Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κόκκινη κάρτα στην Τουρκία από τους Ευρωπαίους πολιτικούς

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ακολουθούν αυτό

που ξέρουν οι πολίτες των χωρών τους


Παρότι είναι σε όλους σαφές πως μια ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα βρεθεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης πενταετούς θητείας του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το θέμα αυτό βρέθηκε επανειλημμένως στο επίκεντρο του προεκλογικού αγώνα των πολιτικών κομμάτων στην Αυστρία, για τις μεθαυριανές Ευρωεκλογές.
Το ίδιο θέμα κυριάρχησε και στην κεντρική τηλεοπτική αναμέτρηση των πέντε επικεφαλής των ευρωψηφοδελτίων των κομμάτων στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, κατά την οποία σχεδόν όλοι συμφώνησαν στην απόρριψη μιας τέτοιας εξέλιξης, στην ένταξη δηλαδή της Τουρκίας στην ΕΕ.
Με εξαίρεση την κορυφαία υποψηφία του Κόμματος των Πρασίνων, όλοι υποστήριξαν την ανάγκη διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας. Ελαφρώς διαφοροποιημένες ήταν οι προσεγγίσεις στο θέμα από τους υποψηφίους, με τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του μικρότερου από τα δύο ακροδεξιάς απόκλισης κόμματος «Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας», Εβαλντ Στάντλερ να ζητά άμεσα γραπτή συμφωνία για να μην είναι ποτέ δυνατή η ένταξη της Τουρκίας, ούτε σε 5, ούτε σε 15, αλλά ούτε και σε 50 χρόνια.
Ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού, του Σοσιαλδημοκρατικού, Χάνες Σβόμποντα, τάχθηκε υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και την αντικατάστασή τους με διαπραγματεύσεις για μια εταιρική σχέση μαζί της.
Από την πλευρά του ο κεντρικός υποψήφιος του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Ερνστ Στράσερ, χαιρέτισε την αναστολή των διαπραγματεύσεων, σε βασικά κεφάλαια τους, ο κεντρικός υποψήφιος του μεγαλύτερου, ακροδεξιάς απόκλισης, Κόμματος των Ελευθέρων, Αντρέας Μέλτσερ, διακήρυξε πως για την Τουρκία δεν υπάρχει θέση στην ΕΕ, ενώ ο επικεφαλής της ομώνυμης «λίστας», Χανς-Πέτερ Μάρτιν, τόνιζε πως ήταν ανέκαθεν κατά της τουρκικής ένταξης.
Μόνον η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου των Πρασίνων, Ουλρίκε Λούνατσεκ, τάχθηκε σαφώς υπέρ της συνέχισης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, διότι, κατά την άποψη του κόμματός της αυτές θα ενίσχυαν μεταρρυθμιστικές ομάδες στην Τουρκία, ενώ σε διαφορετική περίπτωση κλείνεται η πόρτα στις εκεί δημοκρατικές δυνάμεις.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο κεντρικός υποψήφιος του Λαϊκού Κόμματος, Ερνστ Στράσερ, είχε χαρακτηρίσει ως απαράδεκτη τη μη αναγνώριση από την Τουρκία - «μία υποψήφια προς ένταξη χώρα» - της πλήρους κυριαρχίας ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκή Ένωσης, της Κύπρου. Ο ίδιος είχε σημειώσει πως «το γεγονός αυτό αρκεί, ως λόγος για την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία» και είχε χαιρετίσει ως «ορθό, το πάγωμα των διαπραγματεύσεων», προσθέτοντας ακολούθως ότι «η Τουρκία δεν είναι ώριμη για ένταξη στην ΕΕ».
Ο κ. Στράσερ είχε επαναλάβει αυτό, που πρεσβεύει από καιρό το Λαϊκό Κόμμα του, ότι δηλαδή οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα πρέπει να αποσκοπούν σε ένα συνεταιρισμό μαζί της και όχι σε ένταξή της.
Αλλά και από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών, ο αρχηγός τους, καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, κατά τη συνάντησή του στις αρχές Απριλίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στην Πράγα, με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, είχε επαναλάβει στον Μπαράκ Ομπάμα το σκεπτικισμό και τις επιφυλάξεις της Αυστρίας απέναντι σε μια ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Αυστρία είχε προβάλει επιφυλάξεις και αντίσταση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ, τον Οκτώβριο του 2005, και ως την τελευταία στιγμή επέμενε στη «οι διαπραγματεύσεις συνιστούν μια ανοικτή διαδικασία, για το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις εκ των προτέρων».
Η επίσημη Βιέννη ζητούσε και ζητά να υπάρξει μόνον μια «προνομιακή σχέση» για την Τουρκία, αντί της πλήρους ένταξης, ενώ τα αυστριακά κόμματα συμφωνούν, γεγονός που τονίστηκε επαρκώς στη διάρκεια του παρόντος προεκλογικού αγώνα, πως στην περίπτωση κατάληξης των διαπραγματεύσεων σε ένταξη της Τουρκίας, ο αυστριακός πληθυσμός θα πρέπει να κληθεί σε δημοψήφισμα για να έχει τον τελευταίο λόγο.


Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]