχλήσεις, με πολιτική στόχευση να δημιουργήσει αμφισβήτηση στα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σύνηθες φαινόμενο
Οι τουρκικές προκλήσεις έχουν γίνει σύνηθες φαινόμενο το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα τις τελευταίες ημέρες, όταν τουρκική φρεγάδα ζήτησε από σκάφος που ενεργούσε μετεωρολογικές έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στα χωρικά ύδατα της χώρας μας -12 ναυτικά μίλια από τις ακτές- να δώσει εξηγήσει κατά πόσο πήρε άδεια από την Τουρκία σε αυτό που έκανε. Το ναυλωμένο από την Κύπρο σκάφος EDT Ares προσεγγίστηκε την 27η Μαΐου από την τουρκική φρεγάδα Beykoz F-503, το πλήρωμα της οποίας με τηλεβόες καλούσε τους ερευνητές να δώσουν εξηγήσεις για την εργασία που έκαναν. Την ίδα μέρα, πολεμικό αεροσκάφος της Τουρκίας, με διακριτικά CCON-235, πέταξε προκλητικά πάνω από το ερευνητικό σκάφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και με βάση τις συχνότητες που πήρε νωρίτερα το σκάφος του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας ζήτησε δι' ασυρμάτου την αποχώρησή του από την περιοχή. Όπως με αναίδεια ανέφερε ο πιλότος, το σκάφος ενεργούσε εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Τουρκίας.
Το παράδοξο είναι πως το EDT Ares βρισκόταν τη στιγμή της παρενόχλησης εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου, στη βορειοδυτική πλευρά των ακτών της χώρας μας. Το επιστημονικό δυναμικό του σκάφους εξήγησε ότι ενεργούσε κατ' εντολήν της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι βρισκόταν στην περιοχή για μετεωρολογικές έρευνες και γι' άλλες εργασίες συντήρησης καλωδίων. Θα παρέμενε, επισήμανε, στην περιοχή μέχρι την ολοκλήρωση της εργασίας του. Αυτό φαίνεται να μην άρεσε στους Τούρκους, που συνέχισαν να παρενοχλούν το σκάφος με βυθίσεις και χαμηλές πτήσεις.
Επιστολή-καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη
Προχθές κυκλοφόρησε στα Ηνωμένα Έθνη επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβη Μηνά Χατζημιχαήλ, προς το Γενικό Γραμματέα των ΗΕ ημερομηνίας 4 Ιουνίου, στην οποία καταγγέλλει την Τουρκία για νέα παραβίαση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, και του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της. Σύμφωνα με την επίσημη καταγγελία, οι παραβιάσεις αυτές έγιναν στις 27 και 29 Μαΐου αντίστοιχα, όταν τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε πλοίο υπό κυπριακή σημαία στις νοτιοδυτικές ακτές της Κύπρου, που διεξήγαγε εργασίες συντήρησης σε μετεωρολογικές εγκαταστάσεις. Την επόμενη μέρα, οι παρενοχλήσεις συνεχίστηκαν και τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της πιο πάνω περιοχής, εκπέμποντας ενοχλητικά σήματα.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου τονίζει στην επιστολή του ότι τέτοιες ενέργειες δημιουργούν αχρείαστες αψιμαχίες και ένταση, κάτι που αποτελεί και αντικειμενικό σκοπό της Τουρκίας, για να εκφοβίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να την εμποδίσει από τη λήψη κάθε δραστηριότητας στην ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη), ιδιαίτερα όσον αφορά τη διεξαγωγή έρευνας και εκμετάλλευση των κυρίαρχων εθνικών της πόρων.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, υπογραμμίζει ο Πρέσβης, «είναι έτοιμη να συνεχίσει τη διαδικασία της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης με όλα τα γειτονικά της κράτη, σύμφωνα με και επί τη βάση της Σύμβασης των ΗΕ του Δικαίου της Θάλασσας». Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνει, δεν τηρεί καμία αμφιβολία για την κυριαρχία επί του συνόλου του εδάφους της, επί του θαλασσίου χώρου και του εναέριου χώρου της και/ή για τα κυριαρχικά δικαιώματά της επί της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας της.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Όταν ολόκληρη Ελλάδα κάνει (του μπέ κί) απο το1975
    περιμένουμε από τη Κύπρο να απαντήση στην Τουρκία.
    Θά έλεγα ακόμη ότι η καντάτια μας δέν έχει όρια.
    Καμιά φορά επίσης ανατωτιέμε γιατί πήγα φαντάρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οσα χρονια και να διεξαγονται συνομιλιες το προβλημα δεν προκειται να λυθει.Το προβλημα δημιουργηθηκε απο την Τουρκια με την παρανομη εισβολη για να εκβιαζουν και απο την στιγμη που καθομαστε στο ιδιο τραπεζι με εκβιαστες χανουμε το παιχνιδι.Χρειαζεται δυναμικοτητα και πυγμη απο πλευρας Ε/Κ.Το γεγονος οτι μπηκαν στην ΕΕ, αρνηθηκαν το κακιστο σχεδιο Αναν και το γεγονος οτι εκμεταλλευονται τον ορυκτολογικο πλουτο της χωρας ειναι πολυ καλα σημαδια.Η Τουρκια δεν μπορει να παει σε διχοτομηση ,διοτι θα εχει απεναντι της το Συμβ.Ασφαλειας(Ρωσια,Γαλλια,Κινα).
    Στο δικαστηριο της Χαγης να παει ,θα βρεθει με 30 ψηφισματα του ΟΗΕ εις βαρος της.
    Το ενδεχομενο πολεμου απορριπτεται διοτι δεν το θελουν οι Αμερικανοι και αυτο γιατι μπορει μεν οι Αμερικανοι να θελουν μια ισχυρη Τουρκια , αλλα σε τετοιο βαθμο που να μπορουν οπωσδηποτε να την ελεγχουν.
    Το προβλημα το εχουν οι τουρκοι ειδικα με τη δικαιωση ευρωπαικου δικαστηριου σχετικα με την υποθεση Οραμς.Ο χρονος κυλα εις βαρος τους.
    Οι τουρκικες ασκησεις και προκλησεις αποτελουν μια μορφη ψυχολογικου πολεμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]