Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπορεί η Τουρκία να το πετύχει μόνη της;

Ο πρωθυπουργός Ρέτζιπ Ταγίπ Ερντογάν λέει ότι η Τουρκία μπορεί να ξεπεράσει την οικονομική κρίση χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ, αλλά οι αναλυτές βλέπουν σημαίες κινδύνου

Παρά τις προσπάθειες, από το Μάιο του 2008 η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να καταλήξει συμφωνία με το ΔΝΤ. Ο πρωθυπουργός Ρέτζεπ Ταγίπ Ερντογάν εναντιώνεται σθεναρά στις απαιτήσεις του ΔΝΤ οι οποίες θα σφίξουν τον προϋπολογισμό και θα επιφέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια σε αυτόν καθώς και για τον περιορισμό της απασχόλησης στο δημόσιο και της πολιτικής επιρροής επί της οικονομίας.
"Εάν μας φέρουν μια συμφωνία του ΔΝΤ που συνάδει με τα συμφέροντα της Τουρκίας, τότε θα την υπογράψουμε… Θέλουν από μας να μετατρέψουμε τη διαχείριση εσόδων σε αυτόνομο θεσμό. Αυτό δεν είναι δυνατόν", δήλωσε ο Ερντογάν στην ημερησία Σαμπά.
Μολονότι οι σκεπτικιστές προειδοποιούν ότι οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές, ο Ερντογάν παραμένει σταθερά στη θέση του λέγοντας ότι η Τουρκία μπορεί να αναστήσει την οικονομία της με εσωτερικούς πόρους.
Λόγω κύματος ξένων άμεσων επενδύσεων, η οικονομία της υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας αναπτυσσόταν από το 2002 έως το 2006 με ετήσιο ρυθμό 6%, επιβραδύνοντας στο 4,5% περίπου το επόμενο έτος.
Παρά την επιβράδυνση, η Τουρκία, μια χώρα άνω των 70 εκατομμυρίων, ήταν μεταξύ των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου το 2008.
Οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ωστόσο, ταρακούνησαν την Τουρκία. Η ανεργία ανέβηκε στο ιστορικό 16% τον περασμένο Φεβρουάριο ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν σχεδόν κατά 40% το Μάιο σε σχέση με τα στοιχεία του περασμένου έτους.
Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η τουρκική οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί περαιτέρω και εκτιμούν αντιπληθωρισμό της τάξης του 5,1% για το 2009.
Μερικοί αναλυτές θωρούν το ΔΝΤ ως λιμάνι για την Τουρκία στην οικονομική καταιγίδα. Εάν ο Ερντογάν και το ΔΝΤ βρουν κοινό έδαφος, το ΔΝΤ αναμένεται να ρίξει μεταξύ $10 δις και $20 δις στην οικονομία.
Ωστόσο, η επίτευξη συμφωνίας συνεπάγεται και αναδιάρθρωση της οικονομίας, κάτι που μπορεί να είναι επώδυνο για τις μικρές επιχειρήσεις και τα εργατικά συνδικάτα.
Οι φόβοι για "πικρό χάπι" από το ΔΝΤ έχουν διχάσει τους συνδέσμους επιχειρήσεων. Η ασκούσα επιρροή ομοσπονδία Τούρκων βιομηχάνων και επιχειρηματιών – καθώς και ο τραπεζικός τομέας – κάλεσαν για άμεση συμφωνία με το ΔΝΤ.
Οι εξαγωγείς, από την άλλη, φοβούνται τις συνέπειες της συμφωνίας διάσωσης.
"Μπορεί να χρειαζόμαστε φρέσκο χρήμα από το ΔΝΤ, αλλά το ζήτημα αυτό είναι σοβαρό και δεν θα πρέπει να γίνει επί ζημία" είπε ο Μεχμέτ Μπουγιούκεκσι, πρόδρος της ένωσης Τούρκων εξαγωγέων.
Εν αναμονή της βοήθειας του ΔΝΤ, η Τουρκία πρότεινε πακέτο κινήτρων την περασμένη εβδομάδα, το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας καθώς και την υποστήριξη των επενδύσεων στις φτωχότερες περιοχές της χώρας και φοροελαφρύνσεις σε επενδυτές.
Δεν είναι σαφές εάν το πακέτο αυτό από μόνο του μπορεί να θεραπεύσει την πάσχουσα τουρκική οικονομία. Ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας νεαρών επιχειρηματιών Τουρκίας, ο Χαζίμ Σεσλί, δέχτηκε το πακέτο κινήτρων, είπε όμως ότι βλέπει σημαίες κινδύνου στην πορεία εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία με το ΔΝΤ.
"Με το νέο πακέτο κινήτρων, προέκυψε ένα θετικό κλίμα στις εσωτερικές αγορές. Τώρα προσβλέπουμε στην επίτευξη μιας συμφωνίας με το ΔΝΤ σύντομα, για να διευρύνουμε το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές" είπε ο Σεσλί.
"Μετά από συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΔΝΤ, που τράβηξαν 14 μήνες, είναι τώρα αναγκαίο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις αυτές το δυνατόν συντομότερο".

Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]