Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στα χνάρια του Ερντογάν ο Λουκασένκο με τους μετανάστες


Η λιθουανική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε όλη τη xώρα, καθώς η ροή μεταναστών από τη Λευκορωσία ξεπέρασε κατά πολύ τον μέσο όρο εισόδου. Αν κι ο αριθμός είναι σχετικά μικρός, γύρω στους 150 ανθρώπους καθημερινά από το Ιράκ κυρίως, οι προθέσεις του Λουκασένκο είναι ξεκάθαρα απειλητικές. Από τις 26 Μαΐου, έχει διακηρύξει πως η χώρα του δεν θα παρεμποδίζει πλέον τους μετανάστες να διασχίζουν τα σύνορα της Λευκορωσίας στην πορεία τους προς την Ευρώπη. Δεν είναι η Λευκορωσία ο τελικός τους προορισμός, ειρωνεύεται πλέον ανερυθρίαστα, αλλά «η πεφωτισμένη, ζεστή και άνετη Ευρώπη».

Ο Λουκασένκο ουσιαστικά θέλει να φέρει σε δύσκολη θέση τους Ευρωπαίους μετά τις κυρώσεις που του επιβλήθηκαν. Να τους αναγκάσει δηλαδή να έρθουν σε επαφή μαζί τους, προτάσσοντας τους μετανάστες που βρίσκονται έρμαια των διενέξεων, ενώ οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να τον απομονώσουν. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα επιχειρήσει να τον παρακάμψει βέβαια, καθώς δήλωσε πως θα επικοινωνήσει απευθείας με τον πρόεδρο του Ιράκ για τον επαναπατρισμό των ανθρώπων.

Όλο και περισσότερο, τα αυταρχικά καθεστώτα χρησιμοποιούν τους μετανάστες ως μέσο πίεσης απέναντι στους Ευρωπαίους. Ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν από τους πρώτους διδάξαντες καθώς τον Μάρτιο του 2020, η Τουρκία οργάνωσε ή τουλάχιστον υποστήριξε ενεργά την εισόδου μεταναστών στην Ελλάδα στα σύνορα του Έβρου, οδηγώντας σε πρωτοφανείς καταστάσεις στην Ευρώπη. Η Άγκυρα βέβαια προσπάθησε τότε να τονίσει την ανθρωπιστική διάσταση του ζητήματος, αρνούμενη κατηγορίες πως εξωθούσε τους μετανάστες προς την Ελλάδα. Το έμμεσο μήνυμα βέβαια προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Ελλάδας, ήταν πως, εάν θελήσει, το τουρκικό καθεστώς είναι σε θέση να εξωθήσει μετανάστες προς την Ευρώπη.

Πριν από λίγο καιρό, το Μαρόκο επέτρεψε σε 8 χιλιάδες ανθρώπους, να κολυμπήσουν μαζικά προς τη Θέουτα στα σύνορα με την Ισπανία. Ανάμεσα τους 1.500 ανήλικοι. Το Μαρόκο προέβη σε αυτή την καταδικαστέα πράξη, μετά την απόφαση των Ισπανών να περιθάλψουν τον επικεφαλής του αντάρτικου μετώπου Πολισάριο στη χώρα. Οι πράξεις έχουν συνέπειες, είχε δήλωσε τότε η πρέσβειρα του Μαρόκου στη Μαδρίτη, συνδέοντας έμμεσα τα γεγονότα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε εναντίον των πρακτικών της Λευκορωσίας αναφέροντας στο twitter πως η χρήση των μεταναστών ως γεωπολιτικά πιόνια έχει αποτύχει στο παρελθόν και θα αποτύχει για άλλη μια φορά, καταδικάζοντας έντονα τη χρήση της μετανάστευσης για την άσκηση πίεσης στην ΕΕ. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, βρίσκεται σε επίσκεψη στις χώρες της Βαλτικής αυτή την περίοδο κι αναμένεται να τοποθετηθεί αναλόγως, ενώ έχει προγραμματιστεί συνάντηση του με την επικεφαλής της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία. Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια.

Ο Λουκασένκο ουσιαστικά έχει περάσει στο επόμενο στάδιο της πολιτικής αλαζονείας. Θεωρεί πλέον πως δεν έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει τέτοιους ευφημισμούς για τις πρακτικές του. Αυτό είχε γίνει σαφές άλλωστε, όταν η Λευκορωσία ανάγκασε σε προσγείωση την πτήση της Ryanair που κατευθυνόταν από την Αθήνα στο Βίλνιους της Λιθουανίας, για να συλλάβει αντιφρονούντες του καθεστώτος του. Μόλις σήμερα άλλωστε καταδικάστηκε ο πολιτικός κρατούμενος Βίκτορ Μπαμπαρίκο, σε κάθειρξη 14 ετών, καθώς ο τραπεζίτης σκόπευε να τεθεί αντίπαλος του στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου του 2020. Ο Λευκορώσος δικτάτορας δεν ορρωδεί προ ουδενός.

Ηλίας Τασόπουλος
Liberal






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]