Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έντρομος προ των ευθυνών του ο Γκρούεφσκι προτείνει δημοψήφισμα

"Οι Έλληνες φταίνε για όλα..."

Διέξοδο διά δημοψηφίσματος αναζητά ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι στις πιέσεις που αναμένει εντός των επόμενων 40 ημερών για εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, και τις οποίες παρομοίασε με «αυτές της κόλασης», πετώντας, ταυτόχρονα, στην Αθήνα το «μπαλάκι» της αποδοχής ή απόρριψης της τελευταίας πρότασης Νίμιτς.
Ετσι, όπως δήλωσε σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 ημερών της νέας κυβέρνησης στα Σκόπια, εάν η Ελλάδα αποδεχθεί την τελευταία πρόταση Νίμιτς, κάτι που δεν θεωρεί πιθανό, και εφόσον την αποδεχθεί και η αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ, ο ίδιος θα τη θέσει σε δημοψήφισμα. Απέφυγε όμως να διευκρινίσει εάν το αποτέλεσμα ενός τέτοιου δημοψηφίσματος θα ήταν δεσμευτικό για την κυβέρνησή του.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ανακοίνωσε χθες, κατά τη διάρκεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για το θέμα της ονομασίας, την απόφασή του να αντικαταστήσει τον διαπραγματευτή της χώρας στη διαπραγμάτευση για το όνομα, Νίκολα Ντιμιτρόφ, με τον σύμβουλο του κ. Γκρούεφσκι, Μάρτιν Πρότουγκερ, ο οποίος συμμετείχε τους τελευταίους μήνες στις συναντήσεις με τον κ. Νίμιτς, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας.
Ο κ. Τσερβενκόφσκι δήλωσε ότι έλαβε την απόφαση για να ξεπεραστεί «η αστεία κατάσταση της αντιπροσώπευσης της χώρας με δύο εκπροσώπους, που δημιουργεί την εντύπωση ότι δεν υπάρχει ενιαία θέση στο θέμα της ονομασίας».
Ωστόσο, αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι πίσω από την ενέργεια αυτή βρίσκεται η πρόθεση του κ. Τσερβενκόφσκι να διαχωρίσει πλήρως τη θέση του από τις επιλογές του πρωθυπουργού και να καταδείξει ότι ο τελευταίος θα είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για την τροπή που θα πάρει η διαπραγμάτευση και τις συνέπειές της.
Ο κ. Γκρούεφσκι επιχείρησε να εμφανίσει την ελληνική πλευρά ως την πλέον αδιάλλακτη. «Είναι λανθασμένη η άποψη που διατυπώνεται από κάποιους στο εσωτερικό ότι, αν εμείς κάνουμε κάποια υποχώρηση στο θέμα της ονομασίας, τότε, ως αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα μπορούσε να υποχωρήσει στα θέματα εθνικής ταυτότητας, γλώσσας και των διαβατηρίων», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει σύντομα νέα πρόταση.
Οι δηλώσεις του κ. Γκρούεφσκι και η στάση, που φαίνεται να υιοθετεί, είχαν ουσιαστικά προαναγγελθεί από τον Ιούλιο, όταν είχαν καταγραφεί οι θέσεις του στο απόρρητο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια, ενώ δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για τη διαδικασία, καθώς δεν είναι δυνατό, βεβαίως, να γίνουν έστω αμοιβαίες υποχωρήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία και ύστερα από μερικές εβδομάδες ο κ. Γκρούεφσκι να τινάξει στον αέρα το δημοψήφισμα κατοχυρώνοντας διαπραγματευτικά οφέλη.
Συγχρόνως, όμως, αποδεικνύεται πόσο λανθασμένη θα ήταν η υιοθέτηση από την Αθήνα της τακτικής τού να αρκεστεί μόνο σε μια τυπική αλλαγή ονομασίας και μάλιστα όχι για όλες τις χρήσεις, αφήνοντας εν γνώσει της «σιωπηρά» μέσω Παραρτήματος σε ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ την κατοχύρωση «μακεδονικής» ταυτότητας και γλώσσας, όπως προβλέπει η πρόταση Νίμιτς και είχε αρχικά εισηγηθεί η Αμερικανίδα πρέσβης στα Σκόπια, κ. Τ. Μιλοβάνοβιτς...
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]